.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 25 от общо 145

Hybrid View

anonymous895156
    Guest
    задължително условие за това тезата да бъде истинна е максимата "духовно израснал -> с високи нива на емпатия спрямо другите биологични единици" да е вярна, за да може в крайна сметка да ми пука за това, че съм спасил пенсионната система от още един залитащ пешеходец

в действителност емпатията е изключително примитивна. води началото си от огледалните неврони при човекоподобните ни приятели, служи за животинското добруване на социума и е нещо "твърде човешко", също като конформизма, страха, меркантилността и агресията

ценностната система е нещо уникално за всеки човек и колкото и да не си го признават лицемерите, всички смятаме, че нашата е най-близка до истината - иначе защо бихме я поддържали? ако искаме обаче да имаме работещо общество, не може да позволим на всекиго да се разпростира според своята до безкрай, защото при някои тя е "радикална" и ще попречи на стандартното му добруване. давам пример - известно време бях напълно убеден (а и още имам съмнения), че съм имал огромна заслуга за смъртта на един човек - не ми пукаше изобщо, дори пусках доста забавни шеги по въпроса; в момента съм напълно готов да умра, единствено любопитството и страхът от болка ме спират да скоча от прозореца до мен. ето затова и нямам проблем да се взривя с викове "аллах акбар" в лувъра под лунна светлина след половин месец, някак сладко е да внасям ирационалност в сивотата на всички струни, от които е изплетена Вселената. но няма да го направя, защото ако познанието, подходите и логиката ми ме определят като идеален на най-високото ми познато ниво, по-ниското такова (битуването ми сред приматите) също има значение, тъй като цялото щастие, което мога да усещам, се ръководи от маймунското ми положение и себеусещане в рамките на обществото, затова и съм избрал оптимален вариант - взимам проста етика (категорически императив) и се боря за радикална либертарианска система, където държавите са заменени от формални окръзи, няма догматични системи, а хората имат достойнство и са либерални, същевременно не лицемерничейки и не допускайки политическата коректност на деня да им затваря устите

всеки трябва да почерпи от моя опит, ако иска да достигне до висшето познание

та, да - обществото си иска своето, колкото и да съм хитър. не може без затвори, но не и в днешния им вид. това с наказанието е малоумно, все пак дори не говорим за социална изолация (такава се счита за неетична и е строго забранена), а за ограничаване на потенциалната им зона на досег с други хора.

можеш да наказваш деца в първа група, не разумни хора, които имат достойнство и са живи единствено по задължение

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от dimitar., Виж мнението
    можеш да наказваш деца в първа група, не разумни хора, които имат достойнство и са живи единствено по задължение
    Какво имаш предвид под "живи по задължение"?

anonymous895156
    Guest
    Цитирай Първоначално написано от defender Виж мнението
    Какво имаш предвид под "живи по задължение"?
    че сякаш не е достатъчно голямо наказанието, че сме живи в тази матрица

Мега фен Аватара на haritov
    Град
    системата дегоба
    Цитирай Първоначално написано от DoctorSatan666 Виж мнението
    . Защо допускаш че затворите имат за цел да "поправят" някого, ако изобщо това дори е възможно на ефективно ниво? Целта на затворите не е да "поправя" човека. Затворът е място за хора, които не са удобни за системата, за да може тия във системата да се изживяват като добри и съвестни, докато всъщност вършат същото като "лошите", поради същите мотиви, само че на тяхното си ниво, доколкото им позволява страха от социална изолация. А лошите са там, скрити, наказани, далеч от тях
    във всяка една система ако се сметне че даден престъпник не може да бъде поправен в затвора като човек и начин на мислене му се налага най-тежкото наказание

това е разковничето когато се налага дадена присъда

Цитирай Първоначално написано от dimitar., Виж мнението
    всеки трябва да почерпи от моя опит, ако иска да достигне до висшето познание
    и ти ли стана небесен херувим

на всеки метър днес срещам духовни водачи на човечеството
    В живота си нивга не бях се надявал на толкова мил комплимент:покани ме Дявола — старият Дявол — в дома си на чашка абсент.Свещта очертаваше острия профил със ивица златни лъчи и пускайки кръгчета дим,Мефистофел ме гледаше с влажни очи.Наля от абсента,сърдечно се чукна със мен, и пускайки пушек на синкави ленти, прониза ме с поглед зелен.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си