- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Престъпление и наказание
задавям се от вашите дискусии.. затворирите били ненужни, учили на възпитание, децата трябвало да растнат при ''специалисти'' , системата не ви давала свобода да убивате..
ок
защо престъпленията трябва да са свързани с нерешен проблем на интраперсонално ниво
какво е проблем?
явно не го правят достатъчно добре
в случаите, в които това не става спонтанно поради агресия, отново водещите мотиви са склонности на ниско ниво
Сигурен ли си, че правилно си подбираш термините? Интерперсоналното няма нищо общо с тезата ми, тъкмо напротив - става въпрос за самоосъзнаване на индивида, че постъпва неправилно.
О, извинявай, мое недоглеждане. Една буква променя значението на думата изцяло ;д.
Далеч не твърдя, че престъпленията се дължат (изцяло или не) на причини, коренящи се в индивида. Идеята е независимо дали проблемите са на интра- или интерперсонално ниво, човека да е достатъчно осъзнат, за да пренебрегне желанието си да извърши престъпление. Т.е. всякакво ръководене от емоции и инстинкти трябва да отпадне.
Последно редактирано от Corb1225 : 05-27-2015 на 23:21
Хм, сериозно ли?
Вчера ми се спеше и не си събрах мислите, но както и да го въртим, искаш доза програмиране на индивида и в двата сценария. Единия го цитирам, другият се състои в това емоциите да са формирани в такава посока, че да не се стига до желание за насилие.
^ Права си, така изглежда. Ще се инжектираме против емоции с прозиум като в "Еквилибриум" ;д.
Всъщност идеята е, че колкото повече човек развива съзнанието си, в даден момент ще отхвърли всички нерационални методи за разсъждение и реагиране. А когато пък е толкова развит, би следвало да може да прокарва положителните емоции у себе си.
Да, това изглежда като едно роботизирано общество, но ползите ще са неимоверно по-големи от негативите. Такава е моята гледна точка.
Темата умря, затова ще се опитам да я съживя, като намеся религиозната тематика. Аз съм против, но това най-много ви пали ;д.
Тук тезата е, че когато човек не е вярващ християнин, той не вярва и в безсмъртието (т.е. възкачването на небето и после връщането отново на земята) и оттам следва, че всякакви последствия от постъпките отпадат, тъй като всичко приключва тук и сега. Колкото по-богобоязлив е човек, толкова по-голяма е вероятността да не върши лоши дела. Та, християнската вяра (но чиста и истинска, а не престорена) с всичките останали "благини", които произтичат от нея, е ли път към облагородяването на човешкия род?
На кое викаш "не престорена", щото познавам ревностни християни (предимно протестанти ест, те са си малко изпаткали), които до един вярват, че точно тяхната разновидност на вяра е най-правилната, което пък вече за мен изключва каквато и да било правилност. Та тези същите не вярват например в развода при каквито и да било обстоятелства и при директен въпрос какво е решението, ако мъжът системно пребива жена си, отговарят - молитва.
Пази Боже от подобно облагородяване.
за съжаление нещата са доста изпуснати дори и в християнството, няма значение дали е протестантизъм/евангелизъм, католицизъм или православие, първо, защото не учат вярващите да спазват Божиите Заповеди правилно, тъй като те не са просто заповеди а универсални принципи на вярата, например, вярващият не трябва да има никакви други богове освен само Онзи, Който наистина е истинският Господ Бог (Отца+Исус), но ето как например в православието се кръстят пред икони на хиляди различни светии и ангели, в протестантизмът пък вярват на всеки, който се нарича пастор или проповедник или преподобен с насажданото им оттам убеждение, че всеки такъв със сигурност е богоизбран и поставен от Бога да бъде такъв, и следвайки тези традиции те не изпитват нещата обективно започвайки отначало, но просто следват сляпо онези традиции, така те нарушават не само първата Заповед, но и Втората, която е против ересите(погрешните духовни убеждения и дейности) като цяло, и Третата, с която се уточнява, че вярата не трябва да се ползва за нечисти, неправедни, зли, егоистични и користни цели, и въобще за цели противни на волята на истинския Господ Бог, така престъпваха и Четвъртата, която гласи, че Божието създание/творение не трябва да се осквернява, но дори е редно да бъде освещавано, досега имаше много вярващи, дори и християни, които сатанизирваха Божието създание/творение като го изкарваха/правиха нечисто от само себе си в различни аспекти/отношения противно на написаното в Римляни 14:14-20 и други пасажи, така те се заблуждаваха и вървяха по път на много заблуди, и като цяло им липсваше истинска/нелицемерна любов към ближния, но по-скоро бяха склонни да съдят/осъждат за щяло и нещяло, защото предпочитаха да се оправдават с нещо заради своето нежелание да носят Христовия кръст вместо да се стремят към истинско съвършенство като търсят онова, което е добро за всички човеци и пред истинския Господ Бог за изобилен и вечен живот на всички - дотам води користната и сляпата/фанатичната вяра...
Последно редактирано от npp : 05-30-2015 на 11:51
Ние не почитаме иконите заради самите тях.
Както буквите са също един вид икони на Словото.
"В началото бе Словото", тоест то цялото сътворение на света е един вид образ (икона) на Божието Слово.
А после в иконата ние почитаме Бога.
Както художника рисува картина, а ние после и се възхищаваме, но отдаваме чест на художника чрез нея.
ПП: А и все пак нали Иисус и светиите са имали човешки образи, какво лоши има да ги рисуваме, ние не си ги измисляме. Защо да отхвърляме човешкия образ на Христос, нима в Христос има нещо излишно.
Последно редактирано от defender : 05-30-2015 на 12:18
не става въпрос просто за иконите, а за многото богове, на които се отдава поклонение като на Бог, понеже когато някой влезе в православен храм и не е запознат с нещата там, тогава такъв може да се чуди чий образ е на Бог Отец, чий - на Исус Христос, и т.н., защото ще бъде заобиколен от много изображения, не само иконостасът и иконите, но и изображенията по стените и тавана на куполите, и някак си изображенията на Бог Отец и Исус Христос не са представени съвсем ясно така че посетителите да се кланят само на Тях, при все че в Новия Завет се говори единствено за поклонение на Бог Отец чрез почит към Исус Христос...
Последно редактирано от npp : 05-30-2015 на 12:31
не забравяй и факта, че книгите и питането там струват пари, и че не всеки разполага с десетачки, двайсетачки и пр. за да плаща на храмовите духовници, винаги когато съм питал православни свещеници за нещо, не са ми обръщали внимание ако не им платя, с малки изключения, понеже тук-таме се срещат някои по-склонни да обръщат внимание на посетителите дори и без да им се плаща, обаче обикновено не за повече от няколко минути, така че фарисеизацията може да се окаже пълна...
Значи ти можеш да се поклониш на който светец си искаш (ако искаш и не им се покланяй), а ако се покланяш ти се покланяш не заради самите тях, а зари светостта им, а светостта е от Бога (а вече в тая светост участва и душата и тялото на светеца, иконата е образ на тялото, ореола на светостта, душата няма образ, тя е вътре в тялото).
Последно редактирано от defender : 05-30-2015 на 12:41
не усещаш ли, че става много сложно ако трябва на всеки да се обяснява подробно всичко онова относно какво трябва да бъде поведението на православния поклонник във всяко отношение, вместо да се дава онова назидание с простотата в Христа, за което се говори на много места в Новозаветните библейски писания?!, понеже и има разлика между поклонение и почит, а ти пак говориш за поклонение на всички светии (което прилича на хелоуин)...
Последно редактирано от defender : 05-30-2015 на 12:48
зависи в кой храм си ходил, и дали си бил нахален?!, защото ако си им нахалствал упорито, тогава нищо чудно, че не са могли да те отбягват винаги, аз съм посещавал няколко православни храма в продължение на месеци, и си спомням, че беше много трудно да говориш с някого от свещениците там ако не видят, че държиш банкнота от поне десет лева, (разбира се) в случай че не си от нахалните, а аз (без да се хваля със себе си) не обичам да нахалствам...
казваш, че са ти се разкрякали, мен дори са ме бутали със сила като бикове и са ме избутвали навън само защото съм влязъл да разгледам задния коридор, който води към православна книжарница, без да се противя/съпротивлявам, разбира се не ги съдя/осъждам за това...
Последно редактирано от npp : 05-30-2015 на 12:54
а ти като мислиш, защо все си изобличаван от истинското Божие Слово?!, не помниш ли колко много пъти бе изобличаван досега дори и просто от библейски цитати?!, понеже ето как пак пренебрегваш онова, което казахме за простотата:
"има само един Бог, Отец, от Когото е всичко, и ние за Него, и един Господ, Исус Христос, чрез Когото е всичко, и ние чрез Него." 1 Коринтяни 8: 6,
"боя се да не би, както змията измами Ева с хитростта си, да се разврати умът ви и отпадне от простотата и чистотата, която дължите на Христа." 2 Коринтяни 11: 3,
"има само един Бог и един ходатай между Бога и човеците, човекът Христос Исус" 1 Тимотей 2: 5,
"И каза ми: Напиши: Блажени тия, които са призвани на сватбената вечеря на Агнето. И казва ми: Тия думи са истинни Божии думи. Тогава аз паднах пред нозете му да му се поклоня; но той ми рече: Недей; аз съм съслужител на тебе и на братята ти, които държат свидетелството за Исуса; поклони се Богу; защото духът на пророчеството е да свидетелствуваме за Исуса." Откровение 19: 9-10,
"И, ето, ида скоро. Блажен, който пази думите на написаното в тая книга пророчество. Аз, Иоан, съм, който чух и видях, и когато чух и видях, паднах да се поклоня пред нозете на ангела, който ми, беше показал това. Но той ми рече: Недей! Аз съм служител на тебе и на братята ти пророците и на тия, които пазят думите на тая книга. Поклони се Богу." Откровение 22: 7-9
Ами може и да съм бил нахален.
Само, че знам хора, дето така като свещеник им се разкрякал и те после не искат да ходят в Църква. Все едно в храма не отиват да се помолят и почетат Бога, ами да почетат свещеника. А тука мисля проблема е в мисленето им.
ето ти сам свидетелстваш за себе си, че си от по-нахалните, защото има хора, които просто не са нахални и не искат да нахалстват, затова и онези, на които са им се разкрякали не са отишли повече там, защото са се почувствали недостойни или твърде грешни за да отидат отново там, или са си казали, че онези крякащите нещо не са наред и т.н...