.
Отговор в тема
Страница 10 от 10 ПървиПърви ... 678910
Резултати от 226 до 248 от общо 248
    Супер фен Аватара на DoctorSatan666
    Цитирай Първоначално написано от Lychezar Виж мнението
    Новият завет Цар Борис ли го е измислил? Трябва да наблегнеш повече на историята....
    Бог се разглежда в триединство - Бог отец, Бог слово и Бог свети дух. Бог слово, сиреч Исус Христос, слезе на земята като човек, за да предаде истината за себе си, тоест за Бог.

Feeding the trolls....
    Последно редактирано от DoctorSatan666 : 03-25-2015 на 20:01

Мега фен
    "Той ни даде разум и познание, та с тяхна помощ да си събираме добро, а ние, използвайки ги, вършим злини – Той ни даде сила, та с нейна помощ да помагаме на нямащите, а ние чрез нея отнемаме и онова, което имат; даде ни началство, та да ръководим и удържаме ония, които постъпват по сила, а ние я използваме, за да притесняваме беззащитните. Няма прав път, няма прав съд. Охладня любовта, умножи се ненавистта, добродетелта е унижена, на почит е лицемерието."

Св. Ефрем Сирин

велик

Роден: 306 сл.Хр

ПП: сега някои тия ценности ги изучават като специалност в софийския, а човека е преподавал "демокрация" още 306 година, когато на други места културата още е била на ниво да дялкат камъни и скални нисши и да се кланят на слънцето и да правят жертвоприношения от най-красивите моми в племето.
    Последно редактирано от defender : 03-25-2015 на 20:51

Мега фен
    жалко, че е стръв.

Feeding the trolls....
    Последно редактирано от defender : 03-25-2015 на 20:35

А въпроса за Битието ?

Цитирай Първоначално написано от defender Виж мнението
    "Той ни даде разум и познание, та с тяхна помощ да си събираме добро, а ние, използвайки ги, вършим злини – Той ни даде сила, та с нейна помощ да помагаме на нямащите, а ние чрез нея отнемаме и онова, което имат; даде ни началство, та да ръководим и удържаме ония, които постъпват по сила, а ние я използваме, за да притесняваме беззащитните. Няма прав път, няма прав съд. Охладня любовта, умножи се ненавистта, добродетелта е унижена, на почит е лицемерието."

Св. Ефрем Сирин

велик

Роден: 306 сл.Хр

ПП: сега някои тия ценности ги изучават като специалност в софийския, а човека е преподавал "демокрация" още 306 година, когато на други места културата още е била на ниво да дялкат камъни и скални нисши и да се кланят на слънцето и да правят жертвоприношения от най-красивите моми в племето.
    Аз не мога да разбера, като някой ви оспори измисленото божество (което по своя характер е същото като на онези дялкали камъни и жертвали моми) и вие веднага се залавяте за ценностите. Все едно че тия ценности са дело на християнството.... християнските ценности в голямата си част са заимствани от мислители като Аристотел и Платон. Що си мислите че сте открили топлата вода, не ми става ясно.... Защо изобщо способноста за емпатия, и всички произхождащи от нея мисли и настроения, трябва да се приписват на някакъв божествен източник, при положение че почти всички хора имат дадената способност, без значение дали са християни или каквито и да е. Емпатията и произхождащите от нея общовалидни ценности, не са нищо повече от продукт на дълъг еволюционен път и социално взаимодействие, и по конкретно на т.нар. огледални неврони, който позволяват едно такова емоциално разбиране на чуждите усещания. Еволюционно, развитието на тази способност има съвсем друго предназначение у хората - чак впоследствие е била впрегната като сила на една или друга ценностна/религиозна система.
    Последно редактирано от DoctorSatan666 : 04-02-2015 на 17:20

Всеки човек си носи своя си Бог , за едни това е власта,парите ,науката за други.Но все пак моя отговор не е твоят .Всеки сам трябва да се запита и да го открие .А това ,че го открие не значи ,че и другите ще го открият. Все пак всеки сам си живее своята истина.Нещата не са толква сложни колкото изгледждат . Истинското достигане до Бог може да отнеме милиарди години .Но все пак ангелите са доста по близко и всеки има интуиция и т.н

Уважавам мненията на всеки Аз вярвам в Бог, че съществува като висша сила, но не вярвам в религиите. За мен са пълна манипулация и всички тия ритуали и глупости. Всичко е или за пари или за манипулация на хората.

anonymous895156
    Guest
    тези "християнски ценности" НЕ са християнски, тъй като представляват чисто и просто златното правило в морала (или категорически императив, наричайте го, както искате), заложено във ВСЯКА религия

Цитирай Първоначално написано от DoctorSatan666 Виж мнението
    Все едно че тия ценности са дело на християнството.... християнските ценности в голямата си част са заимствани от мислители като Аристотел и Платон.
    Чел ли си изобщо нещо от тях, за да вадиш такива заключения? Диалозите на Платон съм ги разглеждал, но е трудоемко да се разберат. Тогава ми направи впечатление, че за него е съвсем естествено робът да му мие краката, докато си бърка в носа примерно. Това, което съм запомнил е, че Платон е бил човек на идеите, че първо трябва да съществува предварително някакъв модел, за да се изгради каквото и да е. Примерно една маса, дърводелецът има идейната представа за тази маса, преди да е изгради. Сега, когато видиш по улицата кола, за да е сравниш, веднага си представяш идеалът за кола... За това и аз се самоопределям като платонист...

Аристотел е бащата на логиката - понятия, съждения, умозаключения, определения ги е въвел той, тоест как функционира мисълта. Въвежда материалистични възгледи за разбирането на живота, според него всяко явление си има своето логично обяснение.

Били са най-големите мислители за времето, но чак да им се приписват християнските ценности е малко глупаво...

Чел ли си изобщо нещо от тях, за да вадиш такива заключения? Диалозите на Платон съм ги разглеждал, но е трудоемко да се разберат. Тогава ми направи впечатление, че за него е съвсем естествено робът да му мие краката, докато си бърка в носа примерно. Това, което съм запомнил е, че Платон е бил човек на идеите, че първо трябва да съществува предварително някакъв модел, за да се изгради каквото и да е. Примерно една маса, дърводелецът има идейната представа за тази маса, преди да е изгради. Сега, когато видиш по улицата кола, за да е сравниш, веднага си представяш идеалът за кола... За това и аз се самоопределям като платонист...

Аристотел е бащата на логиката - понятия, съждения, умозаключения, определения ги е въвел той, тоест как функционира мисълта. Въвежда материалистични възгледи за разбирането на живота, според него всяко явление си има своето логично обяснение.

Били са най-големите мислители за времето, но чак да им се приписват християнските ценности е малко глупаво...
    Първо, казах мислители като Аристотел и Платон, не само и конкретно тях самите. И второ, ако самите те не проповядват християнски ценности, то полагат теоретичната основа, на която тези ценности имат някакъв смисъл. Като например разбирането за дуалността на човека и света. Един път че човека има тяло и вечна душа, и втори път, че обективния свят е подобие на един друг, нематериален свят на идеите и разума (или Бог). Е, та без тези фундаментални допускания, как изобщо християнската ценностна система може да функционира? Защо ти би правил едни или други неща, и обратното - не би ги правил, ако не вярваше в бесмъртието на душата си, и в съществуването на отвъден свят? Ако моралът се сведе до разбирането че не е нищо повече от необходимо условие за човешкото битие, в личен и социален смисъл, то християнското надграждане на морала(т.е. че морала е необходимо условие и за едно друго, божествено битие) става излишно и бесмислено. Какъвто е и случая. Естествено тези идеи в оригинала си нямат нищо общо с християнството, но доразвиването им от други автори и философски течения оказва по-късно влияние и в идеите на християнството.

Наистина, да им се приписват християнски ценности е глупаво, най-малкото защото са живяли преди да е имало християнство. Ако не друго, то на християнството трябва да се припишат нечии ценности.
    Последно редактирано от DoctorSatan666 : 04-28-2015 на 17:16

Цитирай Първоначално написано от DoctorSatan666 Виж мнението
    Един път че човека има тяло и вечна душа, и втори път, че обективния свят е подобие на един друг, нематериален свят на идеите и разума (или Бог). Е, та без тези фундаментални допускания, как изобщо християнската ценностна система може да функционира?
    А знаеш ли кога е написан Стария Завет? Мисля, че е доста преди Платон и Аристотел... Там си е описано, че човек се състои от дух, душа и тяло, че тялото е преходно, за разлика от душата.

А знаеш ли кога е написан Стария Завет? Мисля, че е доста преди Платон и Аристотел... Там си е описано, че човек се състои от дух, душа и тяло, че тялото е преходно, за разлика от душата.
    Не знам кога е написан стария завет, ще ме просветлиш ли? Предполагам че си прав, че в Стария завет я има идеята за безсмъртната душа, но все пак ще ми предоставиш ли цитат?

1. Стария завет разглеждан сам по себе си, не е християнски, а староеврейски. Даже не е староеврейски, тъй като голяма част от митовете и историите имат асирийски/вавилонски/финикийски/египетски произход.
    2. Староеврейските свещенни книги през този период са били достъпни изключително и само за жреческото съсловие.
    3. Първият гръцки превод на Стария завет се появява около 2-3 в. пр.Х.
    4. Едва ли някой може да каже кой е оригиналния автор на тези идеи (за дуалността), аз казвам кой е прокарал пътя за тяхното възприемане и оставане в историята. В това отношение античните философи имат по-голям принос. И определено оказват по-голямо влияние върху европейското развитие и разпространение на християнските идеи на по-късен етап.
    Последно редактирано от DoctorSatan666 : 04-29-2015 на 09:39

Супер фен Аватара на crazyfenka
    Град
    Sofia
    Аз лично съм християнка .. вярвам във бог ,духове ,извънземни,ангели и т.н.т ... Винаги когато съм се помолила на бог всичко се е сбъднало е в крайна сметка не може каквото искаме да се сбъдне за това съм имала моменти в които и нищо не е ставало .. но когато се моля на бог се чувствам по - добре Хмм .. не искам да ме мислите за луда но това е моето мнение

Servus Dei Мега фен Аватара на inewton
    Град
    Sedes Sancti Petri
    Цитирай Първоначално написано от crazyfenka Виж мнението
    Аз лично съм християнка .. вярвам във бог ,духове ,извънземни,ангели и т.н.т ... Винаги когато съм се помолила на бог всичко се е сбъднало е в крайна сметка не може каквото искаме да се сбъдне за това съм имала моменти в които и нищо не е ставало .. но когато се моля на бог се чувствам по - добре Хмм .. не искам да ме мислите за луда но това е моето мнение
    Браво, чадо! Имаш ли вече Свето Кръщение?

Мега фен
    Вода на Марс, сега остава да намерят зелените човечета.

Tangra се завръща

Вода на Марс, сега остава да намерят зелените човечета.
    На марс ли? Не са толкова близо. На марс е имало преди милиарди години.. Иначе на марс може да има микроорганизми.

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от golemiq_korab_minava Виж мнението
    Tangra се завръща
    Защо?
    В смисъл?

Защо?
    В смисъл?
    Mi da pomaga.

Мега фен
    Ако не вярваме в Бог, американците ще ни превземат психологически, ще сме принудени да станем диви капиталисти.
    Бог е единствения източник на солидарност и свобода.

Какво мислиш за невероятните ми изводи?
    Последно редактирано от defender : 09-29-2015 на 14:04

Че вече отдавна сме станали диви капиташисти :Д

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от golemiq_korab_minava Виж мнението
    диви капиташисти :Д
    капитал-фашисти, това ли имаше предвид?

тая дума сега ли я измисли.

Сбърках Л с Ш ама се получи. Жалко е как се затриваме. Опитваш се да промениш света отдолу? А дано.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си