@дота
в 56 басейна го бяха затворили от ХЕИ, ама от миналата година има некви нови собственици и са го върнали пак, не знам кви са му условията. Аз бях ходил и в 96то. Там басейна беше готин, дори състезания правиха в него, но не знам кво се случи с него.
Пантеро, човек се нарича атлет, защото се състезава/участва в спортни състезания/мероприятия. Ако идеята ти за атлет е да можеш да издържаш на огромен обем физическо натоварване, то тогава единствените хора, които могат да се нарекат атлети са хората участващи в триатлони типа Железния човек (плуване, колоездене, бягане) и Crossfitърите. Всички останали биха били недостойни (а и евентуално ръгбистите). Идеята на това да си добър в нещо е да се фокусираш върху него. Ще цитирам Луи Симънс:
"You can only be good at one thing. So make sure you are training for your sport."
Можеш да вземеш един маратонец за пример. Той е вейка. Всичките му усилия отиват в това да може да бяга много време без умора. Той се държи на минимално тегло, за да не му пречи. Ако този човек трябва да плува примерно, на него ще му е мега тегаво, защото не е направен за плуване и защото не иска да бъде направен за плуване. Той иска да бяга. Факта, че Фелпс може да вземе 100 бътърфлай за 49 секунди не го ебе особено.
Да вземем конкретен пример за човек, който иска да вдига нечовешки тежести. Преди не е имало 50 хиляди категории на всички и силни са били само големите. Оттам и ако някой е искал да стане по-силен веднага се е насочвал към това да стане по-голям => идва една вълна хора, които се тъпчат с по 10к калории на ден, за да станат по-тежки, което им дава потенциала да бъдат по-силни. Този въпросен човек го интересуват 3 неща - клека, лежанката и тягата му. 5 пари не дава колко може да изплува, защото плуването няма да го направи по-силен и да му помогне в гоненето на целите. Ходенето на Х километра на ден няма да го направи по-силен, нито да му помогне да вдигне повече. Единственото нещо, което ще направят тези 2 дейности е да горят калории. В повечето случаи след като се тъпчеш с храна някак не ти се ще да ги губиш в безполезни за теб неща => не ги правиш и нямаш идея, а пък и не ти пука особено.
Има си силови атлети, има си и плувци. Плуването е чудесно, но нищо няма да направи за теб, ако не ти пука за него. Докато на плувец тежестите биха му били само от полза.
А сега, какво общо има Софето. Елементарно - най-близкия голям водоем е язовир Искър, аз не смятам да плувам в язовира => няма никаква причина да се интересувам от плуването. Мога да плувам, ходил съм на плуване като по-малък, но това не е моя спорт. По това време, по което тренирах си спомням ходихме на Варна на море и на плажа на Аспарухово с баща ми най-много сме плували 4 поста разстояние. Нямам идея колко метра са това. Заставаме пред първия пост и плуваме докато не се изравним с 4тия. Задоволителен ли ти е този отговор?
Това каква тежест могат да понесат коленете също беше изключително неподготвено изказване. Няколко са причините за това, една от които е, че сухожилията и ставите се приспособяват към тежестта. Очевидно е, че тежестта, която поддържат като си на 10 примерно и тежестта, която поддържат като си на 25 е различна => собственото ти тегло се е променило (очевидно) и ставите са се адаптирали. Ако можеха да издържат "личното ти тегло", щяхме да сме се скършили до пубертета.
Другото е, че силата на краката се свързва с изключително много жизнени показатели. Ако не можеш да си overloadнеш (на английски, защото ако кажа "претовариш" ще го вземете в лош контекст) краката с по-голяма тежест от собствената, ти ще си изключително слаб индивид и няма да можеш да правиш много неща. Горе долу като бабите, които се хващат за нещо и се издърпват, защото не могат да си понесат тежестта на един крак когато се качват в рейса.
Да не говорим, че практически единия ти крак носи половината от общата ти тежест. Ти можеш ли да клекнеш на един крак? (спомням си преди в някой телевизионен формат как боготворяха некъв колко е силен затова, че може да клекне на един крак )
Пак повтаряш как някой може да вдигне х от лежанка и нищо друго. Не го схващам. Че има много тъпи копелета е така, но твърдението просто като цяло е малоумно. И в друга тема беше казал същото. Някъв комплекс от по-силни от теб ли имаш? Въх, и аз кво питах очевидното пак...