Цитирай Първоначално написано от RedArmy Виж мнението
8 е като Vista - бързо и безславно си отиде и не остави трайна следа.
Явно са били много смотани системи. Предпочитам да не експериментирам и ако ще си инсталирам операционна система, бих избрал тази, която е най-разпространена комерисиално, защото за нея обикновено има най-много инфо как да отстранявам разни бъгове при програми и игри. Ето, например вчера ми трябвале да видя как да си оправя ограниченията за видеопаметта на една игра и веднага намерих туториал как това става в архитектурата на windows. А пък и съм си свикнал с нея, не ми трябва тепърва да изучавам линукси само, защото 10 годишните псевдоспециалисти смятат, че са много корави и големи разбирачи затова, че са си инсталирали безплатния линукс. Ако не си разработчик, за да работиш над “отворения” му код, за да можеш после да се кефиш, че си допринесъл с нещо за това “алтернативни безплатно чудо”, за какво ти е? А и windows се активира много лесно.

Точно SSD ми е системния - 120GB и на него освен Уиндоуса и браузъра няма друго. Машината направо лети, заради по-бързия пренос на данни, също съм увеличил пейдж файла до около 4GB, но не бих съхранявал важни неща на SSD. Нямам му доверие някак, може да се прецака от всичко общо взето, дори от ЕМП или даже от пиезокристал от запалка (примерно). HDD, от своя страна, е много кораво нещо и, освен ако не го изпускаш или не му се развали електрониката, нищо няма да му стане с години. Преди много време ми се прецака един 80GB хард, намерих същия и му смених електрониката - и досега работи. Тенденцията, общо взето, е да се правят по-чупливи хардовете, за да изпъкнат предимствата на SSD-то. Преди години гаранцията на Seagate беше 5 години, сега май е 3. Също и Файърфокса го осраха - бавна работа. Хром е по-добре, но не ме кефи нещо. Синята серия на WD е добре, черната ми е много шумна, шума като цяло ме дразни доста, защото като слушам музика не искам фон от перки на вентилатори. Затова използвам големи вентилатори за 12 волта, но пуснати на 5, които са отдалечени от радиаторите, за да не "свистят". Освен това процесора - E8400, който го сложих преди 2-3 години е егати хладния и не му трябва нещо особено като охлаждане - даже и с пасивно ще мине. Видеокартата също, общо взето, е хладна - HD4850 и там вентилатора даже работи на около 4,5V.
SSD-то опредлено е по-бързо. Дали е по-качествено, аз също не знам. Позлвам такова от скоро, но HDD-то, колкото и да е послушно минимум 10 години, в един момент след този срок започва да дава грешки като прекъснати инсталации, не можеш да копираш файлове и т.н.... Че е качествено, качествено е щом цели 10 години е работило добре. Малко неща ги правят така издръжливи вече, за да може да се стимулира безумното консуматорство. Предполагам, че SSD-то има предимства в скоростта, но надали ще е по-дълготрайно. “Разбирачите” казват, че има потенциал да е по-дълготрайно, защото “не се върти” като HDD-то и съответно не се износва по същия начин, но това не значи, че е направено, за да бъде вечно. А и чистата физика и химически процеси на износване на електрониката не позволяват така или иначе такъв огромен срок на годност на нещо, което използваш всекидневно и е подложено на тежка употреба. Дали ще си с SSD или HDD е въпрос на предпочитания за скорост на зареждане, но не и някаква гаранция за дългогодишна употреба.

XP си ми остава фаворита за всички времена, само че повечето неща вече вървят много трудно на нея, включително браузърите. На другия комп, който съм го сглобявал само от втора ръка части и е слаб съм си с XP Unlimited, самок че той ми е само за музика и филми.
Ами точно това е, че XP е изключително бавен при браузване. Ако искаш да сърфираш е голяма мъка и си е просто антика, която буди прекрасни спомени, но нищо повече. Но XP в комбинация и с износен хардуер си е направо мъка.

Като стана въпрос за чертежи, фотообработка и други подобни неща, изискващи добра графика и зрителен комфорт, LCD мониторите въобще не се класират в цялата история. CRT е доказано по-добрия вариант. Зависи кой обаче. FLATRON на LG за мен е от най-добрите технологии - поддържа 100 или 120Hz честота на опресняване (зависи от модела и колко време е работил), което вече е изцяло безвредно за очите. Има отделни модели на CTX, но са по-скоро изключения.
За жалост е така. CRT технллогията беше много по-развита от сегашните плоски екрани, все пак е технолгия разивана от много по-рано от колкото плоските монитори, но бяха изместени от тях поради чисто естетичните им качества (заемат по-малко пространство). CRT има много повече цветове, яркост, детайли и голяма честота на опресняване. Не знам дали е дпри само 120 Hz, защото сегашните плоски екрани са вече почти всички по 120 Hz и пак никой не може да ме убеди, че се доближават дори малко повече до чистотата на изображението на CRT. Много добре помня CRT мониторите и никой няма как да ме излъже, че на плосък монитор се вижда еднакво добре. Напоследъл се завръща тази мода и виждам, че има доста клипчета на любители в youtube, които заместват плосите си монитори със стари CRT монитори за гейминг. Жалко, че няма производство на чисто нови такива, а да са на 15 години, ако решил да си намериш такъв. За фото и видеобработка са екстра, но по-скоро най-първото по важност там вече е RAM паметта... Отворихме много паралелни теми...