- Форум
- По малко от всичко
- Политика
- Либерализъм
Да, ще ти отговоря. Наистина нямам време, защото трябва и да работя. Имам работници, на които трябва да осигурявам прехраната, и времето, което ми остава за в нета за разтуха не е много. А, ти не си мисли, че си ме настъпил!? Настъпваш себе си с глупостите които си съчинил, или си чул, но не си видял.
Ти въобще видял ли си това, или я караш на свободно съчинение? Може да съм малко повече от 50 и много неща съм видял и преживял. Баща ми беше ветеринарен лекар и имахме качествена храна на масата, а не както сегашните боклуци, напомпени с нитрати и безброй Е-та в хранително вкусовата промишленост днес. Правехме суджуци от свинско и телешко месо, буркани пълни с пилешко и свинско месо. Правехме и по над 1 000 консерви с провизии, компоти, сладка, домати, пипери и много други дето нямаш представа. Имахме двор на село, където гледахме прасета. Смеските, които купувахме струваха 13 ст. килограма. Вземахме си и лично ползване от кооперацията (царевица) и пълнехме хамбарите със зърно. Ти ли ще ми говориш за глад по онова време? Празни магазини друг път. Аз като малко момче пазарувах и помня цените. Киселото мляко беше с върховно качество-масленост, продаваха го в насипно състояние, като го слагаха в съдове на клиенти с черпак и го теглеха на кантар. 1 кг- кисело мляко беше 16 ст. 1 кг прясно мляко 12 ст. 1 хляб по килограм "златна добруджа-бял струваше 20 ст. Черният 15 ст. Една голяма триъгълна баничка беше 10 ст. една вафла без фалшиво съдържание беше 5 ст. Кутия цигари 32 бр. в кутия"Слънце" струваше 20 ст. Кутия "стюардеса с филтър" беше лукс и струваше 32 ст.
1 литър обикновен бензин - 18 ст.
1 литър бензин "супер" - 25 ст.
1 литър газьол (нафта) - 12 ст.
1 кг сирене 60 ст.
1кг кашкавал 80 ст. при лека инфлация по бай-Тошово време кашкавала стана 1,20 и хората се разбунтуваха и заплатите скочиха.
1 билетче за автобус в градския транспорт (автобусите бяха "икарус" дълги с хармоника по средата) струваше 3 ст. но в последствие стана 6 ст.
Мога да изброявам още, но не виждам смисъл. Заплатите бяха средно изравнени и всеки работещ в завод или в леката промишленост получаваше около 150 до 190 лв. на месец. Смятай ако можеш, колко зле са били хората тогава. Баба ми получаваше 56 лв. пенсия и парите и стигаха, дори спестяваше, имам спестовната и книжка, като семейна реликва. Никъде и никога никой не е плащал за здравеопазване. Сега, ако си безпаричен и не сложиш нещо под масата, било за операция или нещо друго умираш веднага. Здравната каса не плаща всичко. Сигурно не си чувал и за Кооп-витрините, стоки за 1 милиард, магазините на Булгар-плод и др., където имаше хранителни стоки в изобилие и не умираха хора от глад, както сега, след "демокрацията".
Бумът с некерманите стана, защото половото съзряване сред младежите търси отдушник, а при тогавашните условия, сексът не се промотираше както сега. Мъжете бяха потентни, жените не лаеха за права, аборти и останалите им простотии. Педерасти и лесбийки не се афишираха както сега и извратенията нямаше почва. Преди "демокрацията" бяхме държава с 9 милиона население. Сега след демокрацията вече не се женят, жените не раждат, мъжете не искат и те семейство и деца, и останахме под 5 милиона.
Какво според теб имаше в корекомите? Разни дрънкулки дръжкофони алкохол и луксозни бонбони. Както винаги, реклама на опаковката. Нашите шоколадови изделия бяха много по-качествени и тогава, нищо, че опаковките им бяха грозни. Кутия шоколадови бонбони "пияни вишни" също бяха за предпочитане пред западните бонбони. Зелената валута се търгуваше 2-3 лв. на черно, а при търговски обмен беше лев за долар.
Снимките, които си постнал не са доказателство. Ако взема и аз да постна мизерията в САЩ след кризи и икономически сривове, това дето показваш ще избледнее. В целия свят настъпват икономически кризи по различно време. ако беше показал снимки след бомбардировките на София от мръсниците САЩ и Англия, щеше да си по убедителен. То сега и паметници им издигнахме демократично, на загиналите бандити, дето благородно ни бомбардираха, а Чърчил предложил България да бъде разорана и там да се засадят картофи!