- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Висше образoвание ? КЪДЕ ???
България
Чужбина
Смятай колко сериозно иска да влиза, след като не е отворила сайта.
Такива изявления са меко казано неуместни, когато човек не познава цялата ситуация. Беше му обещано в писмена форма, че въпреки това ще му бъде разгледана апликацията и първоначално поставеното условие беше 5.60. Пост-фактум се отметнаха с този аргумент.Историята още се развива...
това ,че сега много имат желание да отидат да учат извън България не значи ,че ще ги приемат.Аз имам диплома 5 80 и IELTS 7.5 и пратих писма до 3 унита в АНГ и от 3те ме резнаха... като ми казаха че мот писмото не ми е достатъчно мотивиращо... а съм го писал с камара даскали....сега чакам да почнат да приемат в Германия ,но...
Мотивационното писмо е най-важният компонент при приема във Великобритания.
^Не е вярно, че те режат щом видят, че си българин. Ама изобщо НЕ е вярно.
Източник: Познавам българи в King's, Cambridge, Oxford, St. Andrew's и други добри унита, кандидатствали с БГ диплома.
А за мотивационното писмо може да ти помогнат и 30 човека, но, ако никой не знае как точно се прави, все тая колко са. Мотивационното писмо винаги се пише 2/3 защо искам да уча (подкрепено с конкретика, прочетени книги по специалността, теории, области които те интересуват по-специално и т.н.) и 1/3 защо съм подходящ (стажове, опит, качества, летни училища, извънкласни дейности етц.).
Аз също не съм отхвърлен от абсолютно никъде, а съм българин, но да кажем, че не съм критерий, защото не кандидатствам с БГ диплома. Кандидатствам в 2 унита, които не приемат БГ диплома, и в 3, които приемат. В Англия няма да отида така или иначе, защото за мен е най-ужасното място, на което съм бил в чужбина. И е адски потискащо.![]()
БългарияОбичам родината си и не се влияя от мнението на хора, не успели в България. За мен да живея в България и да спомогна за съвземането й е мой дълг, а и само защото някъде е по-лесно, не ме кара да напусна страната си
Не е вярно. Знам за 4ма българи там - 2ма от 91 НЕГ лайстунг класетата и 2ма с обикновена БГ диплома от СОУ.
ПС: Тези от СОУ-тата даже не са от София. В Германия на практика приемат 90% от всички и 90% от тези приети 90% отпадат до последната година.![]()
Не е казано от българите...
Но мога да ти кажа, че на един от моите приятели в началото на първата година имаш не знам си колко стотин човека в "класа" (поток или там както се води). Последната година - 50 човека. Останалите - изпопадали по учебното трасе. Знам иначе за българи, които са завършили година по-късно, защото са влачили невзети изпити.
Така или иначе идеята ми е следната: Ако в САЩ е ужасно трудно да влезеш и завършват 99% от всички приети, то в Европа се влиза относително лесно, но е ужасно трудно да завършиш.![]()
За Германия- наистина се влиза лесно,а още по- лесно те изритват![]()
Освен това е хубаво не просто да изкреташ някаква диплома, а успехът ти от изпитите да е добър, защото работодателите там и по това сравняват кандидатите си.
Аз все пак съм се насочила натам, като си уча сериозно + се подготвям отрано с активности и уроци.
Съветвам всички, които чужбината ги влече, да овладеят съответния език максимално преди да заминат.
always late but worth the wait!
И в крайна сметка искате да ми кажете, че ако си българин и не си гениален в чужбина не можеш да отидеш да учиш?Може ли един средно-статистически ученик (айде добре, с диплома 5.00 примерно) да влезе в що-годе сносен колеж в чужбина?
Първоначално написано от eliyiy
Дефинирай "що-годе сносен колеж". Защото за мен и моята специалност това може да е един, за теб може да е друг.
И не, не е нужно да си гениален, за да отидеш да учиш в чужбина. Но е много по-трудно да се конкурираш с native speakers за работа. Докато тук си българин и се състезаваш с други българи, там не е така. Така че - не е нужно да си гениален, но би трябвало да си на едно доста високо ниво.
12 клас съм, тук ще продължа да уча, а за магистратурата мога да помисля за чужбина, тя е по-важна.
И за най-умният философ е трудно да отговаря на глупави въпроси.
Под колеж може би имаш предвид висши учебни заведения в англоезичните държави. Там диплома 5.00 не съм сигурен дали ще ти стигне, а в САЩ дори не я признават. Но що се отнася за останалата част от Европа (Германия, Австрия, Холандия, Дания) с 5.00 диплома и отлична оценка на езиков сертификат (по немски или английски) според мен няма начин да не влезеш. По-трудното идва, когато те приемат - много сериозно учене, живот в чужбина, нова среда, чуждия език, все неща, които трябва много добре да ги премислиш, преди да се решиш да заминеш.
Последно редактирано от princo90 : 12-14-2011 на 17:41