- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Какво им пречи да Вярват.
е не се знае дали няма да се окажем вегетарианци или дори вегани, кой знае кое е най-добро за човека?
"Всяко нещо, което е съществувало, вече си е получило името; И известно е, че оня, чието име е Човек, Не може да се състезава с по-силния от него. Понеже има много неща, които умножават суетата, То каква полза за човека? Защото кой знае кое е добро за човека В живота, във всичките дни на суетния му живот; Който минава като сянка? Понеже кой ще извести на човека Какво ще бъде подир него под слънцето?" Еклесиаст 6: 10-12
Последно редактирано от npp : 02-04-2012 на 08:46
❝ Аз те моля, затвори очи,
ти недей да плачеш, знам че те боли,
от мойта стая бяла с безброй врати
защо избяга?..❞
Хаха до сега не съм чула атеист да каже, че ще му стане нещо ако започне да вярва. Тук става на въпрос за гледни точки. Например аз като по-малка бях много вярваща, но сега никой не може да ме убеди, че Бог съществува. Това зависи просто от начина ти на виждане за живота. Както казах по-горе - гледната точка. Във всяка ситуация има много гледни точки и всеки избира една знаейки и за другите, но допуска само едната да го убеди, с нас-атеистите е така. Ние виждаме живота от друг ъгъл, в който Бог не съществува. Начина, по който задаваш въпроса за атеистите малко ми напомня за това изречение "Е, какво ти пречи да си християнин след като си и мюсюлманин" - ето я разликата, но по друг начин обяснена.![]()
Изписали са се достатъчно мнения(не съм прочела всички), но ще ти кажа с думи прости, авторке, защо ли не вярвам.
-"Какво ви пречи да вярвате?"
- Разумът
Ами в крайна сметка те вярват, но просто вярват в атеизма.
Logic is a systematic method of coming to the wrong conclusion with confidence.
Нямам в предвид, че атеизмът е религия, а че пак изисква вяра. И на практика пак се ВЯРВА в 'нещо'. Трудно е за обясняване.
Logic is a systematic method of coming to the wrong conclusion with confidence.
В какво? Вярваш, че не вярваш в бог? При религиите и при антитеизма разбирам защо се изисква вяра - и при двете заявяваш твърдение като ''вярвам, че има бог'' и съответно "вярвам, че няма бог", но при атеизма нещо не ми се връзва. Каква вяра се изисква да не вярваш в бог? Няма нужда задължително да вярваш в науката или определена философия, за да не вярваш в него.
Теизмът е позиция изискваща вяра в нещо, гностичния атеизъм (антитеизъм) изисква вяра в нещо, най-често срещаният агностичен атеизъм не изисква никаква вяра.
Ако съседа ти каже че има куче, но ти нито си го виждала, нито чувала и не можеш да му повярваш това не означава че вярваш че той няма куче, а просто че не си убедена.
Аз като атеист не казвам "Няма бог, точка" ами "До сега не съм виждал доказателство за това и не мога да повярвам, може да има, може да няма."
“It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”
The Bird of Hermes
Defender, не ти ли омръзна тази тема? Нека всеки да вярва в каквото си иска, никой не е допрял нож до гърлото му.
I said: I long to learn the things that are, and comprehend their nature, and know God.
''Атеист е човек, който не само, че не вярва в религията, но е убеден, че Бог и боговете не съществуват. Това е като вяра в религия, която казва, че всички останали религии са грешни. Всъщност тъй като това е вярно за всяка религия разликите са малки. В религията на атеистите броя на боговете е нула.''
Какви глупости пишат в уикипедията... сигурно от някой такъв сайт си си чел определенията, ако изобщо си го направил.
Начина по който се изложи е сравним само с това някой да спаси бабичка от крадци в Англия, в отчаян PR опит кралицата да реши да го направи рицар и на официалната процедура, на живо по националната телевизия той да се изпърди, от притеснение да повърне върху кралицата, да се притесни още повече и да се изпърди с диария, да се разплаче и свие на пода докато се подмокря и зад кадър децата му да се провикнат че се отричат от него, а жена му се гръмва от срам.
Може да си агностичен или гностичен атеист, теист, християнин, каквото и да е. Това че шибани олигофрени (e.g. you) са толкова тъпи че не могат да разберат какво означава нещо и го използват погрешно не променя дефиницията. Ако си християнин и си убеден 100% че Йехова е истински си гностичен християнин, ако просто смяташ че така е най-вероятно, но не си 100% убеден значи си агностичен християнин. Ако си атеист и си 100% убеден че няма никакви богове значи си атеист гностик, ако не си 100% убеден, а просто не си виждал доказателства за съществуването им то си атеист агностик.
Гностицизма и агностицизма (сякаш и не го крещи самото значение на думата гносис (знание)) е позиция на убеденост, не нещо друго, тъп малоумен чикиеб боец.
Последно редактирано от gandalfepi4 : 04-14-2012 на 08:25
“It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”
The Bird of Hermes
Да предположим, че има три категории хора:
1. Вярващи - вярващ е човек твърдо убеден, че има Бог. Вярващия е гностик тои не може да е друг. Ако вярващи каже че е агностик той моменталон отива в категория 2
2. Съмняващи се, колебаещи се (агностици) - тук се включват вярващи агностици и атеисти агностици
3. Атеист - човек убеден, че няма Бог. Ако едни атеист каже, че е агностик то той вече не е атеист, а отива в категория 2.
т.е. думата агностик не може да бъде приложена към думата вярващ или към думата атеист (те са винаги гностици, това са хора убедени в позициите си)
Така, че това че съм те нарекъл агностик не означава че съм сбъркал, дори думата агностик те описва по-добре от думата атеист.
"зная твоите дела: ти не си ни студен, ни горещ; о, дано да беше студен или горещ!
Така, понеже си хладък, и нито горещ, нито студен, ще те изблювам из устата Си."
Ето цитирам г-ца Скарлет
Последно редактирано от defender : 04-14-2012 на 11:19
в това отношение в Писанието(библейското) има само две категории хора: вярващи и невярващи, задълбочените/систематичните и професионалните вярващи са наричани "юдеи", а невярващите/нерелигиозните/неокултистите "езичници", така че напразно се трудите като говорите за атеизъм, гностицизъм, сюрреализъм, и тям подобните, които са човешки понятия, след като в Писанието не са "дефинирани" такива, друг е въпроса че юдеите би трябвало да бъдат онези, чрез които езичниците са спасявани, понеже езичниците са определени от истинският Бог да бъдат обектите на Неговото спасение номер едно, а юдеите служителите на Неговото всеспасение
Последно редактирано от npp : 04-14-2012 на 12:41
Defender, неслучайно написах, че цитираното от уикипедия са глупости, което ти явно реши да игнорираш. По-горе Гандалф ти обясни определенията, на мен честно казано не ми се занимава особено като виждам, че няма смисъл.
интересно как един атеист казва - аз не вярвам в Бог, ама се съмнявам, че Той може и да съществува - втората част на изречението отхвърля първата, това вече не е атеизъм, а маловерие. Но както и да е.
Ааааа, може би искате да кажете "малко вярващ в Бога неверник".
The Bird of Hermes