Цитирай Първоначално написано от ScarlettS Виж мнението
Не вярвах, че ще се завърнеш.
Много скучно стана в тоя раздел и викам малко да поспорим.
Но ти изместваш темата. Темата която поставих беше дали Всезнаещият Господ е съвместим със свободната воля. И отговора е не, както ще напиша след малко в друг пост. Но все пак ще отговоря и на теб, въпреки че вече ми е малко кофти да спорим
Иначе дори всичко да е "предопределено", защото минало, настояще и бъдеще са илюзия(както каза Rebirthing), това отново не е в конфликт със свободната воля.
Не знам аз ли съм тъп, или какво, но не мога да проумея как в един план може да има случайности и избор? Планът или предопределеността значи че във всяка ситуация има само по едно възможно решение във всеки избор, така че нещата да се случват според плана. Щом като има само по един възможно решение във всеки избор, това обезсмисля самият избор.
Дори бъдещето да е вече ясно, защото се е случило, то пак е било в резултат от решенията ни в който и да било момент.
Да, но тези решения са били също зависими от предишни решения, и тези решения са били зависими от предишни решения, и така до преди да сме се родили, че дори и много преди това, даже от създаването на самата вселена. Така че тук е все едно да спорим кое е първо - яицето или кокошката? Просто едното следва другото и не може да се определи кое е било първо.
и явно приемаш свободната воля като нещо обективно, случайно и най-вече невъзможно.
Ами виж в уикипедия какво пише : "Свободната воля е философска концепция, според която рационалните субекти могат да контролират своите действия, решения и избор, свободни от определени ограничения."
Как можем да контролираме своите действия, решения и избори, ако предпоставките за тези решения идват от фактори независещи от нас, с което и самите избори не зависят от нас. Иначе в личен план, по може да се съглася с някаква компромисна форма на свободна воля, но тя не е нито пълна, нито обективно истинска.
Той сам по себе си е такъв точно заради изминалите събития от живота му. Ако твърдиш, че поради тази причина няма истинска свободна воля, то тогава трябва да приемем и че няма и истинска човешка същност, защото тя също ще е повлияна от множество външни фактори.
Хъъ, за това не се бях сетил. Но пък като се замисля, да, човешката личност също е променлива и зависима от много неща независещи от нас. Все пак има значение къде ще отраснеш, какъв генетичен материал ще имаш, какво ще преживееш, все неща върху които нямаш право на избор, но те влияят върху твоите избори и личност, с което се обезсмисля всичко.