.
Затворена тема
Страница 84 от 132 ПървиПърви ... 347480818283848586878894 ... ПоследнаПърви
Резултати от 2 076 до 2 100 от общо 3280
    ИСКАМ ДА ВИ ПОПИТАМ ДАЛИ ЗНАЕТЕ ЗАЩО УЧИМ КВАДРАТНИТЕ УРАВНЕНИЯ В УЧИЛИЩЕ И КАКВО ИМ Е ПРИЛОЖЕНИЕТО В ЖИВОТА. една учителка ни го даде за домашно ако може бърз отговор

Приложения на
    квадратните уравнения
    • 1.Спирачен път пример : d=0,0052v^2 + 0,21v
    • d - е разстоянието , измерено в метри , за което една кола ще спре
    в зависимост от скоростта й
    • 2.Формула за печалбата Р
    пример: P= -30p^2 + 7800p - 432000
    • р – е цената на единица продукт
    My name is Melissa
    And I am sixteen
    I like to touch your body ,
    I like to lick your skin
    Don't worry if I am
    Just a little girl
    Everything you want
    I can do more and more

Цитирай Първоначално написано от JoLLiE92 Виж мнението
    Приложения на
    квадратните уравнения
    мерси )

Мега фен Аватара на therichbitch
    Град
    Sofia
    Цитирай Първоначално написано от Lione_Dios Виж мнението
    ИСКАМ ДА ВИ ПОПИТАМ ДАЛИ ЗНАЕТЕ ЗАЩО УЧИМ КВАДРАТНИТЕ УРАВНЕНИЯ В УЧИЛИЩЕ И КАКВО ИМ Е ПРИЛОЖЕНИЕТО В ЖИВОТА. една учителка ни го даде за домашно ако може бърз отговор
    Това даскалка по математика ли е или по литература?
    JoLLiE ти е дала примери, но пък и въпросът на учителката ти е леко тъпичък. Очевидно е, че ако нямаш кола и не се занимаваш с физика, нито с икономика, няма да има приложение в живота ти. Това са приложения в други науки. Единственото й приложение е да ви разваля "живота" в даскало (на повечето).

^НИКОГА не питай ученици какво е приложението на нещо от математиката. То всичко си има приложение, но ако ги питаш, не очаквай различен отговор от "никакво" ;д
    А и квадратните уравнения въобще не развалят животи. Да я видим след 2-3-4 години : )
    My name is Melissa
    And I am sixteen
    I like to lick your skin
    Don't worry if I am
    Just a little girl
    Everything you want
    I can do more and more

Мега фен Аватара на therichbitch
    Град
    Sofia
    Човече, не си чела темата. Тук и равностранните триъгълници с дадена страна, на които им се търси мхм.. другата страна, развалят животи.
    Охх, хайде спирам.. :]

ох ..... няма да я чета напред, че ще ме заболят поизправените гънки ;дд
    Триъгълникът е квадрат няма ли? ^^
    My name is Melissa
    And I am sixteen
    I like to lick your skin
    Don't worry if I am
    Just a little girl
    Everything you want
    I can do more and more

Повече от фен Аватара на DeHu
    И аз имам нужда от помощ с две задачи ;(
    1.Корените на уравнението х^3+аx^2+bx=0,а и б са реални параметри,не са отрицателни и образуват растяща аритметична прогресия.Да се намерят тези корени,ако б е равен на четвъртия член на числовата редица,за която S=(2^n)-1.Да се намери и числото а
    2.Sn=(x-(1/x))^2 + (x^2-(1/x^2))^2+....+(x^n-(1/x^n))^2
    Аз продължавам да се пробвам,обаче днеска не ми е ден изглежда и не мога да се справя
    Последно редактирано от DeHu : 09-23-2012 на 18:11

Мега фен Аватара на Chacho
    1з.

Разглеждаме разликата на сумите S4 и S3. Разписани подробно, те формират разликата:

a1+a2+a3+a4-a1-a2-a3 = a4

Но четвъртият член е търсеното число b, тоест го намираме като извадим S3 от S4.

b=S4-S3 = 2^4-1 - 2^3+1 = 16-8=8

Сега се връщаме към уравнението:

x³+ax²+8x=0
    x(x²+ax+8 )=0

x1=0

Очевидно х1 е първият член на аритметичната прогресия, тъй като членовете и са неотрицателни и прогресията е растяща. Нека намерим и другите два корена чрез дискриминантата:

D=a²-4.8 = a²-32 (Разбира се, дискриминантата трябва да е >0, за да съществуват двата корена => а²>32 или a<-2√2 U а>2√2.)

x2=(-a-√(a²-32)) / 2
    x3=(-a+√(a²-32)) / 2

Очевидно второто число е по-голямо, тъй като коренът е неотрицателен по дефиниция. х2 е вторият член, х3 е третият.

От средно аритметично за трите корена имаме:

x1+x3=2.x2

(-a+√(a²-32))/2 = -a-√(a²-32)

-a+√(a²-32) + 2a + 2√(a²-32) = 0
    a + 3√(a²-32) = 0
    √(a²-32)=-a/3

Оттук a<=0 => a<-2√2

Повдигаме на втора степен двете страни на уравнението:

a²-32 = a²/9
    9a²-32.9 = a²
    8a²=32.9
    a²=4.9=36
    a=±6, от което само а=-6 е решение.

x3=(6+√(36-32))/2 = (6+4)/2 = 5
    x2=(6-√(36-32))/2 = (6-4)/2 = 1

На втора задача не разбирам условието.
    Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.

Повече от фен Аватара на DeHu
    Много ти благодаря Разбрах я,чудесно обясняваш
    На втората задача се търси Sn и това е цялото условие,което съм записала.Възможно е и да съм се объркала докато съм я писала

Мега фен Аватара на draid
    Приложения на
    квадратните уравнения

Надявам се си наясно, че подобна сметка е крайно неточна Първото може да го сравним с материална точка в механиката - има го, ама ако искаш да е точно, трябва да зарежеш термина МТ.

Имам грешка в сметките по-горе. След намирането на дискриминантата, неравенството a²>32 води до a<-4√2 U а>4√2. Но а=-6 отново е решение.

2 задача:

1.Подведи във всяка скоба под общ знаменател.
    2.Направи дробите от вид (а/b)² във вида a²/b²
    3.Подведи всички дроби под общ знаменател х^2n
    4.Използвай в числителя формулата (a+b)²=a²+2ab+b² за скобите на втора степен (първата, втората и последната скоба, не пиши всички).
    5.След като си приложила тази формула, доразкрий тези скоби, като ги умножиш по множителите, които са се получили след подвеждането под общ знаменател (х^(2n-2), x^(2n-4) и т.н.)
    6.Сега имаш един куп събираеми в числителя. Ще ги групираш през 3. Тоест, 1,4,7,10, т.н.; 2,5,8,11,т.н.; 3,6,9,12,т.н.

От първата групичка се получава (n.x^2n)
    От втората групичка се получава -2(x^(2n-1)+x^(2n-2)+...+x^n+1 + x^n). От последното към първото събираемо в скобите забелязваме геометрична прогресия от n члена, чиято сума е Sn= x^n.(1-x^n)/(1-x)
    От третата групичка се получава (1+x²+(x²)²+(x²)³+...+(x²)^(n-1)), което е отново геометрична прогресия със сума Sn=(1-(x²)^n)/(1-x²)

В крайна сметка имаме за цялата сума Sn=[n.x^2n-2x^n(1-x^n)/(1-x) + (1-(x²)^n)/(1-x²)]/x^2n. Можеш да го преобразуваш още малко, но надали е нужно.
    Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.

Цитирай Първоначално написано от draid Виж мнението
    Надявам се си наясно, че подобна сметка е крайно неточна Първото може да го сравним с материална точка в механиката - има го, ама ако искаш да е точно, трябва да зарежеш термина МТ.
    откъде да знам бе, намерих го в интернет ;д като ги мързи малко да напишат в гоогле-то каквото искат, ами тръгват да питат, че и нови теми да правят ...
    от физика НЕ разбирам.
    My name is Melissa
    And I am sixteen
    I like to lick your skin
    Don't worry if I am
    Just a little girl
    Everything you want
    I can do more and more

Повече от фен Аватара на the_world_around_me
    Някой може ли да ми обясни това разлагане на множители чрез допълване до точен квадрат ?? В 7 клас го учихме ,но учителката не наблегна на това ,а сега в 8 клас ще правим входно скоро :S А тази учителка изобщо не я разбирам

Мега фен Аватара на draid
    откъде да знам бе, намерих го в интернет ;д като ги мързи малко да напишат в гоогле-то каквото искат, ами тръгват да питат, че и нови теми да правят ...
    от физика НЕ разбирам.
    Е аз говоря за механика

Цитирай Първоначално написано от the_world_around_me Виж мнението
    Някой може ли да ми обясни това разлагане на множители чрез допълване до точен квадрат ?? В 7 клас го учихме ,но учителката не наблегна на това ,а сега в 8 клас ще правим входно скоро :S А тази учителка изобщо не я разбирам
    Точният квадрат има вида (a+b)²=a²+2ab+b². Когато имаш нещо приличащо на това, например:

a²+ab+b², можеш да го представиш като а²+ab+b²+ab-ab (добавяш и изваждаш ab, което общо дава 0). Сега ще ги пренаредим а²+ab+ab+b²-ab = (a²+2ab+b²)-ab = (a+b)²

В случая трябваше да добавим и извадим ab. Ти ми кажи какво трябва да се добави и извади, за да се получи точен квадрат, ако имаме:

9x²+4x+4

Може ли да ми помогнете с една задача , много ми е спешно .. Ето я и задачата : Краищата на отсечка са на разстояние 10см и 4см от дадена равнина. Намерете разстоянието от средата на отсечката до равнината, ако отсечката пресича равнината . Благодаря ви предварително .

Здравейте...
    Някой може ли да ми помогне с решението на тази задача - http://prikachi.com/images.php?images/900/5306900g.jpg ?
    Благодаря предварително

Цитирай Първоначално написано от cherry.cherry.lady Виж мнението
    Може ли да ми помогнете с една задача , много ми е спешно .. Ето я и задачата : Краищата на отсечка са на разстояние 10см и 4см от дадена равнина. Намерете разстоянието от средата на отсечката до равнината, ако отсечката пресича равнината . Благодаря ви предварително .
    Щом минава през равнината, значи отсечката е дълга 10см в едната посока и 4см в другата, тоест общо 14см. Средата се намира на 7 сантиметра от двата края. Очевидно средата се намира върху 10-сантиметровата част, което означава, че е на разстояние от равнината 10-7=3см.

Цитирай Първоначално написано от edgesss Виж мнението
    Здравейте...
    Някой може ли да ми помогне с решението на тази задача - http://prikachi.com/images.php?images/900/5306900g.jpg ?
    Благодаря предварително
    Не би ли трябвало MQ||BC, а не MQ=BC? И случайно М да е среда на АС? Ако е така, то MQ и MP са средни отсечки, тоест са с дължина половин бедро - 5см. QC и PC също са с дължина половин бедро - 5см. Рmpqc=4.5=20см.

емм аз имам една задача която не мога да я схвана от много време и ще се радвам ако някой ми я обясни та така :

Приведете в нормален вид многочлена й определете за коя стойност на параметъра а :
    a) той е от втора степен
    б) той няма свободен член

ax^3+ax^2-5x-3+4x^3+a-2x^2

P.S. всичко съм забравила дори приведението не мога да направя

Цитирай Първоначално написано от Chacho Виж мнението
    Не би ли трябвало MQ||BC, а не MQ=BC? И случайно М да е среда на АС? Ако е така, то MQ и MP са средни отсечки, тоест са с дължина половин бедро - 5см. QC и PC също са с дължина половин бедро - 5см. Рmpqc=4.5=20см.
    Да така е благодаря

Повече от фен
    Цитирай Първоначално написано от Gret1ty Виж мнението
    е

Приведете в нормален вид многочлена й определете за коя стойност на параметъра а :
    a) той е от втора степен
    б) той няма свободен член

ax^3+ax^2-5x-3+4x^3+a-2x^2
    ax^3+ax^2-5x-3+4x^3+a-2x^2=
    * Първо групирай отделно третите степени, вторите, първите на променливата и свободния член.
    =(ax^3+4x^3)+(ax^2-2x^2)-5x+a-3=
    * Извади пред скоба общ множител:
    =(а+4)x^3+(a-2)x^2-5x+a-3
    * за да е от втора степен полиномът, трябва да нямаш трета степен. А за да нямаш трета, трябва коефициентът пред нея да е 0.
    a+4=0
    a=-4
    * За да няма свободен член, трябва
    a-3=0
    a=3

Просто трябва да подредиш по степени на х многочлена (привеждане в нормален вид се казва процедурата). В случая:

ax³+ax²-5x-3+4x³+a-2x² = ax³+4x³+ax²-2x²-5x-3+a

Сега изнасяш пред скоби коефициентите:

(a+4)x³+(a-2)x²-5x-3+a

а)
    Многочлен от втора степен е такъв, на който коефициента пред х на втора е различен от нула, а коефициентите пред по-високите степени (3та, 4та и т.н.) са нули. В конкретната задача многочленът ще е от втора степен, ако:

(а+4) = 0
    и
    (a-2)=/=0

От първото уравнение решаваме а=-4, а като заместим във второто, виждаме, че -2-2=-4 е различно от нула, тоест и второто равенство е изпълнено. Значи а=-4 е стойността, за която полиномът е от втора степен.

б)
    Свободен член на многочлена наричаме коефициентът пред х на нулева степен. Преведено на прост език, това са числата, които не са умножени по някакви х-ове (всъщност са умножени по х на нулева степен, което е 1). Затова се казват свободни, щото хвърчат там някъде сами. В твоята задача свободният член е: -3+а

Да няма свободен член означава той да е 0.

-3+а=0
    а=3

И така.

Оффтопик:
    ^Ей, бързачке

Повече от фен
    Цитирай Първоначално написано от Chacho Виж мнението
    Оффтопик:
    ^Ей, бързачке
    Ми как да не се разбързам, от кога чакам движение в темата-феникс.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си