- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Мамо, имам 6 :)
Ми тогава, Лъчо, що не спонсорираш училищата с по няколко милиона и да вземат да направат безплатни кръжоци по управление на хвърчила и оригами? За имиджа на загрижен гражданин, който лансираш, тва беше много неразумен укор към образователната ни система. Това ли ти е идеята за добре функциониращо образование?
Първата помощ е важна, да. На нас ни я преподаваха по безопасност на движението, но в БЧК нищо не те спира да се запишеш.
В ПГ-то се записваш по собствено желание и се учиш в област, която сам си избрал. Като не ти харесва можеш да виниш само себе си. Ми утре някой може да реши да стане педерас, да го наебат, да не му хареса и да те обвини тебе, вместо сам да си понесе вината. Въпреки, че в ПГ-тата се учат и общи предмети и ти дават шанс, ако наистина не си си уцелил интересите, да имаш нужната база, за да се пренасочиш към нещо друго. Грешката не е въобще в замисъла. Грешката е в изпълнението - некадърни учители, ниски бюджети и голяма корупция. Все неща, които от години си ги пеем. Но учениците не могат да се възползват и от малкото, което имат, не са света вода ненапита.
И забравяш нещо много важно. Аз мога да се науча да готвя, яздя, плувам и т.н. прилично в рамките на 1 година, примерно. За да добиеш прилични знания по някоя от училищните дисциплини ти трябва много повече време. За твоята 12 годишна инвестиция в училище ще е подигравка да умееш да плуваш и да яздиш кон, а същевременно да си неграмотен, да не можеш да си пресметнеш покупките и рестото в магазина и да не знаеш кой е първият ни владетел. Да не говорим за следване във ВУЗ, където ще дрискаме квадратни лайна като видим каква база се изисква на общообразователните предмети или че възможностите ни за професионално развитие ще се съкратят на 90%.
Между другото, това е поне 50-тият път, в който те виждам да упрекваш "безумния" училищен материал. Можеш ли да изготвиш списък от задължителни дисциплини и конспекти, за да знаем кой е смисленият материал, към който да се насочим?
Извън темата: В старото ми даскало всички мразеха анализите по литература и се питаха за ползата от тия простотии, докато даскала ми по БГ не пое клуба "Приятели на книгата" към училището и започнаха да анализират Умберто Еко. Същите сухотии изведнъж блеснаха в друга светлина и се оказа, че не било толкова безполезно, когато преодолееш нагласата, че всичко е по задължение.
Последно редактирано от Chacho : 09-24-2012 на 19:42
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
SisiStrange, да съгласен съм, затова и няма да дълбая, просто естеството на тази тема е съвсем друго.
Всички граждани чрез данъците, които плащаме спонсорираме държавата - в това число училища, детски градини, заплати на учители, на лекари и т.н. и т.н. Не са необходими милиони за да организираш няколко кръжока. Как преди години можеше, а сега не може? Ето ти пример - наскоро от МОМН обявиха, че часовете по ФВС ще се заменят с третировка по любим спорт. Е ок, аз мога да изброя 30 вида спорт, в това число плуване и езда. Къде да яздя в училище за 40-45 мин? Спортовете, които се практикуват в училище най-често се ограничават до 2-3 вида, но е много повече. Гледаме Европа - там ходят на училище в нормално време на денонощието, имат богата материална база, залагат повече на практиката, отколкото на теорията, учебниците са им интересни и е видно, че учениците ходят с желание на училище. У нас никога нищо не може и винаги трябват милиони - не, напротив, милиони не трябват, трябва просто малко някой да се напъне, да помисли, а не да пие кафета по цял ден, примерно.
Всички сме наясно как минава гражданската защита и безопасността на движението - на учениците им е тъпо, на преподаващия - още повече, но някак си търпят 5-те мъчителни часа. Всяка година се повтарят едни и същи филми, които не си знаят годините. А преди или след обучението - на училище половин ден. Така не става, пак казвам. Неслучайно предметът е Биология и ЗДРАВНО ОБРАЗОВАНИЕ, като на второто въобще не се залага. Само с четене на статии и доклади по проблеми не се изгражда добро здравно образование, а просто се отбива номер - някой се труди, получава оценка, а всички останали си почиват - ученици, учител. Не мисля, че е нужно да казвам колко важно е да знае един човек да оказва първа помощ - най-просто казано можеш да спасиш човешки живот защото не знаеш кога и какво може да ти поднесе живота. Именно поради тази причина това нещо трябва да е задължително за всички, а не само за тези от БЧК (защото не всички ходят, за да се научат, просто поради честите акции се налага отсъствие от учебни занятия, което е добро дошло за определени ученици).
По второто мога само да кажа, че на този етап има доста хора, които също са неграмотни. Това не е извинение.
По третото - не съм аз човекът който може да определя кое трябва да се изучава и кое не. Не мога да дам такъв списък, не мога да кажа на 100% кое е излишно и кое не, тъй като не съм експерт, но мога да дам мнение по отношение на проблемите, които, както е видно, изобилстват в нашето образование. Да не говорим още повече, че има една камара експерти и хора, които получават заплати и трябва да вършат тази работа. Живеем в широк свят, няма граници и пречки. Нищо не бърка "експертите" да вземат учебници от Германия, Испания, Англия (например) и съответните учебни планове. Да разгледат, да прочетат, да помислят* - как учат хората по света, какво учат, какви са резултатите после, какви са начините това нещо да се приложи у нас. Да премахнат излишното в учебниците. Тук не става въпрос за козметична реформа за или против матурите, тук става въпрос за нещо масово, голямо, което трябва да се свърши, но което се отлага вече години наред. Все пак, съгласи се, че в образователната ни система има излишни неща и/или неща, които не са си на мястото.
*само с една уловка - да поМИСЛЯт - мисловният процес не е нещо лесно. Изисква се определен умствен капацитет с който не всеки може да се похвали. Пък най-лесно е да кажеш, че не може и да говориш глупости по медиите.
@Off: Това е писано в над 15 други теми във форума, затова повече няма да разводнявам тази. Основната ми теза е, че системата стимулира бележкарството. А то от своя страна ---- 2-та поста от предната страница...
Последно редактирано от Lucho : 09-24-2012 на 20:43