- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Математика
When I let go by a day without talking to you, that day's just no good... (
http://prikachi.com/images/217/5595217a.jpg Да се намери първата производна на функцията
Memento mei, memini tui!
ДАДЕНО: триъгълник ABC ,CM-4 см,M-медицентър BAC-30 градуса ТЪРСИ СЕ : BC=? ?БЛАГОДАРЯ !
Някой може ли да ми обясни как се пресмята детерминантата на матрица от n-ти ред?
Ето една примерна задача,която ме мъчи:
2 1 0 ... 0
1 2 1 ... 0
0 1 2 ... 0
.............
0 0 0 ... 2
Ако може малко по подробно обяснение така че да разбера и самия метод по който се решава....![]()
свеждаш я до детерминанта от 3-ти ред или там прайш ред или стълб нули като умножаваш с някво число и прибавяш към следващият ред и нещо такова беше аз на изпита имах детерминанта от 4-ти ред, но нямаше нули и я реших по някъв сложен начин с адюнгирани количества май беше, тоест махаш първи ред например и стълб и останалото умножаваш с после махаш 2-ри ред 2-ри стълб и останалата детерминанта умножаваш с 2 после 3-ти ред 3-ти стълб пак полученото умножаваш с 3-решаваш 3-те детерминанти събираш ги и получаваш тази от 4-ти ред-но това е сложният начин, но него съм научил-не съм сигурен обаче дали така се решаваше
нз,аз нищо не мога да схвана от тези детерминанти
2 на 2 и 3 на 3 са ми ясни
но от n-ти ред е трагедия
От n-ти ред се решават с по-хитри методи, щото иначе е много смятане. Можеш да разложиш на поддетерминанти с адюнгираните количества. Ползвайки елементарните преобразувания от метода на Гаус можеш да си улесниш сметките. (например при матрици с еднакви числа под и над главния диагонал) Намери си някъде решени задачи, за да разгледаш и други методи за решаване. Аз лично ползвам "Сборник по линейна алгебра и аналитична геометрия" на Б.Александров, А.Каспарян и Д.Левченко, който е на някаква символична цена (зелено издание е при мен).
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
1. Върху медианата СС1 на триъгълника АВС са взети точките N и М така, че CN=NM=MC1. Ако точката В1 е средата на страната АС, да се докаже че точките В,М и В1 лежат на една права и че правите АМ и В1N са успоредни.
2.Точките М,Р,N и Q са средите съответно на страните AB,BC,CD и DE на петоъгълника ABCDE. Ако точките K и L са средите съответно на отсечките MN и PQ, докажете, че KL||AE и KL=1/4 AE.
3.Върху страните СА и СВ на триъгълника АВС са взети съответно точките В1 и А1 така, че АВ1=4/5 АС и СА1=5/6 СВ. Ако ВВ1 пресича АА1=О и СО пресича АВ=С1, докажете че вектора СС1=1/21 вектора СА +20/21 вектора СВ.
Малко помощ за две задачи ?
1зад. Намерете лицето на успоредник на който диагоналите и едната страна са съответно 20, 37, 25,5см ?
2зад. В равнобедрен триъгълник с радиус R на описаната окръжност, височината към основата 2+√3/2 R. Намерете ъглите .
Мерси предварително !![]()
1.Точките M и N са средите на страните ВС и СD на успоредника ABCD, а точка Р е такава, че AMPN е успоредник. Докажете, че точките А,С и Р лежат на една права.
2. В четириъгълника ABCD диагоналите се пресичат в точка О. Докажете, че ако вектора ОА+вектора ОС = вектора ОВ + вектора ОD = нулев вектор , то ABCD е успоредник.
3.Докажете, че | вектора а+вектора b | ≤ | вектора а| + |вектора b |. Кога се достига равенство ?
Задачата е следната:Господин Х в банка вложил годишен депозит 24 000лв.и след изтичане на срока получил 26880 лв.Намерете лихвата и запишете сумата ,която се получава като функция на вложената сума.Благодаря предварително!
Здравейте, искам да ви помоля ако някой разбира тези задачи да ми помогне с тях..Наистина са ми доста трудни, мерси предварително!
1)
(a2/3)-6 . (a1/3)-12
Задачите са от този вид
http://www.math10.com/bg/algebra/exponent.html
Даден е ъгъл XOY и точка C от вътрешността на ъгъла.Постройте т.A, която принадлежи на лъча ОХ и т.В, която принадлежи на лъча ОУ такива,че периметърът на триъгълника АВС да е най-малък.
Първо ще докажем, че е по-важно АС и ВС да са по-малки, а не АВ. Това се доказва много лесно с неравенството на триъгълника.
АС+ВС>АВ => ако намерим минималната сума на АС и ВС, ще намерим и триъгълника с минимален периметър.
Е, най-малките АС и ВС са растоянията от С до ОХ и ОУ.
Построителната задача се решава със спускането на двата перпендикуляра от С към лъчите и свързването на петите им (А и В)
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Ха, Чачо се появи. Тъкмо се бях затъжила за старите муцуни тук.
Еее, аз затова казах, че съм се затъжила за стари муцунИ. Демек чаках да са появят и другите.И виждам, че го правят.
Имам домашно по математика... И нямам никаква идея какво точно се изисква от мен. Пробвах с няколко формули от учебника да го смятам на ръка, но... не се получи. Ако някой има желание и възможност да ми помогне да си изкарам три, ще съм много благодарна.
ето двете задачи: http://i15.servimg.com/u/f15/14/21/51/81/2013-011.jpg
Намерете стойността на израза:
sin(alfa)/sin(alfa)+cos(alfa) , ако cotg=корен от 3
ОТГОВОР: корен от 3 -1 върху 2
Здравейте
Ще може ли да ми помогнете с тези задачи (помолиха ме аз да помогна но тези не сме ги взимали). Благодаря
http://prikachi.com/images/936/5779936G.jpg