- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Секс
- Връзка с ром
Мнението ми не беше към теб.
И въпреки това съм съгласна, че на почти никой не би му станало приятно да вижда и чува тия неща, или поне голямата част от тях.
И сега, като се върнах да прочета темата, тъй като признавам си, че обърнах внимание на расовия спор, отколкото на думите, написани в темата, мога да кажа само, че щом се срамуваш - значи не го обичаш/харесваш, а то тогава е безсмислено хем да го защитаваш, хем да се срамуваш от него. Надарен и опитен всеки би могъл да бъде, авторке. Важното е нещо друго, което явно при теб го няма, защото вероятно си малка и наивна. Нищо лично.
Хафтеееее! И аз ходя с 1 ром. "Капитан Фред", по-специално червения.Жив и Хздрав да ти е... Само не го запознавай с Кола, да не се уплаши и да избяга...
Хайде Хлека Хнощ на всички, Аллах Акбар или там както е на Хцигански...
Не очаквай разбиране и кой знае каква подкрепа от приятели и роднини. Да, най-вероятно няма да те отлъчат, но най-много да станеш център на подигравки. Ти самата вече си го знаеш това, и именно това е причината да не си им казала все още. Не знам как бих реагирала ако моя приятелка ми каже, че приятелят и е циганин, но няма да изпадна във възторг, това е сигурно. Може би съм предубедена, но не е като да няма причина за това. Като цяло от тяхното племе нищо хубаво не съм виждала. Чувала съм за по-добри случаи, хора които малко или много са се издигнали и са успели, но те са просто единици и пак на тях се гледа като на цигани в обществото.
Някой гледам намеси и черните (както вие им викате "негри"), ами и от тях има супер много издънки, тези които живеят в гетата са бетер наще цигани. Има и много, които са нормални, аз лично имам достатъчно черни приятели и азиятци, и латиноси, но никога не бих тръгнала с някой от тях. Просто някак си не ми се връзва бяло момиче да ходи с някой черен, както и бяло момче да ходи с черна. Имам една много близка приятелка - бяла , руса, ама само черни ги харесва. Не го одобрявам това, не харесвам приятеля и, но не бих и обърнала гръб, приятелки сме си, просто съм решила, че тя има лош вкус и това е![]()
Не знам за вас, но мен би ме било гнус да ходя с циганин. А уж не съм расист. хД
"You fail to recognize that it matters not what someone is born, but what they grow to be."
Albus Dumbledore.
Впрочем,само едно не ми стана ясно.
Как може да не приемаш човека до свой приятел само защото е РОМ?!Разбирам да бие приятелката ти,да и изневерява,да я тормози психически и т.н.,но при положение,че е щастлива,какъв е проблема?Че не говори правилно български?И аз не мога да казвам "р" в някои думи,но не пречи на хората да ме разбират,да имам шестици по български или още повече,ме прави лош човек.
А това дали ще живее в катун,апартамент или луксозна къща,засяга партньорката му,не приятелите и!
Примера с разходката,циганите и езика им : Ако вървя с англичанин и приятелите му го заговорят на английски на българска улица,това да не би да е противозаконно!Или споделяте мнението "България за българите"?!
Споменаването на "бял и черен не си подхождат",чиста раса и думата "мелез" направиха ме убиха.И червенокосите хора ще изчезнат преди 3000 година,но това значи ли,че трябва да се женят единствено помежду си?!
Между другото,чували ли ли сте теорията,че самият Чарли Чаплин е бил циганин?
Като се водиш с българско гражданство по документи и цял живот си живял в България, ще говориш български език и то гладко!!!!!!!!!
А, ако са англичани, едва ли ще са живели цял живот в БГ, а ще са туристи, пък и повечето млади хора бихме ги разбрали какво говорят, така че няма място за сравнение!
Последно редактирано от xXxPETYAxXx : 01-27-2013 на 20:19
това,че не го приемаме не означава,че ще им пречим да са заедно - дишай,има и други цветове между бяло и черно
за англичаните ти отговориха и честно казано те са си нация,а циганите и това не са
бг е за българите може да се разглежда от много ъгли .. примерно може да се разглежда и като българи като гражданство - такива,които спазват българските закони... в това число няма да влизат циганите нали ?
Аз имам дългогодишна връзка с ром.... и кола.
umri
КУР ЗА ЧЕРНИЛКИТЕ БЕЕЕ ТИ СИ ПРОПАДНАЛА ТЪПА ЖЕНСКА ДЕТ НЕ МОЕ ФАНЕ НЯКОЙ ДА Я НАЧЕШЕ ! КУР за расовия РАЗВРАТ !
То тогава българи няма.
Какво да кажем за пловдивчани,русенци,
перничани и т.н.И те са се родили и живеят в България,но не говорят книжовен български език.Да не говорим пък за чуждиците,един млад българин да няма уста да каже "Добре" на родния си език.При положение,че самите ние не говорим като хората,а при това посещаваме и училище,как се очаква от тях,някои от които говорят на цигански с роднини,приятели и т.н.,дори са неграмотни,да говорят напълно правилно?
Моя съученичка е полу-ирландска,родена е в Америка и живее в България от г/д 13 години,но самата тя не говори български чисто.Разбира и се,но си има типичния английски акцент.Да не говорим за майка и,която така и не е научила български.И какво като ние го разбираме?!Не всички знаят английски,нито пък всички не знаят цигански.
То тогава българите не наброяват повече от 6 милиона(като включвам всички етноси и т. н.).
И разбира се,че ромите ще влизат.Не всички са престъпници!
Не съм казала "книжовен" никъде! Ако си живял във Видин - ще говориш с видински диалект, ако си живял в София - на шопски! Това са диалекти, характерно за различни региони, а не съвсем различен език!
Не ми ги сравнявай с ромския, ако обичаш!
Приятелката ти ирландка слабо ме вълнува, защото е съвсем различно, когато семейството ти се мести в друга държава и когато предците ти от предходни поколения са живели в България и е ТРЯБВАЛО да знаят български, с какъвто и да е местен акцент!
Училищата в България нямат нужното влияние, че да зависи от тях напълно! Като си си говорил 7 години с родата на цигански - иди после след седмата година да учиш български!? Трябва родителите им да ги учат от малки, иначе мнозинството роми никога няма да научи български..тъжно но факт. Образованието не е на ниво, но специално за това не може да го обвиняваме.
Ти като не се смяташ за българка, няма лошо.
Разбира се, че ромите и т.н. различни етноси, живеещи в България за нас като етнос не са българи, НО по гражданство СА! И след като са граждани на републиката, независимо от етноса - ще говорят на официалния национален език, а не на техните си, ПОНЕ на публични места!
Последно редактирано от xXxPETYAxXx : 01-28-2013 на 07:50
Не разбрах само как стигна до този извод...
Ти сама го каза,при положение,че не знаят български,как очакваш да го говорят?!Живеем в свободна страна,никой не може да задължи,когото и да е било,да говори на даден език.Независимо гражданин на коя държава е!
И какво визираш под публични места.Ако съм навън с някой,който не знае български,няма ли да му говоря на неговия език,за да ме разбере.И колко от циганите не знаят български?!И кои?!Нормално е,ако живееш и общуваш само с цигани да знаеш само техния език.Но се съмнявам,че има цигани,които да не знаят или не,разбират български език.Друг е въпроса дали искат да го говорят...
"Циганският език (романи, романес) е майчин език на циганите и е част от групата индоарийски езици."
И ти като българка,в която и държава да живееш,няма да се отречеш от родния си език,независимо дали говориш официалния за страната,нали?
Ако бях родена и отраснала в друга държава, естествено навън щях да говоря тамoшния език, защото така е редно и така биха ме възпитали родителите ми! Има разлика от това да отида сега, когато вече е по-трудно да науча езика им и това да съм живяла там цял живот!
Ромите и всички останали етноси, родени и отраснали в България трябва да говорят на български, това че не са го научили показва само, че те сами не искат да се интегрират, а ние само им се четкаме! Не е правилно!
Заради такива като теб, които ги оправдават за невежеството и неграмотността им сме в това положение, цяла държава да се съобразява с тях, а не те с нас!
ама повечето.. говорим за по-големия процент така ли не разбра ? и ти наистина не правиш разлика от диалект и друг език... сега ако изкараш циганския като български диалект направо не искам да споря с тебе повече... то всеки език си има диалект ... и пак питам.. що ние да очакваме бе ? ние нищо не искаме от тях... те имат избора - или по нашите правила или вънка ... пак питам.. ние ли сме виновни че те говорят така и не ходят на училище ? ние ли ги възпитаваме ? ние ли сме ги създали ? .. е на тия въпроси ми отговори и после пак кажи че българското общество им е виновно
съгласна съм... дори и сега да отида в друга държава - първата година да,но след това бих говорила на техния език навън,а у нас на български.... това е като да си в англия,да ти дойдат англичани нагости и ти и мъжа ти примерно да си мелите на български.. това е като темата с бебетата - на какъв език бихме ги научили... и там отговорих,че и на български и на техния език... повече на бг,за да може да говори чисто и хубаво,а техния би го усъвършенствало в училище - ДА,ЩЕ ХОДИ НА УЧИЛИЩЕ !!! за разлика от циганите
Всъщност основите на сегашното положение са поставени от комунистическото правителство,което сме имали.Позволявано им е да не си плащат данъците срещу работа,която повечето Българи не биха вършили.След промените никой не се сети да им каже,вече няма да е така.Продължиха си по старому,но тяхна ли е вината или на правителството ни,което не ги е накарало да се променят.Образованието е много,много важно!Един образован човек,който дори да не му е заложено генетично(като при мургавите ни приятели) да разсъждава,може да бъде научен на елементарна култура именно в училище.Не искат да ходят?Ами притиснете ги,бе.Спрете им помощите,наложете им глоби,пратете им съдия изпълнител,да видите после циганчетата,как тичат към училището.Друг е въпросът,че образователната ни система не е достатъчно добра.Съвсем дръга тема е,че благодарение на расизма на Българите(дори да има основание в повечето случеи) предизвиква един затворен кръг.Те са гадни и не искат да се интегрират,да де,ама ако има такива,които искат,ние не ги приемаме,факт!И аз спадам към тази категория и аз не бих приел някой мой близък да има нещо общо с някой от тях,но знам,че предубеждението е форма на глупост.Ако трябва да има някаква промяна,ние трябва да я започнем,нали все пак сме,по-културни...нещо повече от тях.
Хм, четейки тая тема, се убеждавам днешните тийнове колко са оглупели. Повечето биха приели циганин, ако говори и пише на български добре и ако се къпел, а пишат толкова неграмотно, че ме е срам да чета.
Според мен темата така или иначе е трол и то много успешен - гледам на авторката й не й дреме много дали ще отговорите или не, след като разлая кучетата.
Други говорят за чиста раса, все едно българите не са едно от най-омешаните племена, и все едно има някакво значение кой от коя раса е. Тоя с коженото яке, по би ме било страх дъщеря ми/моя приятелка да излиза с теб, отколкото с циганин. Тоя дето не харесвал негрите, на аватара ти са ти трима негри, които играят баскебол. Вероятно ги мразиш? Бихте ли предпочели некъпани и смръдливи българи (много са) пред чист и спретнат, и културен КАКЪВТОИДАЕ?