- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- У дома
- Капризни ли сте, когато стане въпрос за ядене?
Е да обаче аз не съм живяла в България до преди 2 години . Нито съм говорила на български , нито някой ми е казвал че трябва да уча български . Няма как да говоря и писа идеално на български при положение , че го практикувам едва от две години .
Иначе и на мен италианската кухня не ми е любима![]()
bitch миналия ден гледах интервю на Христо Златанов - волейболист, син на именит български волейболист и италианка, част от националния на Италия дълги години, но ние си държим на него, че е българин, и момчето говори перфектно български сякаш нито ден не е излизал от границите на майка България. Гледах и интервю на някакво момче (да ме прощава, не помня името му) беше изключително добър цигулар с родители чисти българи, които са се пренесли мисля в Германия, за да се развива талантът му по-добре - и то когато той е бил вече на възраст, че да помни. Като започна да говори на български с някакъв немски акцент и да не си спомня "това как беше на български" просто смених канала.
Адски ми хареса когато един приятел ми разказва за негов приятел - роден в Босна, но когато бил бебе техните избягали с него в Дания, защото тогава в Босна имало война. И го питал след като не е израснал в Босна дали се чувства босненец и момчето казало само едно "Душо си давам, Босна не давам."
п.с. Violenza да имаше кой да дойде да ти направи една мусакичка :Д
My name is Melissa
And I am sixteen
I like to touch your body ,
I like to lick your skin
Don't worry if I am
Just a little girl
Everything you want
I can do more and more
аха...
Поне да приключиме и тази тема... Продължавай да ми правиш забележки за Българския ми, но майче знам повече думи от тебе на него...
И понеже няма на каква тема да се заядеш с мене премина на епитети и обиди. Не знам дали е злоба, завист или простотия( и 3-те ще ги отречеш ), но не ми и дреме.
Нека да продължиме на тема храна, вместо да "свиниме" темата заради JoLLiE92
Nakadah
Майче, тате .. такава ще е.Какъв ти е проблемът, че съм употребила английски фрази, след като говоря достатъчно правилно и двата езика? Аз никога не съм обиждала. Под нивото ми е. Под твоето явно не е, защото се опитваш, но не ти се получава.
Да спрем до тук.
My name is Melissa
And I am sixteen
I like to lick your skin
Don't worry if I am
Just a little girl
Everything you want
I can do more and more
Джоли сега ще ти кажа нещо без да се заяждам ест . Аз не съм най-добрият пример понеже българския допреди 2 години не бях говорила а немският си го говоря редовно с приятели и роднини от Германия . Но езикът се забравя особено ако няма с кой да го практикуваш казвам го защото имам такива познати. Не е изхвърляне ,че човекът е казал че не се спомня някоя дума ако попиташ някой твой приятел живял в чужбина и той ще ти кажа че понякога се случва да забрави някоя дума . Другото което е за другото момче роделите му са го възпитавали като босненец ясно беше че тези истории бяха за мене но при мен нещата са различни понеже майка ми има немски корени и е израсла изцяло в немска среда както и аз . Ти ако отидеш в Италия ако ще и 20 години да живееш там няма да се почустваш италианка в пълният смисъл на думата нали ?
Казвам ти всичко това просто за да не съдиш толкова бързо кой как говори
Това е последното ми вкюлчване в темата по този въпрос
Последно редактирано от girlwithblueeyes : 05-10-2013 на 08:49
Като съм веган, няма голям избор дали да съмн капризна или не. Опитвам се да ям от всичко без значение дали е вкусно.
ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ, ама вие съвсем го обърнахте на седянка пред блока.![]()
http://www.teenproblem.net/f/viewtopic.php?t=220394
една велика тема
Боже,който си на небето,върни ни 2pac и си вземи Джъстин Бийбър!!!!
Не просто исках да й покажа, че не винаги нещата са така както тя мисли
Ти като живееш в чужбина най-малкото би трябвало да ти е ясно , че езикът ако не се практикува се забравя .
И айде добре щом пък ти си казала неграмотна съм .
Ами, не ми е ясно. Независимо къде и колко години ще живея навън, няма абсолютно никакъв шанс да забравя каквато и да била част от родния език.
А за грамотността, в случая по-точно липсата на такава, не го приемай като обида, особено след като ти самата не се чувстваш българка. Това си е констатация.
"Come and take a walk on the wild side,
let me kiss you hard in the pouring rain
you like your girls insane..."
Добре, аз друго не мога да разбера. Мене като ме поправят някъде, казвам мерси, научавам си грешката и толкова. Кво толкова се разправяте, все едно сте се псували на майка?
И честно казано, никой не дава и 5 пари кви изводи си правите по говора и правописа на хората.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Оди им го обясни. Не си ли начетен, грамотен с 3 езика.. не ставаш за нищо. Говора, ако не ти е културен пак за црън курац не ставаш. Задължително трябва и 2 висшета да имаш.. инак забрави за своето съществуване.
Инак за манджа ли ставаше въпрос в темата?![]()
Последно редактирано от Irti : 05-10-2013 на 11:06
Олеле, аз трябва да моля админ да ми изтрие акаунта тогава![]()
И друг път съм писала в темата ПО темата, но забравих да кажа, че съм капризна при приготвянето на храната и съм гнуслива. Изпадам в ужас, ако съм поканена на гости и винаги прихапвам нещо, преди да изляза, че не знам какво ще ми сервират и дали няма да припадна от глад в домакините.
Чудиш се дали си бременна? Кажи:
1. Дата на последна редовна менструация /ПРМ/ 2. Дата на рисков полов акт и 3. Продължителност на менструалния цикъл /МЦ/.
Списък на медикаментите, отпускани без рецепта- http://www.bda.bg/images/stories/doc...ed_inf/OTC.pdf За всички останали отнасяте БАН!
Шофирай разумно- стигни жив!
Ох...
Естествено, че има шанс да забравиш част от родния си език, ако не го практикуваш дълго време. Не вярвах, че има хора, които да оспорват този факт.
Подготвях семинар миналата година на тема билингвизъм - няма да навлизам в подробности, но освен многото положителни страни на полиглотията, се среща и точно това "явление" - а именно, след време /различно за всеки/ езикът, който не се употребява, бива забравен. Признавам, че еволюционната психология не е най- точната наука, но специално по този въпрос фактите са налице.
Друг факт е, че полиглотите често "смесват" езиците /така нареченото Code-Switching/. И това, дами и господа, си е съвсем нормално. На мен ми се е случвало хиляди пъти. Дори и сега, докато пиша, се замислих - билингвизъм или билингуизъм?
Хайде, някой да ме нарече неграмотна. Съмнявам се.
Също се съмнявам друг в темата освен girlwithblueeyes да е израстнал в билингвистично семейство. Не, това не означава да си почнал да учиш английски в детската градина и от Cartoon Network.
Съжалявам за оффтопика.
По темата: не ям сладко.
Мернах едно мнение на Пантерката на предните страници :
От опит говоря, че това "залагане" може да има обратен ефект. Почти всички неща, които съм обичала и съм ядяла постоянно като малка, в момента не мога да ги гледам. Яйца, тиква, мед, сладолед. Повдига ми се от мисълта за тях.Менят се, но се залагат от родителите в невръстна възраст, както се залага склонността да се опитват нови неща. Айде, моля ти се... Вашите ако те бяха научили кои риби да ядеш, нямаше да предпочиташ най-отвратителните.
Не ядеш манджи. Като го чуя това, умирам от смях.
И не мисля, че родителите ми са виновни. Просто не ги харесвам и не ги ям.
Да се оплача - вчера си хапнах сладолед за пръв път от две години и два месеца. Мисля, че няма да повторя поне следващите пет години. Прекалено сладко. Заболя ме главата.
Последно редактирано от x7aZzy : 05-10-2013 на 12:07
Съжалявам. Не преминавам през линия, която очертавам [!]
Наскоро си говорехме с един приятел. Не можеш да имаш два водещи езика. Нито можеш да имаш абсолютно водещ. Освен колко и как го употребяваш, в различните области можеш да имаш различни водещи езици. Често по-употребяваният доминира. И често това е майчиният. Но не е всевалидно правило.
Можеш да мислиш на няколко езика, но не и едновременно.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
^На теория не знам как е, но наложи ли се да говоря на чужд език, то това е английски (без да се замисля грам). Обаче като се наложи да си отворя устата на немски, ми пламват бузите и ушите от ужас. И фразите идват на английски.
![]()
1. Дата на последна редовна менструация /ПРМ/ 2. Дата на рисков полов акт и 3. Продължителност на менструалния цикъл /МЦ/.
Списък на медикаментите, отпускани без рецепта- http://www.bda.bg/images/stories/doc...ed_inf/OTC.pdf За всички останали отнасяте БАН!
Владеенето на език /включително майчиния/ си има степени. Все още няма точна дефиниция за това. Като цяло границите са размити - не се знае дали пълна многоезичност е възможна, както и не се знае дали единият език е водещ. И ако е - дали това е майчиният. Дали някой може да овладее напълно собствения си език.
Но е факт - по-употребяваният доминира.
За последното ти изречение - не спирам да се учудвам колко невероятен е човешкият мозък. Няма да се изненадам и да е възможно.
Навярно няма и да има скоро, тъй като все още ни е почти неясно как мисловните ни процеси са обвързани с езика. Макар и да има вече десетки клонове на лингвистиката, които да бълват ежедневно тонове информация в тая насока. И именно това би трябвало да обезсмисля споровете.
Мхмм напълно нормално е да усвоиш езикът там където живееш . Просто средата и фактите те тласкат да го знаеш повече него отколкото този на другият родител
Разбрахме се с теб. ^^
И спорът, че е безсмислен, безсмислен е. Смешно е просто /дори малко иронично/ как от толкова "неясна" тема, се хванаха точно за едно от малкото точно дефинирани неща, а именно - че език, който не се практикува ежедневно, се забравя. Следователно ако един език е по- употребяван, става доминиращ.
Ама не, трябваше да изкарат girlwithblueeyes неграмотна и некултурна.
Аз бях дотук.
Ваш си е изборът дали ще продължите да се излагате.
Абсолютно. И аз съм изненадана от наивното твърдение на Виоленца.
Ако се говори само или предимно на чужд език, няма и да усетиш как ще започнеш да заместваш някои български думи с чуждици, как ще използваш по-прости граматични конструкции и т.н.
Приятелка, която живее от 6-7 години в Англия, спореше с техните дали се казва "обувам си шапката" или "обличам/слагам си шапката", твърдеше, че е първото.
омг какви са тез тъпи спорове в тази тема?
Да, капризна съм, когато става дума за ядене.Освен ако не съм мега гладна и.. сигурно мога да изям всичко.. но това е рядкост..
Не обичам: лук, чесън, всякакви треви (магданоз/копър/целина), репи, маслини, чушки, гъби, тиквички, моркови, карфиол, всякакви рибни/морски неща, свинско, телешко (като цяло всякакво месо, освен пилешко ^) ии дъм.. това е основното, което не трябва да присъства е нещо, което си слагам в устата. :3
4XCOKИ
Sometimes the best gift is the gift of never seeing you again.
Всичко за мен? Че то ако го кажа, няма вече да е за мен. Ще е всичко за теб.
Синеочке, не е било лично насочено към теб, просто исках да споделя. Иначе това "не помня как беше думата на български" + силен чужд акцент е чиста проба придаване на важност + щипка избиване на комплекси. Как по-успелите българи, които от години живеят в чужбина, не забравят български, а някакъв си там 16-годишен вирнал си носа ще ми говори на развален български. Къде се намираш ти, може би?
иди го обясни на хората, които работят в курортите и мислят едновременно на поне 4-5 езика :Д
Иначе, може ли по темата вече? Калпазанке, аз пък съм обратното. Като ходя на гости почти винаги си изяждам безропотно това, което ми е сервирано от уважение, само някой друг път се е случвало да не се престраша да си го причиня това.![]()
My name is Melissa
And I am sixteen
I like to lick your skin
Don't worry if I am
Just a little girl
Everything you want
I can do more and more