- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Любов
- За или против брака
Именно ,защото традицията се е изграждала от морални добродетели - тя е важен пример за подражание . Тя ти дава основата, а ти след това вече може да добавяш, изменяш и коригираш. Тя ти дава основите , не те възпитава цялостно. За това вървят ръка за ръка с него. Когато не спазваш традициите , не означава ,че не си морален, но те не са създавани просто ей така. Отричаш ли ги - ти отричаш и рода си. Скъса ли се нишката - държавата и езикът също изчезват. Въпреки всички войни , породени от религиите , именно християнството ни е запазило. Именно традициите и ценностите са ни запазили като народ.
Последно редактирано от klimatronik : 06-03-2013 на 13:54
Именно защото се е изграждаЛА, не бива да е никакъв пример за подръжание. Въобще моделите на подръжание трябва да отсъстват. Защото възпитанието, което отклонява вниманието от ценностите към поведението, което е продукт на тези ценности, вдървява мисленето на хората и спира прогресът. Когато тръгнеш да "добавяш, изменяш, корегираш", тогава можеш да залитнеш в същата свободия, с която си могъл да се срещнеш по-рано и вече да си я осмислил.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Да извърташ в другата крайност не е начин да водиш дискусия. Това което ти се казва е съвсем различно.
Всеки човек има някаква форма на морал и представа за добро и зло. Това са общочовешките ценности, които ги има във всяка религия и всяка ценностна система и които се базират на принципа "дръж се с хората така както искаш те да се държат с теб".
е този морал и представа за дбро и зло не се ли формира под принципите на родителите? Те са началната връзка със света и те учат, това е лошо, това не е, според техните виждания. Ти не може да знаеш, това добро ли е или е лошо, когато си на две годинки и искаш да бъркаш в пъпчето на мама, защото ти е кеф![]()
Доста ценности се предават от родители на деца, но някои са просто абсурдни. Примерно дядо ми се беше скандализирал ама как така брат ми ще спи в една стая с момиче за което не е женен. Други не са - като това да не убиваш. Дори и да си атеист и да нямаш божия заповед за това, е близко до ума, че не трябва да убиваш. Имаме си глави на раменете. Разбира се, за общочовешките ценности, се изисква да бъдеш човек, тоест да си бил отгледан като такъв от родителите ти, училището ти и средата ти.
Auf dem Weg in eine bessere und gerechte Zeit
Oder bist du selbst in Wahrheit f test test
Доброто и злото са относителни понятия !! За това си има и правила.
Ако е Петко е възпитаван в клетна от психопат и за него е добро да убиваш хора, то за Иванчо, който израснал в сред будисти и монаси - дори червей не може да си представи да убие.
Същото е и за държанието. Ако Силвито е свикнало да се държи с приятелите си кат проста кифла , тя не може да говори на госпожата си си с на ,,ма , ве, пу тко ''...
Добре, понеже и defendera ми го каза, подчертай ми много ясно, къде разбра, че всеки може да прави каквото си иска, било то правилно или не? Нищо такова не съм казал. Казах само, че традицията ти отнема възможността да прецениш кое е правилно или не е. Може традицията да ни е опазила държавата, но ако нямаше държави, нямаше да има и войни между такива. Ако хората не се деляха, сплотението не беше частично, а пълно, нямаше да има нуждата да се опазваме. Което всъщност е в основата на християнската идеология, която се стреми да приравни хората и учи на любов към всички. Къде е любовта в разграничението?
Нито съм отрекъл възпитанието, нито моралът, нито ценностите. Само казвам, че предпочитам един ден на детето си да кажа "Не пипай в контакта, защото ще те хване ток", пред "Не пипай в контакта".
В тази връзка ще разкажа един виц за маймунки, който нищо чудно и тук да съм чел:
Направили експеримент с 5 орангутана. Сложили ги в една клетка, където имало стълба, а най-отгоре на стълбата - банан. Когато за първи път една от маймунките се качила на върха на стълбата и изяла банана, над другите се включили пръскачки и ги измокрили целите. Когато слязла маймунката, останалите я набили.
След известно време поставили нов банан и друга маймунка тръгнала нагоре. Останалите орангутани я набили преди да се е качила. Така орангутаните се били известно време, докато не спрели да се катерят.
В един хубав ден сменили един от орангутаните с шимпанзе. Шимпанзето, без да има бегла представа къде се намира, веднага се запътило към банана и съвсем разбираемо, изяло боят. Така един по един подменили всички орангутани със шимпанзета. Тогава всички шимпанзета биели това, което понечи да се качи, без да знаят изобщо защо.
ПС: Можеш да излъжеш останалите, че нещо грешно е правилно. Но себе си - трудно.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Е... деление е нямало как да не има, защото преди светът е бил голям.
Не виждам нищо лошо да се спазват традициите и това е. Какво му е да закчиш мартеничката си като видиш щъркел. Не може да няма разделение между народите, освен , ако всички не приемем един език и едни ценности, което няма да стане.
Последно редактирано от klimatronik : 06-03-2013 на 15:01