- Форум
- По малко от всичко
- Политика
- Окупациите на Университетите
Приемам забележката на горното, но в контекста на приказките, които подхванахме, беше абсолютно ясно, че аз говоря именно за плосък данък. Както и да е.
Високият данък ще те откаже от труда? Едва ли. Колкото повече се развива икономиката, толкова по-добре ще си ти. Колкото по-високи данъци постъпват в държавната хазна, толкова по-добре ще е твоят живот в държавата. Нали всички това искаме? Но това е при една идеална ситуация. В България, първо, че много малко хора се осигуряват според истинските си доходи и плащат реален процент от парите си, второ, че това, което се плаща, не отива където трябва.
"Come and take a walk on the wild side,
let me kiss you hard in the pouring rain
you like your girls insane..."
Няма да те откаже от работа, а унищожава стимули да работиш повече. Това не съм го измислил аз, а е, както се казва, "eмпирично доказано" от когото трябва. Плюс това по-високи данъци не означава автоматично по-високи приходи в държавната хазна, дори напротив.
Не, няма да значи диктатура, а ще значи, че има законност.
Последно редактирано от princo90 : 11-02-2013 на 22:02
като искат да си протестират, да се присъединят към другите...
Не сте безпристрастни. Абстрахирайте се от позицията си и ще видите, че и двете страни са си абсолютно в правото.
Аз съм безпристрастен. Нямам близки в нито една от двете групи, но това е като да направиш дарение на дом за сираци и да изриташ децата, щото искаш да протестираш, че парите ти не са били изхарчени за каквото ти си искал.
Разбира се, че е по-добре да емигрират, да.
Наистина отказваш да схванеш. Все тая.
Студентите поне се опитват.
За да се получи нещо обаче, трябват далеч по - радикални мерки от това да спреш занаятита за няколко дена. На управляващите не им пука за образованието, мислех че е очевидно. Могат толкова лесно да им извият ръцете и да им затворят устите. Примера с нулевата година е достатъчно красноречив. Настройваш половината студенти да викат срещу другите и не се занимаваш повече, както в случая. Наполеон си го е казал - разделяй и владей.
Но като цяло действията им не са безсмислени. Още една капка в чашата, за която не знам колко време остава докато прелее.
А сравнението на ситуацията с дома за сираци беше толкова абсурдно, че се изсмях на глас.
Държата му е осигурила възможност? Ако беше така, всички щяхме да сме еднакво богати. Ама не сме. Щото едни имат повече акъл в главата от други.
Ебати завистливото същество. Защо трябва да се ощетяват повече? Те така или иначе плащат повече от теб? Наясно ли си, че има държави, в които богатите плащат по-МАЛЪК процент данъци, имат данъчни облекчения етц., именно за да се поощри факта, че са... ами, по-умни и по-успели.
Много точно.
Като по учебник казано.
Виоленца, не си права.
НОРМАЛНОТО положение на нещата е студентите да учат.
Тези, които се отцепват от това положение, нарушават баланса, са именно протестиращите. Те ПРЕЧАТ или възпрепятстват на нормалното положение на нещата. На тях им пречи политическата система, но те са си избрали нормалното положение на нещата/тези, които искат да учат, да им пречат. Докато тези, които искат да учат, не са си избирали да им се пречи от протестиращи.
Дори от езикова гледна точка да го погледнеш, забележи къде съм употребила страдателен и къде - деятелен залог.
Ако сега шепа студенти решат да ми кажат, че АЗ няма да ходя на лекции, кой на кого пречи?
Системата пречи на всички - те решават да протестират - пречат на мен. Докато когато аз ходя на занятията си и си уча, как преча на тях?!
По-просто не знам как да го обясня.
Последно редактирано от PinkPan7her : 11-03-2013 на 09:55
По - скоро са финансово и икономически грамотни. А и да не са, са достатъчно умни, че да наемат някой който разбира повече от тях това.
Главната причина за финансовите трудности на хората е, че те прекарват години в училище, но не учат нищо за парите. Затова пък се учат да работят за пари ... вместо обратното.
Глупаво е просто да кажеш на едно дете или студент да завърши добре. Глупаво е да се приема, че образователната система в този си вид, ще подготви децата за света, с който ще се сблъскат след дипломирането си. Всяко дете се нуждае от по - солидно образование, трябва да знае правилата. Има парични правила, с които богатите боравят, и други правила според които другите 95% от хората действат. В днешния свят движен от пари е изключително важно да имаш поне средна финансова образованост. Това не се преподава в училище.
Децата/студентите завършват и са финансово неграмотни. Теглят кредити и се заробват за години напред, вместо да управляват парите си умно, така че да им се връщат, те ги пилеят безразборно.
Не е трудно да бъдеш богат. Всъщност не е трудно и да си нещо средно. Стига да знаеш как да си управляваш парите.
Данъците може да са големи. И непосилни. Стига да можеш да мислиш поне малко да имаш идея от тези неща може да се научиш как вместо парите ти да отиват до стотинка в държавата, да остават при теб. Или поне по голямата част. Обикновения човек не знае това. Или не се интересува. Мога да пиша още сто хиляди реда по тая тема ама ще спра че се отклонихме.
Аз не деля хората на богати и бедни. А на финансово грамотни и финансово неграмотни.
Та да се върнем на темата с протестите. Викаш що не ходят да протестират в полето, а пречат на иначе така ученолюбивите студенти ... ;/
Четеш ме между редовете. Не да стават всички икономисти. Трябва да се преподава поне начална финансова грамотност.
Даскалото подготвя бачкатори. Повечето хора не осъзнават, че не е толкова важно колко пари изкарваш, а колко пари задържаш. Всички сме чували истории за хора спечелили от лотарията и обеднели след няколко месеца. Или за спортисти които на 20 изкарват милиони, а на 30 спят под някой мост.
бате, като зимаш 800-1000 лева на месец (и то ако си късметлия), от които 500 ти отиват за наем и сметки, примерно, колкото и ФИНАНСОВО ГРАМОТЕН да си, няма да прокопсаш много
е...
добре, айде
задавам въпроса "как мога да си го позволя"
дай ми няква представа как може да водиш нормален живот (разбирай не скотската, на границата на оцеляването) с 800 лева на месец...
ебаси
сори, ама само празни приказки са тва