- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- У дома
- Баща ми не ми дава пари
За мен е адски грешно да се възпитава детето чрез пари.
Трябва да се учи да ги цени, но не и всичко, което прави да е обвързано с "ще ти дам" или "няма да ти дам"
Бях сред такива хора, които всичко превръщаха в пари и винаги успяваха да ме изкарат неблагодарна. Спомням си какви преговори съм водила за увеличаване на джобните с 50 ст., защото иначе ми беше доста трудно да се съобразявам с тях и ми се броеше всичко, което си купувам. В един момент реших, че не ми се занимава с такива глупости и съобщих, че искам да работя, за да не ги занимавам с моите джобни (които всъщност майка ми пращаше, не си ги вадеха от собствения джоб) и тогава ми се каза, че ако работя, ще трябва да плащам и сметки наравно с тях, защото видиш ли, щом мога да си изкарвам парите сама като тях, значи мога да плащам и тока и водата, които ползвам (бях на 12-13 тогава). И това са хора, които цял живот са гърбили и са изкарвали парите си с труд (което е похвално), но за да не разглезят децата давайки им твърде много се смята всеки техен разход, по този начин "те оценяват парите" и не чакат всичко наготово. При мен този подход ме накара само още повече да не отдавам голямо значение на парите, с които разполагам. Колкото, толкова.
Съгласна съм с пантерата, че не трябва да си благодарен на родителите си, за това, че са ти осигурили покрив и храна, т.е. минимума нужди.
Но пък тук спора е с две страни и за мен и бащата, и сина са зле.
Потресаващо им е мисленето. Едната решава, че щом бащата пуши е леке и му е длъжен независимо как се държи детето, другата смята че всичко трябва да и е даденост, без да й хрумва, че можеше да са решили че не искат тая "отговорност" и да я заебат в някой дом. Абе логика от всякъде извира. Аз само ще ви кажа, трябва да им лазите в краката на родителите ви.