- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- У дома
- Баща ми не ми дава пари
по- добре не може да се каже
Аре, моля ви се, спрете се с тия пушачи. Майка ми по две кутии пуши от край време, пък все с мен се е занимавала, че и ченгелите ми пишеше в 1ви клас, когато бях болна; ограмотила ме е достатъчно много през съзнателния ми живот. И да, казвала ми е безброй пъти, че не е хубаво да пуша, но за да ми рече: "ти мен не ме гледай", аз трябва да съм мега тъпото парче, че да съм и рекла: "ама ти пушиш". Еми нерви, скука, навик, пристрастеност.. кой както си намери. Ако не можеш сам самичък да осъзнаеш, че са вредни, то те са ти най- малкия проблем. "Мен не ме гледай" не е аргумент, съвет е, защото всеки родител иска детето му да е по- добро, по-умно, по- красиво от него, да не повтаря неговите грешки. Всичко зависи от самосъзнанието на детето и адекватността му да разсъждава, които също не са пренебрежително малка част от възпитателния процес.
Ewok, финансовото състояние на едно семейство не е константа, особено пък за голям период от време и в рамките на нашата икономика. Като са те направили, може да са имали или да са си мислели, че имат възможност, после вече не. Ще неглижираш ли съществуването им?
Не, не го прави всеки родител. Прави го родителят, който не може да се обоснове. Прави го родител, на който не му се занимава. А на моите родители, слава Богу, им се занимаваше.
На мен от малка ми обясняваха защо няма да получа това и онова. Чувала съм "няма да получиш този пуловер, защото за тази цена мога да ти оплета 4 пуловера с каквито ти искаш мъниста", чувала съм "съобрази се, че на теб ти купихме достатъчно голям коледен подарък, на сестра ми беше по-малък, затова за рождените дни нещата трябва да се уравновесят". Винаги ми е било обяснявано
Съвсем грешно ми разбрахте постовете, имах един кратък, в който обясних какво съм имала предвид, вижте го пак, моля.
Допълвам с пример от обкръжението си: Не намирам за нормално двама родители да пафят като ненормални, по кутия-кутия и половина на ден (сигурни данни), а детето да си пише домашните, легнало на пода, защото няма пари за едно елементарно бюро - не за изгъзици с по 10 000 чекмеджета, а за една прилично висока маса (щото масата, на която се яде, по необяснима причина е на нивото на коленете и човек трябва да се изгърби на две, за да свърши нещо). Детето трябва да е благодарно, че има под, на който да може да лежи ли...?
Eми, сори, нека съм глезена, ама мисля за такива неща като гръбначни изкривявания. На мен не ми е удобно да лежа по корем на килима 5-6 часа и да уча. Една най-нормална маса на 4 крака с нормална височина + един стон с облегалка, толкова ли е трудно да се отделят пари за това? Наистина ли това е по-малък приоритет от сумарно две-три кутии цигари на ден?
Тъжно е, съжалявам.
Последно редактирано от PinkPan7her : 12-06-2014 на 16:31
Това не е сега, това е било, когато съм била на 5-10-15, сега вече е леко късно тепърва да захващат да ми обясняват, ако един родител за 20 години не си е свършил работата или ако аз още не съм го загряла... след дъжд качулка.
Имаше предвид този набор, който сега са на около 20...
Тъпо е да се обобщава по този начин, но е факт, че повечето от 92' нагоре са са страхотни материалисти... Не всички, но повечето...
Вас са ви гледали нацисти, бе. Направо не мога да повярвам к'во чета. Научил съм се вече тук да не захващам дискусия насериозно, ама айде ...
Така като ви чета тия деца вие ги имате за някакви подивели изчадия, които трябва да вкарвате в строя. Вие ако сте били такива или смятате, че вашите ще са такива ... ми ... чия е отговорността оставям на вашето въображение.
А т'ва, че родителите ви не са имали финансите да ви глезят, може единствено да ви послужи за пример как да НЕ разполагате с парите си.
Следващия път като плюете по тая държава си спомнете, че вие на собствените си деца не желаете да се лишите от нещо, че да осигурите нормални условия. Един изпит за сертификат струва половин СРЗ, бе, да му се не види.
Колко ме издразни тая тема само аз си знам.
// впрочем и мен не са ме рязали никога с 'нямам'. Като съм искал по-големи ме питаха за какво са ми и ако ги убедя, че ми трябва въпросното нещо, просто ми ги даваха. Като се замисля аз и сега не харча пари за простотии - ей го Дрейд отива да пийва, пък аз си мисля как ще плаща за разреден спирт с 500% надценка. Жив и здрав да е, де. Сам си изкарва парите ;]
Ами, да, когато оставиш детето си да върши, каквото си знае, че му и даваш повече пари, отколкото са му необходими, то става "подивяло изчадие".
Родителите ми почти винаги са имали възможността да ме глезят, но не са го правили, за да може да излезе човек от мен, а не лигаве, свикнало всичко да му идва на готово. Вече в по-зряла възраст ми е било дори неудобно да им искам пари за разни глупости, та камоли да им говоря, че ми дължат нещо. Също не са ме "рязали с нямам", но това го отдавам на факта, че не съм им искал.
Айде, че и аз взех да говоря като пантерата за обкръжението си...
Абе, от една нищо и никаква тема ебахти разправията стана.
"И гълъбът, сбрал топлина от кръвта,
под пазвата трепна полека,
удари с криле и натам полетя,
където не стигна човека."
double post
Последно редактирано от therichbitch : 12-06-2014 на 19:43
Да споделя и аз тогава :Д. Майка ми все ми повтаря и до ден днешен как, като съм била малка, дори на 4-5, когато се предполага, че не разбираш толкова от нещата, никога не съм се тръшнала да кажа, че искам еди- си коя играчка, както мног други 'дечица' правят. (слагам го в кавички, защото ми минават картини в главата какви разглезени изроди съм виждала, дето огласяват цялото превозно средство с претенциите си). Даже ме беше срам понякога да кажа, че съм си харесала по- скъпата кукла от тази, която те ми предлагат : ))) За по- едри неща, които нямат общо с усъвършенстването ми или с екскурзия, никога не съм искала наготово пари. Събирала съм си от празници и джобни, не съм казвала: "мамо, дай 200 кинта за парфюм".
Мисля, че нямате достатъчо точна оценка за жертва.
Смятам, че нашите винаги са се лишавали адски много, за да ми дадат все повече и повече и говоря дори за по ежедневни неща от сорта:
- има 3 кексчета купени, за всекиго по едно, заявявам, че са много вкусни и днес цял ден не съм яла, примерно, (просто констатирам) и ми се предлага аз да ги изям
- имало е периоди,в които майка ми се е лишавала от сън, за да мога аз да почина (това са специфични ситуации, не става дума, когато съм болна и се е грижила за мен, няма да описвам подробно) и още много други, на пръв поглед дребни неща, които, обаче, са свързани с първостепенни нужди на даден индивид (храна, сън), а вие се перчите, че вашите са скипнали няколко стека, за да ви купят компютър, това не са жертви, това е адекватно разпределение на ресурсите и сте мега гнусно меркантилни щом свързвате жертвите само с паричния измерител.
Ползотворна и оборотна вечер!
Аха, значи компютърът е адекватно разпределение на ресурси според теб, ама джобните за сметка на алкохола не са ?
Един билярд, кино, кънки или просто да си вземе нещо за хапване/пиене из центъра/парка/ндк/борисовата етц...ми на мен това ми се струват съвсем елементарни неща и не виждам как едни 50 лева за събота и неделя и по 5 лева през седмицата са глезене. Точно обратното - липсата на тези е нещо тъжно и опитите на някои от писалите да го изкарат възпитателно са ми просто непонятни.
По-добре ли е да се 'забавляват' на някоя пейка с половин грам за 10 кинта 3-ма души... примерно. 'Щото и такива ги има.
Антракс, колко разлигавени 20-годишни познаваш, чиито семейства са сред по-заможната част от населението ? Аз нито 1. Дори напротив - забелязал съм, че са социално адекватни, държат се уважително и си тежат на мястото като личности. И за форумния /изживяващ се като/ дон жуан важи това и се усеща дори от постовете му.
Някой по-назад спомена, че родителските задължения се изчерпват с това да те облекат и нахранят. Ами ... браво. Какво мога да добавя.
Темата, според мен, се разглежда в грешна насока и съвсем не става дума за пари.
Никъде всъщност изобщо става дума за това, че на момчето му трябват пари, даже то изрично е казало, че получава такива от майката и че сам изкарва ( тук дали наистина и как, не се знае )
Не плаче за пари. Плаче за себе-доказване и надделяване над бащата. Бащата явно го кара да прави някакви неща, момчето си мисли, че е победило като е казало " не разбирам" и сега изведнъж баща му започва да го преебава със собствените му думи " не разбирам ".
Даже се усеща леко самоизтъкване на фона на бащата ( бащата пие, пуши, дава пари за това - а авторът казал ли е за какво си дава парите ? )
Добрата, даваща майка. Всичко му дава на момчето. Само дето тя не е изцяло негова, защото съществува бащата."майка ти защо не ти дава" - майка ми, ми издържа всичките излизаници събота и неделя и всичките дрехи и обувки, които имам.
Или някога е съществувал ( ако са разведени ) и сега трябва да бъде отмъстено.
Парите са просто повод.
.
Девет кули дзидини,
девет враке железни.
Никой немой да отоври
да прерила, ей ей...
Зад високи дзидини
девет темни одаи
едно сърце те люби
заплетено, ей, ей...
тц, в режим подиграване езабавно е да гледаш отстрани, ама ако ти вдигне мерника сигурно е доста неприятно
![]()
Олееееее, не мога да повярвам на какви простотии се начетох...
Предполагам, че си чул поговорката, че всеки се постила според чергата си ? Аз съм казвал няколко пъти (даже бях обвинен в изтъкване на материално положение) че съм израснал в семейство което беше над средното ниво, а по време на инфлацията вероятно смятано от много хора за богато. Въпреки това никога не съм получавал нищо на готово.
Вие изместихте темата, тук не говорим за осигуряване на нуждите на децата. Нещо което е напълно нормално да бъде осигурено като компютър, учебници, бюро, кино и театър и т.н. В случая на автора тези неща не му липсват видно от поста му. Подхода които той използва и разбирането му че родителите са му длъжни е потресаващ. Дете което казва "Баща ми/майка ми ми дължи е меко казано смешен и говори страшно лошо за човека. Както много пъти повторих случая очевидно е много далече от даване на пари за сметка на комфорта на детето. Когато тоя комфорт обаче е изроден и представата за него е силно изкривена става смешно.
Всеки родител се е лишавал и вероятно продължава да се лишава за да даде нещо на детето си. В днешно време най-често силни лишения настъпват когато някое семейство изпрати дете да учи в чужбина. Много често в семейства с две деца, просто нямат възможност да изпратят и двете деца. Тук обаче става въпрос за автора и неговото държание, а спрямо него аз мога да предположа, че той не заслужава и това което получава. Да вероятно родителите са допуснали грешка във възпитанието му, та в днешно време това е страшно често срещано, това обаче не е никакво оправдание за един зрял млад човек.
Пантерата просто за пореден път ме потресе с лепене на етикети, обяснения за нейната среда, за нейното учене и за великата чужбина.
Дадох пример с моето семейство, както и ти. Ама не ти отърва нещо?
А къде говорих тук за чужбина? Или пак говориш наизуст?
Да се набутам между шамарите, родителите ми до преди 2г. нямаха много възможности и никога не исках нищо, също дори и да успявах да спестя нещо, не беше редно да си купувам неща с него - гледаха ме малко странно ако го направя - ами да ми остане за храна през седмицата. Същото и с парите по празници, за храна трябваше да ги пазя. Не, че не съм ди купувала дрешки за по 5-15лв в студентски, ама не беше удобно. Това беше докат бях в гимназията, не живеех в родния ми град. Даваха ми по 30-40лв на седмица. Понякога четвъртък и петък си седях гладна за да си купя някаква простотия, пък само и само да неискам пари от нашите, че достатъчно тъжни бяха. И бал не исках да имам, но те ме натиснаха, та исках евтина рокля от интернет + никакво излишно харчене на пари. И на дискотеката не ходих. Просто сърцето ми се къса като ги видя че са тъжни, че нямат пари.
А то майка ми се преквалифицира няколко пъти и вече се чудят на каква екскурзия да ходят, та вече хич не ги грижа, разполагат много добре.
Майка ми винаги е работела на 1000000 процента за да даде на цялото семейство, като бях 7-8ми клас, една зима работеше на 3 места.
Та, нищо не съм искала от тях, просто на 28ми май след бала ми беше първия работен ден.
В момента си плащам сама тристаен до бизнес парка, консумация на двама човека в него ( не искам братовчедка ми да мухлясва в общежитията), пътувам до друга държава и обратно средно веднъж в месеца, храня се навън, защото няма за кого да готвя за нечеря или през уикенда, и ми остава половината заплата.
И при текущите ми доходи разбирам, че нагласата и правилното планиране, както говорите нагоре, са важни.
Ако не бях израстнала в тази среда, да не ми се купува и вечно да нямаме възможност, надали щях да имам стимул да работя за по-висок стандарт. Виждам братовчедка ми, всичко й е купувано винаги, въпреки че майкя й е по-зле в момента от колкото нашите бяха преди ... и защо й е да работи. Няма никаква мотивация, и на интервюто го виждат. И не знам дали това е по-добрия вариант.
Пък съчувствие към автора грам нямам.
Като заключение искам да кажа, че ако планирах да ставам родител, детето ми иска - не иска, летата от 18г. нататък ще работи. Само летата, когато не е в университета. Ако ще милиони да имам. Или ще му дам 2-5к да прави малък бизнес, ако фейлне, но видя усилия, ще му дам пак, пък ако не става за тази работа, да става корпоративен плъх като майка си, или пък наука да прави, все ми е тая, само да не бездейства много много у нас :Д
Едит - грешки имам, но съм от телефона
Последно редактирано от NomNomNom : 12-07-2014 на 09:29
Девет кули дзидини,
девет враке железни.
Никой немой да отоври
да прерила, ей ей...
Зад високи дзидини
девет темни одаи
едно сърце те люби
заплетено, ей, ей...
Това го подкрепям.
Не че не ми отърва, все едно ми е. Просто всеки твои втори коментар е свързан със златната ти среда, със обкръжението ти от членове на МЕНСА и натоварената ти програма като студент. Като чета тоя форум вече имам чувството, че в него единствено ти си студентка, а другите са отишли някъде ей така за спорта. Конкретно в тази тема може да не си говорила за чужбината, просто давам пример как отново се изказваш със засилка още в първият си коментар.
Последно редактирано от draid : 12-07-2014 на 10:18