.
Отговор в тема
Страница 2 от 6 ПървиПърви 123456 ПоследнаПърви
Резултати от 26 до 50 от общо 145
    Супер фен Аватара на DoctorSatan666
    Цитирай Първоначално написано от defender Виж мнението
    Как можеш да имаш семейство и деца и да ги отгледаш и възпиташ без социално взаимодействие.
    То самото семейство е мини социално взаимодействие.
    Знам, точно затова не съм привърженик на концепцията за семейството. В моята идея за ефективно общество (идея която е още противоречива и недовършена), децата трябва да се отглеждат изцяло от държавата, като на всеки трябва да се обръща различно внимание с оглед на качествата му. Подобна идея е имало и при националсоциализма - семейното и финансово положение не се е взимало предвид, всеки е могъл да получи безплатно добро образование, стига да има потенциал. Идеята е хората не да работят за пари и оцеляване, а всяка длъжност в държавата да се заема от възможно най-добрите и подходящи хора за нея. Само така длъжността става призвание, а не просто средство.
    Последно редактирано от DoctorSatan666 : 05-26-2015 на 14:09

Мега фен Аватара на haritov
    Град
    системата дегоба
    Цитирай Първоначално написано от DoctorSatan666 Виж мнението
    . Защо допускаш че затворите имат за цел да "поправят" някого, ако изобщо това дори е възможно на ефективно ниво? Целта на затворите не е да "поправя" човека. Затворът е място за хора, които не са удобни за системата, за да може тия във системата да се изживяват като добри и съвестни, докато всъщност вършат същото като "лошите", поради същите мотиви, само че на тяхното си ниво, доколкото им позволява страха от социална изолация. А лошите са там, скрити, наказани, далеч от тях
    във всяка една система ако се сметне че даден престъпник не може да бъде поправен в затвора като човек и начин на мислене му се налага най-тежкото наказание

това е разковничето когато се налага дадена присъда

Цитирай Първоначално написано от dimitar., Виж мнението
    всеки трябва да почерпи от моя опит, ако иска да достигне до висшето познание
    и ти ли стана небесен херувим

на всеки метър днес срещам духовни водачи на човечеството
    В живота си нивга не бях се надявал на толкова мил комплимент:покани ме Дявола — старият Дявол — в дома си на чашка абсент.Свещта очертаваше острия профил със ивица златни лъчи и пускайки кръгчета дим,Мефистофел ме гледаше с влажни очи.Наля от абсента,сърдечно се чукна със мен, и пускайки пушек на синкави ленти, прониза ме с поглед зелен.

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от DoctorSatan666 Виж мнението
    Знам, точно затова не съм привърженик на концепцията за семейството. В моята идея за ефективно обещество (идея която е още противоречива и недовършена), децата трябва да се отглеждат изцяло от държавата.
    Държавата - държавата не е ли социална структура.
    Трябва администрация, работници, които да вършат работата с децата. Между работника е детето отново има социално взаимодействие.

А и всеки човек като има дете, почти винаги иска той да го възпита, за да му остави нещо от себе си, ако му го отнеме държавата, това пък ще е насилие.

Самия акт на отнемането на детето на родителя от държавата не е ли пак акт на социално взаимодействие - защо толерираш негативни актове.
    Последно редактирано от defender : 05-26-2015 на 14:11

Супер фен Аватара на DoctorSatan666
    Държавата - държавата не е ли социална структура.
    Трябва администрация, работници, които да вършат работата с децата. Между работника е детето отново има социално взаимодействие.

А и всеки човек като има дете, почти винаги иска той да го възпита, за да му остави нещо от себе си, ако му го отнеме държавата, това пък ще е насилие.

Самия акт на отнемането на детето на родителя от държавата не е ли пак акт на социално взаимодействие - защо толерираш негативни актове.
    Нека не навлизаме в политически дискусии. Идеите ми в тази насока са недоразвити и на този етап практически неприложими, затова не смятам за необходимо да дискутирам.

Мега фен
    Докторе мисля, че за да се случи твоя модел на живот, трябва в живота на хората да бъдат привнесени много неестествени инструменти за постигане на този модел - отделно, че за твоето разбиране и щастие ти си склонен да причиниш нещастие на други хора, дето искат да си гледат сами децата.

Просто спри да гледаш на социалното взаимодействие като на страдание.
    Социалното взаимодействие е едновременно хем е нужно за нормалния живот, но просто ти трябва да си промениш очакванията към него.

Социалното взаимодействие е полезно, просто проблем е в разминаването му с твоите прекалени очаквания от него и от там страдание.

Ти искаш повече отколкото и най-полезните неща в живота могат да ти дадат. Всъщност проблема ти да не е в някакъв болен перфекциноизъм.

Спирам.
    Последно редактирано от defender : 05-26-2015 на 14:35

anonymous895156
    Guest
    А без деца, няма човечество. Без обмяна на опит между поколенията няма развитие - едно ниво завинаги, примитивно.
    само ще вметна, че и в момента всеки млад човек е в пъти по-склонен да слуша хора на по-близка до неговата възраст, отколкото неадекватни пенсионери

Мега фен
    Значи без да е изобретено колелото от предишното поколение, новото поколение може да направи кола. Значи взаимодействието е нещо нужно.
    Последно редактирано от defender : 05-26-2015 на 14:57

anonymous895156
    Guest
    има книги

Мега фен
    има книги
    Хм, интересно, сигурно книгите са приети като ползотворен и общовалиден носител на информация не на базата на социално взаимодействие, буквите и писмеността сигурно също не са? Може, може.

А тия книги, кой ги произвежда и на кой ги продава, хм сигурно пазарните отношение не са социално взаимодействие? Може, може.

Не знам защо продължавам, явно имам проблем, извинява се, но митето като дразнитле е твърде съблазнителен.

Град
    системата дегоба
    Хм, интересно, сигурно книгите са приети като ползотворен и общовалиден носител на информация не на базата на социално взаимодействие, буквите и писмеността сигурно също не са? Може, може.

А тия книги, кой ги произвежда и на кой ги продава, хм сигурно пазарните отношение не са социално взаимодействие? Може, може.

Не знам защо продължавам, явно имам проблем, извинява се, но митето като дразнитле е твърде съблазнителен.
    трябва да черпиш от неговия духовен опит
    В живота си нивга не бях се надявал на толкова мил комплимент:покани ме Дявола — старият Дявол — в дома си на чашка абсент.Свещта очертаваше острия профил със ивица златни лъчи и пускайки кръгчета дим,Мефистофел ме гледаше с влажни очи.Наля от абсента,сърдечно се чукна със мен, и пускайки пушек на синкави ленти, прониза ме с поглед зелен.

само ще вметна, че и в момента всеки млад човек е в пъти по-склонен да слуша хора на по-близка до неговата възраст, отколкото неадекватни пенсионери
    Тва как го реши?

Само да вметна, че днес всяко второ младо пишлеме въобще не може да мисли и няма житейски опит.

Обратно има ''пенсионери'', които не си знаят парите.

anonymous895156
    Guest

с гордост ще заявя, че не прочетох какво си написал

Мега фен Аватара на therichbitch
    Град
    Sofia
    разводнихте и тая тема

Супер фен Аватара на Corb1225
    След като прочетох един куп безполезна литература ;д, реших в крайна сметка просто да се впусна в дискусията. Разбира се всяко четиво с определена опознавателна стойност има своята полза. Това което аз постигнах беше, че се обърках доста ;д, но все пак получих/затвърдих насоки. Има очевидни пробойни в тезата ми, защото за да се достигне до нейният климакс, ще трябва да се премине през драстични промени - разрушаване и изграждане наново на колоните, на които се градят разбиранията ни за развитието на идивида, обществото, взаимодействията вътре в него, за да се достигне действително до един утопичен строй (както се отбеляза). Тук отварям една скоба, за да дам кредит на ДокторСатан, защото благодарение на неговите идеи (част от които припознах), достигнах до изводи, които преди не съм успявал да стигна.

Не го смятам за непостижимо в никакъв случай, нужна е много воля и достигане на консенсус. Когато достатъчно хора гледат в една посока, тогава всичко е възможно. И тук идва едно (от многото) противоречие, защото говорим за индивидуално съзряване на личността, но за да се случи това, трябва да се поставят някакви параметри все пак. Тук ще възникне справедливата забележка, че параметрите са ограничаващ фактор за личностното самоосъзнаване. Но това, че сегашните не са добри, не означава, че други няма да бъдат.

Моята идея е рационализма да бъде въведен като основно положение и обществото ни да бъде изградено изцяло с неговите инструменти. В сегашната система много от концепциите ни се крепят на емоционални основи. А познанието не се базира на емоции и чувства, а на факти, обективен анализ и емпирични доказателства. Ще дам един елементарен пример, за това как трябва да се случват нещата според мен. Взимаме понятието "емпатия". Какво е емпатията? Емпатията е способността на човек да съпреживява емоциите, чувствата и мислите на другите. Емпатията се взима като основен фактор за ненасилие между хората. Колкото по-голям емпат е човек, толкова по-малка е вероятността той да нарани друг, и обратното. И тук според мен трябва да се възприеме един доста по-стабилен фактор, защото емпатията е индивидуална променлива, на която не може да се въздейства. Мотивацията ни да не нараняваме, трябва да бъде основана на разумни доводи, като например да не отнемаме никому правото на идивидуално развитие и осъзнаване, което пък от своя страна да бъде издигнато до висша ценност.

Стана доста объркващо и ще спра дотук ;д, надявам се доводите ми да са достигнали до вас. Не се изразявам особено научно, но смятам, че го правя по един логичен начин ;д.

Мега фен
    с гордост ще заявя, че не прочетох какво си написал
    Диалогът не беше ли либерална ценности бе, европейското мите?

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от Corb1225 Виж мнението
    А познанието не се базира на емоции и чувства, а на факти, обективен анализ и емпирични доказателства.
    Давам един пример:

Че Слънцето било по-старо от Земята беше уж супер неопровержим факт във всеки учебник, а сега изведнъж:

Планетите започват да се формират преди раждането на звездата
    "Наблюдения на формиращи се протопланетни дискове в мъглявината NGC1333 в съзвездие Персей помогнаха на екип планетолози да изяснят, че процесът на образуване на планетите започва дълго преди да възникнат тези дискове и да започнат да се формират звездите"
    http://megavselena.bg/planetite-zapo...o-na-zvezdata/

ПП: Това, означава ли, че досега с нашите супер факти, в които сме вярвали, че са верни сме живели в лъжа.
    Последно редактирано от defender : 05-26-2015 на 18:19

Мега фен Аватара на Blab
    много скучна и вторична дискусия
    само дефендър се включва с някакви трохички, ама кой да меси, като може да кълве

Мега фен
    Кръщавам темата си на едноименната творба на Достоевски с уговорката, че не съм я чел, но заглавието е релевантно с обекта на обсъждане. Поставям тезата, че човек единствено сам може да си е съдник, т.е. неговата съвест и съзнание са тези, които определят представите му за правилно и грешно. Когато ние отлъчим един престъпник от обществото, пратим го в затвора, подложим го на мъчения и тежък живот, по какъв начин способстваме за това той да достигне до това ниво на осъзнатост? Единици са тези, които излизат "очистени", а доста повече са тези огнетените, търсещите реванш, жадуващите за отмъщение. Да, може да останат там за цял живот или дори да бъдат екзекутирани, но това по какъв начин решава нещата? Истината е, че системата в сегашният си вид се бори не със самия проблем, а с резултата от него. Но как да накараме хората да тръгнат по пътя на себеопознаване и осъзнаване? В миналото, преди навлизането на националните държави, са се правили опити за еклесиастични съдебни органи. Знаем обаче, че религията цели да наложи своят морален компас, своите ценности, своите канони и разбирания. А дали това помага на човека да осъзнае сам себе си? По-скоро не. По-усиленото изучаване на философски дисциплини в училище, ми се струва като нелош вариант. Реално какво можем да направим? Как можем да решим този вечен проблем?
    единственият начин за съвършено решение на този проблем е правилната вяра в Онзи, Който наистина е истинският Бог, понеже именно това е и нейното предназначение, тъй като само истинският Господ Бог може да направи човеците съвършено добри/праведни, не само престъпниците, но и служителите на закона, затова трябва да се отправят добри молитви към Него за тяхното освещаване

"И тъй, увещавам, преди всичко, да отправяте молби, молитви, прошения, благодарения(т.е. молитви, ходатайства, застъпничества и благословения) за всичките човеци, за царе и за всички, които са високопоставени, за да поминем тих и спокоен живот в пълно благочестие и сериозност. Това е добро и благоприятно пред Бога, нашия Спасител, Който иска да се спасят всичките човеци и да достигнат до познание на истината(т.е. и да станат/бъдат добри/праведни). Защото има само един Бог и един ходатай между Бога и човеците, човекът(т.е. одушевеното същество) Христос Исус, Който, като своевременно свидетелство за това, даде Себе Си откуп за всички; за което аз бях поставен проповедник и апостол, (истина казвам, не лъжа), учител на езичниците във вярата и истината." 1 Тимотей 2: 1-7

Град
    Sofia
    Нахвърлям няколко неща, които ми направиха впечатление.
    нужна е много воля и достигане на консенсус- кой смяташ, че ще е двигателят на тази воля? И как един и същи стимул може да бъде общовалиден за всички индивиди, защото, съгласи се, говорим за мащабност, ако ще има резултати. Или как трябва да се таргетира всяка отделна единица, за да се породи в нея това желание?
    да бъде основана на разумни доводи, като например да не отнемаме никому правото на идивидуално развитие и осъзнаване, което пък от своя страна да бъде издигнато до висша ценност Мотивацията да не нараняваме вече има рационално измерение и е издигната като основна ценност във върховния ни закон (КРБ,30), но действителността показва, че се прекрачва достатъчно често
    надявам се доводите ми да са достигнали до вас
    не бе, пич, трябваха ми 2 пъти и половина да прочета текста, за да ми прищрака мисътла
    П.П. Проблемът може и да е в мен.
    Последно редактирано от therichbitch : 05-26-2015 на 19:26

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от therichbitch Виж мнението
    разводнихте и тая тема
    Имаш право, но пък представяш ли си за всичко, което се засегне в дадена тема, да правим отделна тема, ще разводним не темата ами целия форум - поток от теми.

Разбира се трябва да се стараем да се придържаме към основната тема, но все пак сега, представяш ли си за този отговор към тебе, да бях създал отделна тема щеше да стане супер разпокъсано всичко, а като постоянно публикуваме нови тема, за щяло и нещяло, тази тема щеше да отиде на втори ред, после трети и така чак на втора страница, абе мазало.
    Последно редактирано от defender : 05-26-2015 на 19:03

anonymous895156
    Guest
    Давам един пример:

Че Слънцето било по-старо от Земята беше уж супер неопровержим факт във всеки учебник, а сега изведнъж:

Планетите започват да се формират преди раждането на звездата
    "Наблюдения на формиращи се протопланетни дискове в мъглявината NGC1333 в съзвездие Персей помогнаха на екип планетолози да изяснят, че процесът на образуване на планетите започва дълго преди да възникнат тези дискове и да започнат да се формират звездите"
    http://megavselena.bg/planetite-zapo...o-na-zvezdata/

ПП: Това, означава ли, че досега с нашите супер факти, в които сме вярвали, че са верни сме живели в лъжа.
    http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%...82%D0%BE%D0%B4

anonymous708973
    Guest
    Цитирай Първоначално написано от Blab Виж мнението
    много скучна и вторична дискусия
    само дефендър се включва с някакви трохички, ама кой да меси, като може да кълве
    пОсмали малко егото.

Супер фен Аватара на Corb1225
    кой смяташ, че ще е двигателят на тази воля? И как един и същи стимул може да бъде общовалиден за всички индивиди, защото, съгласи се, говорим за мащабност, ако ще има резултати. Или как трябва да се таргетира всяка отделна единица, за да се породи в нея това желание?
    Да, това е един от сериозните проблеми в теорията ми. Двигателят би могъл да бъде точно това желание за пълно достигане на осъзнатост на личността. Но как може да бъде вменено на хората? Аз нямам съмнение, че естественият ход на нещата в даден момент ще наложи нуждата от това. Като за начало може да бъде заложено в образователната система - да се работи в посока стимулиране, дори вменяване на учениците, че трябва да тръгнат по пътя на самоосъзнаване. Харесва ми идеята на ДокторСатан (дежа вю ;д), че държавата трябва да поеме изцяло грижата за децата и чрез индивидуален подход с оглед качествата им, да им се посочи пътя.
    Мотивацията да не нараняваме вече има рационално измерение и е издигната като основна ценност във върховния ни закон (КРБ,30), но действителността показва, че се прекрачва достатъчно често
    Защото законът е ограничение, средство на държавата да контролира индивида, а не да способства за неговото израстване.
    не бе, пич, трябваха ми 2 пъти и половина да прочета текста, за да ми прищрака мисътла
    Това беше злобно ;д. Просто се подсигурих.

Град
    Sofia
    държавата трябва да поеме изцяло грижата за децата
    държавата да контролира индивида, а не да способства за неговото израстване
    има ли намеса на държавата, тя винаги бива скрепена с принуда, била тя замаскирана като друг подход
    Това беше злобно ;д. Просто се подсигурих.
    Никак, даже съм в прекрасно настроение, нз защо така е прозвучало.Даже се опитах да смекча това, че ми се стори хаотично с обръщението
    Последно редактирано от therichbitch : 05-26-2015 на 21:26

Град
    системата дегоба

Защото законът е ограничение, средство на държавата да контролира индивида, а не да способства за неговото израстване.
    демек ако няма закони всички ще сме по-добре

извинявай ама въпреки закона аз успявам да се развивам

едит

като се засмиля законите не ми пречат
    Последно редактирано от haritov : 05-26-2015 на 21:37

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си