- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Може би Бог съществува?
някои животни имат душа, докато други може и да нямат - това е написано дори и в Библията, ето някои примери:
"И Бог каза: Да произведе земята одушевени животни, според видовете им: добитък, влечуги и земни зверове, според видовете им; и стана така." Битие 1: 24,
"Валаам стана на сутринта, оседла ослицата си(т.е. своето женско магаре), и отиде с моавските първенци. Но Божият гняв пламна за гдето отиде; и ангел Господен застана на пътя пред Валаама, за да му се възпротиви; (а той яздеше на ослицата си, и двамата му слуги бяха с него). И понеже ослицата видя, че ангел Господен стоеше на пътя с гол нож в ръка, ослицата се отби от пътя и отиваше към полето; а Валаам удари ослицата, за да я оправи в пътя. Тогава ангелът Господен застана на един нисък път между лозята, дето имаше преграда отсам и преграда оттам край пътя. И понеже ослицата видя ангела Господен, облегна се към зида и притисна Валаамовата нога до зида; и той я удари пак. После ангелът Господен отиде още напред и застана на едно тясно място, гдето нямаше къде да се отбие ни надясно ни наляво. И понеже ослицата видя ангела Господен, тя падна под Валаама; а Валаам се разлюти и удари ослицата с тоягата си. Тогава Господ отвори устата на ослицата, и тя рече на Валаама: Що съм ти сторила та ме биеш вече три пъти? А Валаам рече на ослицата: Защото се подигра с мене. Ах, да имах нож в ръката си! сега бих те заклал. И ослицата рече на Валаама: Не съм ли аз твоята ослица, на която си яздил през целия си живот до днес? Имала ли съм навик друг път да ти правя така? А той рече: Не. Тогава Господ отвори очите на Валаама, и той видя ангела Господен стоящ на пътя с гол нож в ръката си; и преклони глава и падна на лицето си. И ангелът Господен му каза: Ти защо би ослицата си вече три пъти? Ето, аз излязох да ти се съпротивя, защото пътят ти не е прав пред мене; и ослицата ме видя и се отби от мене, ето, три пъти; ако да не бе се отбила от мене, до сега да съм те убил, а нея да съм оставил жива." Числа 22: 21-33,
"каквото постига човешките чада Постига и животните: една участ имат; Както умира единият, така умира и другото; Да! един дух имат всичките; И човек не превъзхожда в нищо животното, Защото всичко е суета. Всички отиват в едно място; Всички са от пръстта, и всички се връщат в пръстта. Кой знае, че духът на човешките чада, възлиза горе, И, че духът на животното слиза долу на земята?" Еклесиаст 3: 19-21,
"И ето човек с изсъхнала ръка; и, за да обвинят Исуса, попитаха Го казвайки: Позволено ли е човек да изцелява в събота? Той им каза: Кой човек от вас, ако има една овца, и тя в съботен ден падне в яма, не ще я улови и извади? А колко е по-скъп човек от овца! Затова позволено е да се прави добро в съботен ден. Тогава казва на човека: Простри ръката си. И той я простря; и тя стана здрава като другата." Матей 12: 10-13,
"Всяка плът не е еднаква; но друга е плътта на човеците, а друга на животните, друга пък на птиците и друга на рибите." 1 Коринтяни 15: 39
Нямах намерение тази тема да се превръща в такова нещо. Повечето хора тук изобщо не са информирани относно Бог, Библия и религия. Искам някой от ''умните'' атеисти да ми отговори: Какво е създало вселената?
Големия взрив е най логичното обяснение за вселената до момента. Въпроса е какво го е предизвикало. Не може от нищото да стане нещо такова.
Това показва, че не си информиран/а добре по въпроса. За това как е станал/възникнал Големия взрив има хипотеза. Ти вярваш в нещо без да имаш доказателства/хипотези, както някои хора вярват в Бог.
Въпросът е в това, че някои от математическите доказателства за Големия взрив не са верни.
Последно редактирано от inewton : 07-25-2015 на 21:14
не съм атеист, но мога да кажа, че, според както е представено и в Библията, Бог първо е създал базисните материи, след това отделните елементи(например такива като различните атоми), като е вложил в тях съответните свойства и съответните взаимовръзки между тях, след това е създал разните небесни и земни тела, после и живите същества, и т.н., едва ли е имало просто взрив, от който всичко е възникнало...
искаш да кажеш че бог е инженер, сега те разбрах, след толкова месеци
вече нещата са ми по-ясни
даже си го представям (бог) как е стоял самотно на бюрото си сред нищото и е проектирал човека, решавал от коя
страна ще е сърцето под светлината на вехтата си нощна лампа и пакет ОРЕО в края на бюрото и това всичко още
преди да създаде материята, проектирал е всичко, правил си е презентации и тестови модели и трупал всичко в папки,
после решил че е готов и създал атома. НЪли?
Тоз пък. За цялата тема, едно адекватно мнение нямаш, олигофрен.
Това са 2 различни неща. Аз ти говоря за нещо , което не е имало нищо , дори пространство. Имаш ли представа колко мизерен е шанса една планета да бъде годна за живот? Защо се налага да страдаме, да усещаме, да живеем? Защо хората не живеем мирно, а се убиваме, воюваме, мразим? И всичко това заради един ''случаен'' голям взрив. Не сме тук напразно, разбери.
Всъщност математически е доказано че само в нашата галактика има няколко милиони планети можещи да поддържат живот. И дори вече са открите към 50-тина (https://en.wikipedia.org/wiki/List_o...ble_exoplanets).
ахуахаухауахауа, 4:22 е и всички сте млъкнали, не мога да повярвам, защото по принцип когато няма кьорав човек у този форон, вие се джафката за някакакъв пълен носенсе
бтв имах любимец от хората във философия и религия, ама му забраих никнейма, беше някакъв отворко, дето каквото кажете, ви казва напук, их забравих го.
а на дефендера ли викате ефенди?
Девет кули дзидини,
девет враке железни.
Никой немой да отоври
да прерила, ей ей...
Зад високи дзидини
девет темни одаи
едно сърце те люби
заплетено, ей, ей...
Ето защо авторът изведнъж се е обърнал към Бог:
http://www.teenproblem.net/forum/sho...BE%D1%81%D1%82
Добрия стар страх. Насираш ли се мойто, момче? Всичко ще бъде наред, there there. Отиди си в креватчето и се скрий под завивчиците, и нещата ще се оправят.
Ти повдигаш темата за съществуването на Бог, тежестта да го докажеш пада в/у теб. А не да ми искаш ние да ти доказваме, че не е така. Дейба нахалника малоумен.
Това, което кара хората да вярват в т.нар. божествено начало, е липсата на рационално обяснение (такова с емпирични доказателства, не просто хипотези) от страна на съвременната наука за началото на Вселената, което да включва вечността и безкрайността, т.е. да се впише в онова, което биологичните компютри, в които сме затворени, могат да асимилират и положат в границите на естествената си среда, с която имат неизбежна склонност да сравняват всичко.
Давам пример - схемата с матрьошките (атом в молекула в клетка в тъкан в орган в система в човек в биосфера в планета в слънчева система в галактика във Вселена в...?) ни кара да търсим нещо "над" последното и това е напълно нормално за хомо сапиенс. Вселената се разширява и заема нови пространства. Какви? Би трябвало да са "безматерни", т.е. абсолютен вакуум, който само чака да бъде зает от атоми, подчиняващи се на определени физични закони и хвърчащи под влиянието на Големия взрив. Като детерминист в допълнение смятам, че единственото god-like нещо, съществувало някога, е начинът, по който всичко е избухнало при Големия взрив (ако частиците не бяха се разхвърчали точно в този ред, нещата нямаше да се trigger-нат по начин, който да оформи точно по тази схема онова, което наричаме настоящо положение на галактиките, планетите, мислещата материя и прочие). Тук изглежда разумно да пренебрегнем онова, което наричаме време, защото то е илюзия, създадена от физичните закони и преходността на различните състояния на материята - в крайна сметка, ако сега температурата на цялата Вселена падне на абсолютната нула, всичко ще спре "завинаги", а едва ли можете да докажете, че това не се е случило за няколко милиарда земни години някъде в началото на четенето ви на този текст, след което всичко е продължило постарому с връщане на старата енергия.
Виждаме, че при всички положения трябва "началото" (независимо дали говорим за Голям взрив или друга теория) да е силно абстрактно. Моето виждане по въпроса е, че живеем в строго математическа Вселена, при която три абстракции (безкрайна енергия + безкрайна материя + абсолютна случайност за разпръскването на тях, каквато съществува само в задачите по математика) са това, което е гръмнало преди 14 милиарда години. Все пак няма как първото парченце домино да е било бутнато от друго такова (пръстът не се брои и ако смятате с подходи, достойно за реторици, да го отъждествявате с образа на Бог, пропагандиран от местната деноминация, ще ви кажа, че за него също трябва да важат тези абстракции, тъй като в противен случай ще трябва да е бил trigger-нат от някого или нещо). Това би следвало да е и една от причините математиката да е навсякъде в природата.
Ако за вас това
е бог, окей. Проблемът идва тогава, когато го антропоморфизирате и теориите за него, които дори не са емпирично потвърдени, обвързвате с вашия светоглед и оттам с генералното ви мнение за естетиката, етиката, логиката, епистемологията, вътрешния мир и гносеологията, които сами по себе си са философски дисциплини и изискват различен подход. Догматизъм се римува с идиотизъм. Няма доказателство, че вашият Бог не съществува, нито пък такова, че под Аспаруховия мост във Варна в момента не се издига невидима планина от злато. Самият факт обаче, че по емпиричен или философски (такъв без догми) път неговият образ не може да се изведе, е показателен за достоверността му.[математическа случайност за разпръскването на всичко, каквато съществува само в задачите по математика
Последно редактирано от dimitar., : 07-26-2015 на 13:57
Ето ви още един отговор. Хората за Бог, са нещо като животните за човека. Да кажем си имаш кученце вкъщи, то не знае че ти работиш за да му купуваш храна и така нататък. Мисли си че храната всеки ден му се появява на готово. То си няма никаква представа за тоя свят. Не му е дадено толкова ум че да го разбере това. Същото е и с нас. Ние хората не знаем как точно Бог е създал тоя свят, библията казва че го е направил само със своето слово. Вие ще се питате сега, това слово да не би да е нещо материално че да образува света? В библията която аз чета не е писано за това какво точно е словото му. Може би не ни е казано защото просто не можем да разберем? Замислете се малко.