- Форум
- По малко от всичко
- Кофата
- Търси се форумна кифла.
dwyd пусни си ЛС-тата имам да ти казвам нещо важно
Минавам само да отбележа, че ми направи впечатление как АгентМура, АгентГлазура, inewton и solo_ изчезнаха от форума точно, като свърши юни месец. Да не би да са 16-17 годишни лапетии, които са приключили с даскалото и са отишли да заработват по Черноморието? (:
//за inewton се шегувам, ама за останалите трима...
Соло го пускам на руски бабички и дядовци, затова не пише..
Indistinct, каква математика учиш?
btw, не си ти мухата - просто стоеше наблизо в подходящото време. Но тя/той си има име![]()
Последно редактирано от StringTheoryPracticist : 07-03-2016 на 09:08
ima edna duma koqto nikoga ne kazvam i tq e nemoga
Вероятности учихме на края на тази година.
Това може и да се води decision theory, но приложимата част която ми харесва основно е да третираш вероятността като частична истина, също така да ползваш субективна вероятност. Например ако ми се струва 70% вероятно нещо да се случи, бих приел залог със съотношение 7:3 (т.е. ако заложа 7 и спечеля съм +3 на печалба).
Полезно е в ситуации в които имам избор между няколко неща и не знам какво ще се случи в тях, но мога да им измисля вероятности. След това, ако нещо има примерно 40% шанс за случка на която ѝ давам +20 точки и 60% за случка с -10 точки, бих сметнал: 20 * 0.4 - 10 * 0.6 = 8 - 6 = 2 точки очаквана стойност (a.k.a. expected value, weighted average), та избирам опцията с най-високата такава.
Рядко го правя с истински числа, обикновено е "много ниска вероятност за нещо много лошо срещу ....". Или пък ако имам опцията да тръгна 10 минути по-късно, но ще чакам автобус който е без маршрут и идва средно веднъж на Х минути, независимо от Х излиза че средно с 10 минути ще закъснея.
Последно редактирано от StringTheoryPracticist : 07-03-2016 на 10:03
ima edna duma koqto nikoga ne kazvam i tq e nemoga