- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- У дома
- Как да спестя малко пари ?!
хм.. ще ти дам един съвет ;д пий само вода ;д и след обед хапвай ;д
и аз там некаде ;д 20 - 25 .. пак е нещо . ;д
Аз на седмица имам 6 лева и си ги песта като всеки път си ги нося с мен и ги харча пък събота и неделя.А пък това за яденето сутринта в 10 закуся и после до докато се прибера не огладнявам понякога само закусвам![]()
Знам , че пиша късно и вече сме във ваканция, но все пак ..
Когато ходиш на училище, като ти дават пари, през ден или колкото искаш, можеш да си оставяш парите вкъщи, а да си носиш храна от вкъщи - домашно приготвен сандвич , или ако има кроасан, или чипс.
Можеш също и да си разделяш парите на две, понякога това също е решение.
Ако излизаш и след училище с приятели (що за въпрос :Д) помоли родителите си за още пари и им обясни , че ти трябват. Ако не ти дадат, просто ще трябва да се лишиш от това или да си вземеш парите , които са ти дали за училище, а пък там си носи от вкъщи нещо.
Надявам се да съм помогнала!![]()
АЗ СИ ГИ СЪБИРАМ ПО 1ЛВ СИ ОСТАВЯМ И СЪМ СИ МНООООГОООООО ДОБРЕЕЕЕЕЕ
Какъв кроасан или чипс бе, дете? Като ти завъртя един шамар, ще ти дам един чипс. Ще спести 200 лв за една година и ще даде 20 000 да си оправя здравето после.
Спрете да искате от родителите си пари за айфончета и за глупави прищявки и всичко ще е по-лесно, щом нямат да ви дават повече.
Продай си бъбрека и си готов поне за един уикенд ще ти стигнат предполагам.
Ако имаш смартфон, можеш да си изтеглиш някое от мобилните приложения за приходи и разходи - в тях си вписваш всяка постъпила и изхарчена стотинка. Всеки момент можеш да погледнеш назад и да си прецениш "без това не мога, без това мога, без това също...". По този начин организираш бюджета, съответно спестяванията си.
Правилото на 10%. При всеки приход, независимо малък или голям (1 лв. или 100-1000лв.) заделяш 10% на една страна и ги забравяш. Определяш си момент, когато ще ги използваш и до този момент не разчиташ на тях. Така не се чувства недостатък, изгражда се навик и когато дойде моментът имаш подарък от теб за теб.
P.S. Не ги харчи за чипс.
Абе според мене тази сума 2.50 на ден си е супер даже поне за тези които не харчат многоНапример аз съм на 14 години и ми дават на ден около 2 или 3 лева и почти не ги харча , и като се прибера колко са ми останали си ги прибирам някаде и така всеки ден и после си проверявам колко съм събрала да речем за една или две седмици....това е нещо като идея как да спестяваме пари >>
Братле не спестявай това което ти е останало след като си похарчил, ами харчи това което ти е останало след като си спестил!![]()
Може у дома да си направиш един сандвич или нещо такова да си го сложиш в чантата, да си вземеш и вода в едно шише и него в раницата. Взимаш пак 2.50 уш за всеки случай и щом се прибереш в касичката или още преди да тръгнеш ги слагаш там. И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ВЛИЗАШ В МАГАЗИНИ, ЛАФКИ И Т. Н. ! За да не се изкушаваш.
На колко си? И примерно ако харчиш по 2 лева и другите 50 стотинки ги спестявай .. за какво ти е тая кола? Да си махаш ръждата от стомаха ли?