Да мерим жертви на теглилка, за да отсъдим коя идеология е по-посредствена изразена чрез единствено власт и ценности противоположни на изначалната идея е чисто и просто - глупаво.
Там където скептицизмът свършва, започва твоята вяра, да определиш нея като нещо оправдаващо цялото човешко съществуване то ти навярно отричаш скептицизма, въпреки по-ранния си коментар.
По същия начин, ако аз се облегна изцяло на материализма, аз ще осъдя вярата ти като вреда за обществото, но разликата е, че аз не правя подобно твърдение и предпочитам да проведа диалог отколкото дебат с абсурдни изчисления.
Екзистенциалната философия на двадесети век се е пръкнала именно от войната, но ти бързо би я определил като потомък на онзи „хуманизъм“ и „дарвинизъм“, докато тя, подобно на религията, предоставя множество отговори, но също така и задава още толкова, не случайно именно тази философия е присъща на едни от най-известните модерни писатели.
Ако ще осъждаш света, осъди го като демокрация, а не тоталитарен режим, който християнството би разрушил с примирието, наведената глава и свитите рамене. Пак повтарям, тази твоя утопична представа за християните никога не е била реална, нека не превръщаме миналото в приказка, а да го приемам като нещо изпълнено с болка, смърт и война.
И не отхвърлям изцяло изказаното от теб, разбирам колко полезна може да се яви вярата в моменти на трудност, но аз избирам да прогледна през трудността и да я разреша по начин различен от падането на колене пред иконата на Бога.
Колкото капитализмът е империализъм, комунизма Сталин, християнството и всяка друга религия своя екстремизъм, толкоз и презирам всички тези идеологии, а ти навярно именно това правиш, презираш и отричаш.