- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Православие
Виж, аз не разглеждам злото по такъв начин, поне не в същите аспекти. Примерно аспекта му в насилието или унищожението на хора. Виж примерно в древен Рим са имали Circus Maximus, което първоначално е било състезание с колесници, но с упадъка на римската империя, се превърнало в един огромен спектакъл от кръв, секс и варварщина. Изненадващо обаче, колкото повече насилствено ставало, толкова повече се харесвало на публиката, дотолкова че спортния елемент почти напълно се загубил. Лесно е да се направят паралели с днешния упадък на западните общества, където има огромно количество музика и филми с такива елементи, а да не говорим че медиите се възползват с пълна сила от интереса на хората към новини за насилие и терор. Колкото повече хората са гледали спектаклите в Рим, толкова повече се е губела тръпката, което е създало търсене към по-зрелищни и по-жестоки начини за хората да се избиват по арените, и същото мисля се случва и днес. Ислямска държава много добре се възползва от това в интернет за да си направи реклама и пусна всякакви видове екзекуции, с хубави камери, от няколко ъгъла на заснемане, в HD.
Сега, не знам дали има връзка между примерно гледането на филми на ужасите и проявите на насилие на улицата, и честно казано не мисля че има значение. Това което има значение в случая е не насилието, а изкуството, във всичките му форми. А всяко велико изкуство досега е съдържало огромни дози насилие и зли персонажи, от нордическите саги, през гръцките трагедии, от Шекспир и Вагнер до Тарантино и Скорсезе. Така че не мисля че излагането на насилствени елементи води до деградация на обществото и морала като цяло, или на отделни индивиди. Мисля че по-скоро проблем е недостатъчното излагане на истинската жестокост и насилие, които ни заобикалят всеки ден, но за които повечето хора избират да са доброволно невежи. За кое насилие говоря ? Ами примерно, ти довечара ще ядеш пиле. Наложи ли ти се да му отрежеш главата, да го попариш и да му оскубеш перата и да му махнеш вътрешностите? Ако искаш да ядеш бургер, намираш някой клоун който да убие крава вместо теб. И понеже не си свършил нищо от това сам, можеш да се преструваш че не си част от процеса на убиване и после да тръбиш наляво-надясно колко свещен бил живота. Но това е лъжа, ти си част от процеса. Всеки е. И затова хората не разбират насилието и "необходимото зло" - защото не разбират предназначението на това да си жесток и насилствен, просто защото не попадат в такива ситуации, а живеят все едно на друга планета, гледайки на света през розови очила.
Не съм мислил много по тоя въпрос, но знам две неща. Ако във един филм няма насилие, за мен не си струва да го гледам. Ако в една музика няма нищо от което да ми настръхнат космите на гърба, не си струва да я слушам.
ПП: Сега спокойно може да млъкнеш и да слушаш истинския бог - Бил Уорд зад барабаните.
https://www.youtube.com/watch?v=K3b6SGoN6dA
Последно редактирано от HetzersGonnaHetz : 09-28-2016 на 10:14