- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Православие
Някъде да съм казал че ще ми харесва? Това се опитвам да ти обясня, не се налага да харесваш нещо за да разбереш че от цялото зло има и потенциална полза, която се състои в това че индивида, ако оцелее става или по-силен, или по-опитен. Тоя принцип е толкова фундаментален, има го при животните, а при човека е дори една идея отгоре, защото освен физика и условни рефлекси, човека има и психика, а там е валиден същия принцип - повече стрес = по-голяма издръжливост.
Не става дума за това какво е по-добре за животните - на животните им е все едно дали ще живеят в гората или във фермата. Става дума за това че техния живот не е с нищо по-малко ценен от твоя, и целия тоя опит на тия животни да се колят хуманно е един голям цирк от лицемерие. Както в американските затвори, когато ти слагат памуче със спирт преди да сложат смъртоносна инжекция. Просто е жалко, тия животни живеят в затвор. Те се създават с едната единствена цел - да отидат на конвейера. Така стават стока, а не храна. Те са убивани за да се правят пари от тях, никой индивидуално не ги е убил за да се нахрани. В това липсва всякакво уважение към животното. Естествено не е и нужно, когато става въпрос за храна. Но просто е адски малоумно хора да се правят на загрижени, така както ти сега се правиш на загрижен, и да пищят като малки деца, когато някой застреля едно куче примерно, пък в същото време дъвчат пържола от животно, заклано по възможно най-автоматизирания, неуважителен, лицемерен и егоцентричен начин.
Може ли аз те заколя прилежно? Ако съм достатъчно прилежен, няма да е проблем, че съм те заколил нали?
Не, животните не са създадени, още по-малко за теб и егоцентричната ти религия. Те са еволюирали, при това много преди ние сме еволюирали от тях. Затова и желанието на едно животно да живее е голямо колкото твоето, ако не и повече. И животното също като теб се наслаждава на живота си, ако не и повече. И ти ми казваш, каква е разликата между това да ги ловим в дивото за да се наядем, и това да ги наблъскаме във фермата и след това убием за да направим някой лев? Ами няма разлика, поне за животните. За животните няма разлика каквото и да е. Точно затова заслужават уважение - просто не ги бърка. Живеят както и колкото могат, без да мрънкат, без да лъжат, без да си измислят оправдания. За животните не би имало значение и ако ги избием всичките, до крак. Това значи ли че трябва да го направим? За животните не би имало значение и ако ги мъчим по най-жестоките начини, преди да ги изядем, ако изобщо решим да ги ядем. Това значи ли че имаме основание да го правим?
Точно това имам предвид, когато говоря че насилието и злото са навсякъде около нас, само че повечето хора предпочитат да се дистанцират от това, все едно нямат нищо общо. И всичко това само за да могат "нормалните" да се изживяват като "добри", като замитат останалото под килима и се правят все едно не са отговорни, само защото нямат пряка намеса. Това е лицемерие от най-висок порядък.
Лошите са затворени, лудите са наблъскани с медикаменти, циганката ми е измела боклуците от улицата, животното не съм го заклал аз, всичко е ОК. Сега мога да ида да пия кафе и да се смея на картинки във фейса.
Последно редактирано от Alucard666 : 09-30-2016 на 11:51