- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Математика
Пропуснала съм на последния ред да ти напиша като следствие от еднаквостта, че BC=B1C1.
Моля момогнете ми с тази задача. Хордите СА=6 см и CB=8 см в окръжността k (O;r) са перпендикярни. Намерете разстоянието от центъра О до CA и CB
http://prikachi.com/images/230/4463230Y.png
АВС правоъгълен => АВ е диаметър. Изваждаме триъгълника настрана и решаваме задачата.
От питагоровата АВ=√(36+64)=√100=10cm => AO=BO=5cm
От теорема на Талес
PO/CB=AO/AB
PO=CB.AO/AB = 8.5/10=4cm
QO/AC=BO/AB
QO=AC.BO/AB=6.5/10=3cm
Задачата е решена.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Ще ми помогнете ли с ето тази задача, защото просто не мога да я реша..![]()
Правоъгълен трапец с основи 13 см. и 7 см. и бедра 8 см. и 10 см. е завъртян около голямата си основа. Намерете пълната повърхнина на полученото тяло.
Благодаря предварително!..![]()
Еми ето ти фигурата, която се получава, като го врътнеш. Формулите са по спомен, ама така трябва да са, иначе това е важното тук- да можеш да си представиш кво се получава, другото е сметки, които може да сам недовидяла и аз.
Иначе ротационните тела и по друг начин могат да се решават, ама надали сте до там.![]()
Последно редактирано от therichbitch : 02-29-2012 на 21:11
По принцип за ротационните.. имаш си функцийка, връткаш я около една от осите и си имаше едни километрични формулки за повърхнини, обеми на въпросното ротационно тяло, което се получава- с интеграли. Ние доста време им отделихме мин. година.
П.П. Пфф долната част не съм я нарисувала като цилиндър, чак сега видях, ама карай![]()
Стига да имаш функцията, но иначе да. Аз пак ще се явявам на изпит върху тия щуротии, че съм завлачил анализа. Криволинейни трапци, ротации, хиперболични парабоилиди, бля.. В тийнпроблем решаването е една идея по-весело![]()
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Всичко е под контрол, оправих основата![]()
Иначе точно хиперболичните параболоиди бяха изкл 'забавни'.. дам, аз пък съжалявам, че вече няма да учим математика, така че се радвай, че ще държиш изпит по нея![]()
Ти не беше ли икономика или стопанско? Сигурно ще имате още статистики, иконометрии
Вече имахме и специално статистиката, макар и математическа, не се доближаваше до математиката със своето очарование хахх.![]()
Драсни една факултативна при нас, хаха
Можеш ли да дадеш някаква оценка, доколко е нужна математиката за специалността ти? И малко за впечатленията ти като цяло. Имам някаква идея да пиша разни работи към стопанския фак.
Ще ви върна в осми клас при системни неравенства, но си пререшавам примери, които съм ги решавала преди, а сега не мога да ги реша, пък писах на хвърчащи листи в час и...
а) |2x-3|<3
б) |0,5x - 2(x+1) +3| + 0,5 > 1
Мерси предварително.. ;d
а)
|2x-3|<3
|2x-3<3
|2x-3>-3
|x<3
|x>0
x E (0;3)
б)
|0,5x-2(x+1)+3|+0,5 > 1
|0,5x-2x-2+3|>0,5
|1-1,5x|>0,5
1-1,5x>0,5 U 1-1,5x<-0,5
1,5x<0,5 U 1,5x>1,5
x<1/3 U x>1
x E (-безкр ; 1/3) U (1 ; +безкр)
Това са модулни неравенства с един модул без х-ове извън модула. Можеш да разгледаш още:
модулни неравенства с един модул и х-ове извън модулите
модулни неравенства с повече модули без х-ове извън модулите
модулни неравенства с х-ове извън модулите
Една много полезна дефиниция за модула е:
|x|=x, при х>=0
|x|=-x, при x<0
Което свежда модулните проблеми до немодулни, чрез разглеждане на два случая и хвърля светлина върху метода на интервалите.
Последно редактирано от Chacho : 02-29-2012 на 23:07
Оф, единствената ми грешка, където всичко ми се преплита, е когато записвам:
|2x-3<3
|2x-3>-3
Не сменям знака на 3ката в дясно, по същият начин и в долния пример..![]()
Мерси много!
За нищо
10 букви
при подточка а имаш модулно неравенство от вида
|f(x)| < c при с > 0
=> решенията на неравенството се определят от системата
|f(x)<c
|f(x)>-c
Тоест
|2x-3<3
|2x-3>-3
|2x<6 <=> x<3
|2x>0 <=> x>0
=>x E (0; 3)
При подточка б неравенството е от вида:
|f(x)| > c при с>0
=>даденото неравенство ще се разпадне на две неравенства
f(x) > c или f(x)<–c
И пак заместваш.
Чачо вече ги е решил![]()
Chacho, писах ти ЛС за впечатленията ми, да не се разпростирам тук :\
Може ли да ми помогнете с тази задача:
Да се докаже, че ако правата L е ъглополовяща на даден ъгъл , то тя е симетрала на всяка отсечка, която е перпендикулярна на L и има краища върху раменете на дадения ъгъл.
Отсечката образува с рамената триъгълник, в който ъглополовящата се явява височина => и медиана. Така ъглополовящата дели отсечката на две равни части и я пресича под прав ъгъл => е симетрала.
Уф, забравих чертежчето.
http://prikachi.com/images/819/4469819C.png
![]()
Последно редактирано от irrationalDecision : 03-01-2012 на 19:57