.
Затворена тема
Страница 74 от 132 ПървиПърви ... 246470717273747576777884124 ... ПоследнаПърви
Резултати от 1 826 до 1 850 от общо 3280
    Цитирай Първоначално написано от Зайче.. Виж мнението
    Много ви моля да ми обясните следната задача, че утре имаме тест, а изобщо не мога да си обясня как да я реша.. :х

1.Наредете по големина ъглите алфа, бета, гама на триъгълник АВС, ако а=7см., б=9см., с=12см.

И ако не е проблем тази също, че и нея не си я обяснявам по никакъв начин :х

2.Намерете бедрото на равнобедрен триъгълник със страни 5см. и 12см.

пс: За тези задачи би трябвало да важат следните теореми:
    Т1: В триъгълника всяка страна е по-малка от сбора на другите две.
    Т2: Ако всяка от 3 дадени отсечки в абс е по-малка от сбора на другите 2, то има триъгълник със страни, равни на тези 3 отсечки.
    Т3: В триъгълника срещу по-голямата страна лежи по малък ъгъл. От а>б => алфа>бета
    Т4: В триъгълник срещу по-голям ъгъл лежи по-голяма страна. От алфа>бета => а>б

сигурна ли си,че на първата задача мерките които си дала се отнасят за а,б и с.Би трябвало да са за АВ,ВС и АС.

ако е така най-голям е ъгъл бета защото срещу него лежи най-голямата страна (12 см.),следващия е алфа и най-малък е гама.

Запомни,че срещу равни ъгли лежат равни страни и обратното срещу равни страни лежат равни ъгли!
    И успех утре.

Повече от фен
    Nutella♥, само не разбрах защо размени страните на триъгълника? Дадени са си c=AB=12 cm, b=AC=9cm,a=AC=7cm
    Кое те притеснява в подобно условие?Триъгълникът си съществува, защото са изпълнени неравенствата.
    =>c>b>a =>gama>beta>alfa

Мега фен Аватара на Зайче..
    Цитирай Първоначално написано от Nutella♥ Виж мнението
    сигурна ли си,че на първата задача мерките които си дала се отнасят за а,б и с.Би трябвало да са за АВ,ВС и АС.
    Да, защото е от учебника.. ох, нищо не схващам :д.

Мерси иначе

Повече от фен
    Колкото до втората задачка с равнобедрения:

В един равнобедрен триъгълник има една основа и две равни бедра.
    1 случай:
    а=b=5 cm, c=12 cm
    Такъв триъгълник не съществува, тъй като не е изпълнено неравенството a+b>c, (защото 5+5<12)
    2 случай:
    a=b=12 cm, c=5 cm, 12+12>5, 12+5>12
    Тук неравенствaтa вече са изпълнени и такъв триъгълник съществува. Бедрото му е 12 см.
    Последно редактирано от irrationalDecision : 04-17-2012 на 19:11

ъъ,пичове,а никой ли няма идея за някоя от моите задачи

Мега фен Аватара на Chacho
    Цитирай Първоначално написано от Pantheratigris Виж мнението
    Пичове,3 доста интересни задачи от моя страна :
    1.На хълм с височина h e построен паметник.Неговата основа се вижда от точка P под ъгъл L,а върхът на паметника се вижда от P под ъгъл бета>алфа.Да се намери височината на паметника

2.В окръжност с радиус R e вписан четириъгълник ABCD с ъгли CAB=L CBD=B ACB=y.Да се намерят страните и диагоналите на четириъгълника

3.В равнобедрен трапец с малка основа b,диагоналът сключва с нея ъгъл L,а с бедрото ъгъл B.Да се намерят голямата основа,бедрата и диагоналите на трапеца

Много ще съм ви благодарен,ако ми помогнете с тези задачи
    1 задача.

Надявам се да ми разбереш обяснението, щото не ми се правят чертежи. От условието си правим извода, че точката Р се намира под паметника. Нека Пвръх е върхът на паметника, а Поснова е върхът на хълма (основата на паметника). Фигурката изглежда така:

Пвръх
    Поснова
    |\
    |_\Р
    O

От триъгълник OPПоснова намираме основата ОР=h.cotga. От триъгълник ОРПвръх пък изчисляваме ОПвръх = ОР.tg(алфа+бета) = h.cotga.tg(a+b) (можеш да го дообработиш този резултат евентуално)

Височината на паметника е ОПвръх-h = h.cotga.tg(a+b)-h=h(cotga.tg(a+b)-1)

2 задача.

Начертай си четириъгълника, вписан в окръжност. Свойството, което трябва да ползваш е, че хордите (страните) се виждат под равни вписани ъгли (с която и точка от окръжността да свържеш двата края на хордата, все един и същи по големина ъгъл ще получиш). С това свойство можеш да намериш по още един ъгъл алфа, бета и гама на чертежа. Ще си проличи кои два ъгъла ти липсват, които излизат от сбора на ъглите в триъгълник = 180.

Сега си начертай всичките радиуси до върховете на четириъгълника.

Намери ъглите между радиусите (като ползваш, че централните ъгъли са 2 пъти по-големи от вписаните ъгли).

Косинусова теорема в тия триъгълници и си готов.

3 задача.
    Означавам алфа с а и бета с б.
    Прилежащите ъгли на основа в равнобедрения триъгълник са равни. Оттам <D=а+б. <DAC=180-(а+б)-а = 180-2а-б. <A=180-<D=180-а-б.
    <CAB=<A-<DAC=180-2a-б-180+а+б=а

Приложи синусова теорема в АВС и АСD и ще получиш отговорите.
    Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.

Имам проблем с отношението !
    http://www.solemabg.com/MFormuli/mm1_2010_zad16.png

катетът CB = 20 см CH - e височина и AC e 5/3 от АH (и точно това 5/3 от АH как да го изразя ;С )
    Да се намери CH ? :S
    П.С Нещо немога да го измисля както и като имам да речем в дадена задача MN : NP = 2 : 5 примерно ! Кажете кой клас книжка трябва да си взема, за да ги изрешавам !

Повече от фен
    Цитирай Първоначално написано от Onyxforlife Виж мнението
    Имам проблем с отношението !
    http://www.solemabg.com/MFormuli/mm1_2010_zad16.png

катетът CB = 20 см CH - e височина и AC e 5/3 от АH (и точно това 5/3 от АH как да го изразя ;С )
    Да се намери CH ? :S
    П.С Нещо немога да го измисля както и като имам да речем в дадена задача MN : NP = 2 : 5 примерно ! Кажете кой клас книжка трябва да си взема, за да ги изрешавам !
    Пропорции се учат още в 5-6 клас. Иначе за конкретната задача ти трябва да знаеш Питагорова теорема и метрични зависимости в правоъгълен триъгълник - материал от 9 клас.Взимаш сборник за 9 клас и решаваш задачите от дяла.

Тия задачи по геометрия са много трудни опитах се да ги реша и нищо @@ преди седмица зехме питагорова теопема и задачите са трудни не с формулите сега това домашно ме разби

зад,1. Намерете страната на Ромб с диагонали 14см. и 48см.
    зад.2. Височината към хипотенузата в правоъгълен триъгълник е 2 на корен 6см. и разделя хипотенузата от отсечки, едната от който е с 2см. по-голяма от другата. Намерете страните на триъгълника.

В триъгълник abc ъглополовящата AL разполовява медианата CM. Ако ъгъл BCM=30,намерете големината на ъгъл ABC. (Задачата е за седми клас.Моля ви помагайте ! )
    A woman`s heart is a deep ocean of secrets ...

Повече от фен
    Цитирай Първоначално написано от bebzgirl Виж мнението
    В триъгълник abc ъглополовящата AL разполовява медианата CM. Ако ъгъл BCM=30,намерете големината на ъгъл ABC. (Задачата е за седми клас.Моля ви помагайте ! )

AL- ъглополовяща=><BAL=<CAL=a
    ALxCM=F, CF=MF по условие=> CF=m=l в триъгълник ABC
    => Триъгълник АMС е равнобедрен.
    <ACM=<AMC=(180-2a)/2=90-a
    =><AFC=<AFM=90 градуса
    Разглеждаме триъгълник FLC.<FLC=180-(90+30)=180-120=60 градуса
    <ALB=180-60=120 (съседни)
    АF=m=l=h=S, L E на симетралата на СМ
    =>LC=LM и триъгълник CLM е равнобедрен.
    <CLM=180-2.30=120 градуса
    <CLF=<MLF=<BLM=60 градуса
    LM- ъглополовяща в триъгълник ALB.
    LM -медиана в същия
    => LM=m=l
    => Триъгълник ALB - равнобедрен
    <LAB=<LBA=a
    a+a+120=180
    2a=60
    a=30 градуса
    <ABC=30 градуса

МНОГО,МНОГО ти благодаря :* Аз стигнах до ъглите - 60 и 120 и зациклих.Наистина страшно ти благодаря

Повече от фен
    Цитирай Първоначално написано от bebzgirl Виж мнението
    МНОГО,МНОГО ти благодаря :* Аз стигнах до ъглите - 60 и 120 и зациклих.Наистина страшно ти благодаря
    Mи ти си била съвсем в края на решението

Повече от фен
    Цитирай Първоначално написано от MBooKMy Виж мнението
    Тия задачи по геометрия са много трудни опитах се да ги реша и нищо @@ преди седмица зехме питагорова теопема и задачите са трудни не с формулите сега това домашно ме разби

зад,1. Намерете страната на Ромб с диагонали 14см. и 48см.
    зад.2. Височината към хипотенузата в правоъгълен триъгълник е 2 на корен 6см. и разделя хипотенузата от отсечки, едната от който е с 2см. по-голяма от другата. Намерете страните на триъгълника.
    От написаното си личи, че нямаш много представа от математика. Какво е това 2 на корен от 6? 100% е 2 корен от 6.Казваш също, че не се прилагали директно формулите в тези "гадни" задачки. По-директно от това - здраве му кажи.
    1.Диагоналите в ромб се разполовяват и сa перпендикулярни един на друг.Значи имаш цели 4 еднакви правоъгълни триъгълници с катети 7 (от 14:2=7см) и 24 ( от 48:2=24 см).Хоп сега една Питагорова теорема и намираш хипотенузата, която е всъщност страната на ромба.Едно редче решение:
    24^2+7^2=a^2 или a^2=625 или a=25 cm

2. Метрична зависимост за CD=2√6 - височина към хипотенузата.
    АD=x; BD=x+2
    (2√6)^2=x(x+2)
    24=x^2+2x
    x1=4, x2=-6
    Второто не е решение, понеже говорим за страна >0.
    =>x=4
    AD=4 cm, BD=6 cm=> AB=10 cm
    За да намериш катетите, ползваш или пак метрични зависимости, или Питагорова теорема за тр.ADC и BDC

Помощ моля ви !Ако може и с чертежи.

1 Задача .

Даден е успоредник ABCD . През върховете B и D са построени прави перпендикуляри на AC които пресичат страните CD и AB съответно в точките N и M . Докажете че MBND е успоредник.

2 Задача.

Докажете че два срещулежащи върха на успоредника са равноотдалечени от диаонала му който свързва другите два върха.

3 Задача.

Да се докаже че ако в четириъгълник ABCD AB || CA ъгъл A + ъгъл B = 180 градуса , той е успоредник.

4 Задача.

В успоредник ABCD страната AB е 6cm и е 0,3 части от периметъра му.Намерете дължината на страната AD.

5 Задача.

Периметърът на успоредник е 76cm.Едната му страна е с 10% по-малка от другата.Разликата на страните на успоредника в сантиметри е:

А)1 Б)2 В)3 Г)4

6 Задача.

Страните AB и AD на успоредник ABCD са съответни 15cm и 8cm.Ако AE е ъглополовяща на ъгъла при върха A дължината на отсечката EC в сантиметри е:

А)7 Б)8 В)9 Г)10

Задачата не е много трудна точка б стигнах до някаде и зациклих
    е за мен е доста трудна ако някой може да я реши е ПРОСТО СУПЕР :С.

Даден е правоъгълен триъгълник ABC с катет AC=3см. и хопотенуза AB=5см.

а) Намерете медианата към страната BC;

Б) Намерете ъглополовящата през върха А.

Повече от фен
    Цитирай Първоначално написано от CallMeBro Виж мнението
    Задачата не е много трудна точка б стигнах до някаде и зациклих
    е за мен е доста трудна ако някой може да я реши е ПРОСТО СУПЕР :С.

Даден е правоъгълен триъгълник ABC с катет AC=3см. и хопотенуза AB=5см.

а) Намерете медианата към страната BC;

Б) Намерете ъглополовящата през върха А.
    AC^2+BC^2=AB^2
    3^2+BC^2=5^2
    BC^2=25-16
    BC^2=16
    BC= 4cm

a). AM- медиана към СВ=>CM=BM=4:2=2cm
    AC^2+MC^2=AM^2
    3^2+2^2=AM^2
    AM^2=9+4
    AM^2=13
    AM= Корен от 13

б). AL - ъглополовяща
    LC=x, LB=4-x
    AB/AC=(4-x)/x
    5x=12-3x
    8x=12
    x=1,5

AC^2+CL^2=AL^2
    9+1,5^2=AL^2
    Al^2=9+2,25
    AL^2=11,25
    AL^2=1125/100
    AL^2=45/4
    AL=(3 koren ot 5)/2

Мега фен Аватара на therichbitch
    Град
    Sofia
    1.BN i DN са успоредни, зашото лежат на 2 успоредни страни на успоредника - AB i CD, а другите 2 DN i BM са успоредни, зашото са перпендикулярни на една и съща права- 2 по 2 успоредни, значи е успоредник
    2. Височини в 2 еднакви триъгълника, значи са равни. (Разстоянията)
    3.AB || CA - супер успоредни са и имат обща точка
    4. АКо АВ е 3/10 от Р и е 6, значи Р=20, от друга страна е = 2АВ+2х=20, 12+2х=20 х=4 (това са страните AC i BD)
    5. АКО едната е х, другата ще е х-1/10х, изразяващ периметъра , демек 2х+2х-1/5х=76 и намираш, че х= 20, другата ще е 18, значи 2 см е разликата
    6.Е на BD ли лежи, или на CD

Супер фен Аватара на breathless
    ако на някой му се занимава :
    Даден е равнобедрен тръгълник АВС ( АБ=АС ). М е средата на ВС и АМ пресича описаната окръжност в точка N. АМ = 8см, МN = 1см.Търси се бедрото на триъгълника.
    And I will never hurt you or desert you,
    love you from the very day your mama birth you

Голям фен
    Много ще съм благодарен, ако някой ми реши 6-12 задачи, защото ми е важно. Ако има някой навит да пише тука в темата !

Някой ще може ли да ми реши следните задачи?
    Благодаря ви предварително.
    http://imageshack.us/f/193/scx46232012042314161601.jpg/

Голям фен
    Цитирай Първоначално написано от LoupGarrou Виж мнението
    Много ще съм благодарен, ако някой ми реши 6-12, защото ми е важно. Ако има някой навит да пише тука в темата !
    Самоцитирам се, ето ги въпросните примери, 6 са, останалите си ги реших ...

http://prikachi.com/images/564/4681564Z.jpg
    http://prikachi.com/images/561/4681561V.jpg
    http://prikachi.com/images/569/4681569a.jpg

Искам да ви помоля да ми решите още една задачка.
    В остроъгълния ABC <BAC=45 градуса и CD - височина.Върху страната BC е взета точка M така,че MD е ъглополовяща на <AMB.Ако симетралата на страната AC пресича AM в точка О, <MCO=60 градуса и BC = 12см,банерете AB + AO в сантиметри.
    Наистина ще ви бъда благодарна,ако не само напишете отговора,ами и обясните задаата. ( за 7 клас е)

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си