- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Математика
сигурна ли си,че на първата задача мерките които си дала се отнасят за а,б и с.Би трябвало да са за АВ,ВС и АС.
ако е така най-голям е ъгъл бета защото срещу него лежи най-голямата страна (12 см.),следващия е алфа и най-малък е гама.
Запомни,че срещу равни ъгли лежат равни страни и обратното срещу равни страни лежат равни ъгли!
И успех утре.
Nutella♥, само не разбрах защо размени страните на триъгълника? Дадени са си c=AB=12 cm, b=AC=9cm,a=AC=7cm
Кое те притеснява в подобно условие?Триъгълникът си съществува, защото са изпълнени неравенствата.
=>c>b>a =>gama>beta>alfa
Колкото до втората задачка с равнобедрения:
В един равнобедрен триъгълник има една основа и две равни бедра.
1 случай:
а=b=5 cm, c=12 cm
Такъв триъгълник не съществува, тъй като не е изпълнено неравенството a+b>c, (защото 5+5<12)
2 случай:
a=b=12 cm, c=5 cm, 12+12>5, 12+5>12
Тук неравенствaтa вече са изпълнени и такъв триъгълник съществува. Бедрото му е 12 см.
Последно редактирано от irrationalDecision : 04-17-2012 на 19:11
ъъ,пичове,а никой ли няма идея за някоя от моите задачи![]()
1 задача.
Надявам се да ми разбереш обяснението, щото не ми се правят чертежи. От условието си правим извода, че точката Р се намира под паметника. Нека Пвръх е върхът на паметника, а Поснова е върхът на хълма (основата на паметника). Фигурката изглежда така:
Пвръх
Поснова
|\
|_\Р
O
От триъгълник OPПоснова намираме основата ОР=h.cotga. От триъгълник ОРПвръх пък изчисляваме ОПвръх = ОР.tg(алфа+бета) = h.cotga.tg(a+b) (можеш да го дообработиш този резултат евентуално)
Височината на паметника е ОПвръх-h = h.cotga.tg(a+b)-h=h(cotga.tg(a+b)-1)
2 задача.
Начертай си четириъгълника, вписан в окръжност. Свойството, което трябва да ползваш е, че хордите (страните) се виждат под равни вписани ъгли (с която и точка от окръжността да свържеш двата края на хордата, все един и същи по големина ъгъл ще получиш). С това свойство можеш да намериш по още един ъгъл алфа, бета и гама на чертежа. Ще си проличи кои два ъгъла ти липсват, които излизат от сбора на ъглите в триъгълник = 180.
Сега си начертай всичките радиуси до върховете на четириъгълника.
Намери ъглите между радиусите (като ползваш, че централните ъгъли са 2 пъти по-големи от вписаните ъгли).
Косинусова теорема в тия триъгълници и си готов.
3 задача.
Означавам алфа с а и бета с б.
Прилежащите ъгли на основа в равнобедрения триъгълник са равни. Оттам <D=а+б. <DAC=180-(а+б)-а = 180-2а-б. <A=180-<D=180-а-б.
<CAB=<A-<DAC=180-2a-б-180+а+б=а
Приложи синусова теорема в АВС и АСD и ще получиш отговорите.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Имам проблем с отношението !
http://www.solemabg.com/MFormuli/mm1_2010_zad16.png
катетът CB = 20 см CH - e височина и AC e 5/3 от АH (и точно това 5/3 от АH как да го изразя ;С )
Да се намери CH ? :S
П.С Нещо немога да го измисля както и като имам да речем в дадена задача MN : NP = 2 : 5 примерно ! Кажете кой клас книжка трябва да си взема, за да ги изрешавам !
Тия задачи по геометрия са много трудни опитах се да ги реша и нищо@@ преди седмица зехме питагорова теопема и задачите са трудни не с формулите сега това домашно ме разби
зад,1. Намерете страната на Ромб с диагонали 14см. и 48см.
зад.2. Височината към хипотенузата в правоъгълен триъгълник е 2 на корен 6см. и разделя хипотенузата от отсечки, едната от който е с 2см. по-голяма от другата. Намерете страните на триъгълника.![]()
В триъгълник abc ъглополовящата AL разполовява медианата CM. Ако ъгъл BCM=30,намерете големината на ъгъл ABC. (Задачата е за седми клас.Моля ви помагайте !)
A woman`s heart is a deep ocean of secrets ...
AL- ъглополовяща=><BAL=<CAL=a
ALxCM=F, CF=MF по условие=> CF=m=l в триъгълник ABC
=> Триъгълник АMС е равнобедрен.
<ACM=<AMC=(180-2a)/2=90-a
=><AFC=<AFM=90 градуса
Разглеждаме триъгълник FLC.<FLC=180-(90+30)=180-120=60 градуса
<ALB=180-60=120 (съседни)
АF=m=l=h=S, L E на симетралата на СМ
=>LC=LM и триъгълник CLM е равнобедрен.
<CLM=180-2.30=120 градуса
<CLF=<MLF=<BLM=60 градуса
LM- ъглополовяща в триъгълник ALB.
LM -медиана в същия
=> LM=m=l
=> Триъгълник ALB - равнобедрен
<LAB=<LBA=a
a+a+120=180
2a=60
a=30 градуса
<ABC=30 градуса
МНОГО,МНОГО ти благодаря :* Аз стигнах до ъглите - 60 и 120 и зациклих.Наистина страшно ти благодаря![]()
От написаното си личи, че нямаш много представа от математика. Какво е това 2 на корен от 6? 100% е 2 корен от 6.Казваш също, че не се прилагали директно формулите в тези "гадни" задачки. По-директно от това - здраве му кажи.
1.Диагоналите в ромб се разполовяват и сa перпендикулярни един на друг.Значи имаш цели 4 еднакви правоъгълни триъгълници с катети 7 (от 14:2=7см) и 24 ( от 48:2=24 см).Хоп сега една Питагорова теорема и намираш хипотенузата, която е всъщност страната на ромба.Едно редче решение:
24^2+7^2=a^2 или a^2=625 или a=25 cm
2. Метрична зависимост за CD=2√6 - височина към хипотенузата.
АD=x; BD=x+2
(2√6)^2=x(x+2)
24=x^2+2x
x1=4, x2=-6
Второто не е решение, понеже говорим за страна >0.
=>x=4
AD=4 cm, BD=6 cm=> AB=10 cm
За да намериш катетите, ползваш или пак метрични зависимости, или Питагорова теорема за тр.ADC и BDC
Помощ моля ви !Ако може и с чертежи.
1 Задача .
Даден е успоредник ABCD . През върховете B и D са построени прави перпендикуляри на AC които пресичат страните CD и AB съответно в точките N и M . Докажете че MBND е успоредник.
2 Задача.
Докажете че два срещулежащи върха на успоредника са равноотдалечени от диаонала му който свързва другите два върха.
3 Задача.
Да се докаже че ако в четириъгълник ABCD AB || CA ъгъл A + ъгъл B = 180 градуса , той е успоредник.
4 Задача.
В успоредник ABCD страната AB е 6cm и е 0,3 части от периметъра му.Намерете дължината на страната AD.
5 Задача.
Периметърът на успоредник е 76cm.Едната му страна е с 10% по-малка от другата.Разликата на страните на успоредника в сантиметри е:
А)1 Б)2 В)3 Г)4
6 Задача.
Страните AB и AD на успоредник ABCD са съответни 15cm и 8cm.Ако AE е ъглополовяща на ъгъла при върха A дължината на отсечката EC в сантиметри е:
А)7 Б)8 В)9 Г)10
MErsiii![]()
Задачата не е много трудна точка б стигнах до някаде и зациклих
е за мен е доста труднаако някой може да я реши е ПРОСТО СУПЕР :С.
Даден е правоъгълен триъгълник ABC с катет AC=3см. и хопотенуза AB=5см.
а) Намерете медианата към страната BC;
Б) Намерете ъглополовящата през върха А.
AC^2+BC^2=AB^2
3^2+BC^2=5^2
BC^2=25-16
BC^2=16
BC= 4cm
a). AM- медиана към СВ=>CM=BM=4:2=2cm
AC^2+MC^2=AM^2
3^2+2^2=AM^2
AM^2=9+4
AM^2=13
AM= Корен от 13
б). AL - ъглополовяща
LC=x, LB=4-x
AB/AC=(4-x)/x
5x=12-3x
8x=12
x=1,5
AC^2+CL^2=AL^2
9+1,5^2=AL^2
Al^2=9+2,25
AL^2=11,25
AL^2=1125/100
AL^2=45/4
AL=(3 koren ot 5)/2
1.BN i DN са успоредни, зашото лежат на 2 успоредни страни на успоредника - AB i CD, а другите 2 DN i BM са успоредни, зашото са перпендикулярни на една и съща права- 2 по 2 успоредни, значи е успоредник
2. Височини в 2 еднакви триъгълника, значи са равни. (Разстоянията)
3.AB || CA - супер успоредни са и имат обща точка
4. АКо АВ е 3/10 от Р и е 6, значи Р=20, от друга страна е = 2АВ+2х=20, 12+2х=20 х=4 (това са страните AC i BD)
5. АКО едната е х, другата ще е х-1/10х, изразяващ периметъра , демек 2х+2х-1/5х=76 и намираш, че х= 20, другата ще е 18, значи 2 см е разликата
6.Е на BD ли лежи, или на CD
Mersiiiii![]()
ако на някой му се занимава :
Даден е равнобедрен тръгълник АВС ( АБ=АС ). М е средата на ВС и АМ пресича описаната окръжност в точка N. АМ = 8см, МN = 1см.Търси се бедрото на триъгълника.
And I will never hurt you or desert you,
love you from the very day your mama birth you
Много ще съм благодарен, ако някой ми реши 6-12 задачи, защото ми е важно. Ако има някой навит да пише тука в темата!
Някой ще може ли да ми реши следните задачи?
Благодаря ви предварително.
http://imageshack.us/f/193/scx46232012042314161601.jpg/
Самоцитирам се, ето ги въпросните примери, 6 са, останалите си ги реших ...
http://prikachi.com/images/564/4681564Z.jpg
http://prikachi.com/images/561/4681561V.jpg
http://prikachi.com/images/569/4681569a.jpg
Искам да ви помоля да ми решите още една задачка.![]()
В остроъгълния ABC <BAC=45 градуса и CD - височина.Върху страната BC е взета точка M така,че MD е ъглополовяща на <AMB.Ако симетралата на страната AC пресича AM в точка О, <MCO=60 градуса и BC = 12см,банерете AB + AO в сантиметри.
Наистина ще ви бъда благодарна,ако не само напишете отговора,ами и обясните задаата.( за 7 клас е)