- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Студентска тема
Лимес е граница на функция , нещото, към което тя клони, но не го достига.
Ако х клони към безкрайност например , 1/х (=1/безкр.) = 0
Х е безкрайно голямо число и едно върху нещо много голямо е много малко => клони към нула.
При задачите се използва това. Ако имаш дробна черта и различни хчета на различни степени събрани горе и долу , изнасяш от двете най-високата степен на Х (тя може да не е една и съща) , вътре в скобите ще ти остане една цифра + 1/х на някоя степен, което както ти казах е нула и може да го игнорираш.
Изнесените високи степени ги съкращаваш и смяткаш вечеВнимавай когато в скобите има цифра, различна от 1, не бива да я пропускаш.
Може да дадеш примерна задача да ти решим.
My name is Melissa
And I am sixteen
I like to touch your body ,
I like to lick your skin
Don't worry if I am
Just a little girl
Everything you want
I can do more and more
Някой ходил ли някъде по Еразъм или ако има някой по - запознат с програмата, ако може да ми пише на лично, имам няколко въпроса ;д
Залагате ли?! Спечелихте ли?!
Че аз умирам, а вас ви презирам!
Чак сега виждам, че си писал. Давай в темата за Математика, там съм по-активен. Тя Jollie ти отговори, ма ще дам и аз един коментар.
Два вида граници те вълнуват - на редици и на функции. Като разбереш редиците, за функциите има едва още две думички да се кажат.
Та редицата е съвкупност от безброй много номерирани числа. Ако със всеки следващ номер числата се доближават до някакво конкретно число, то това число е границата. Един пример е редицата 1/n. Като я разпишем 1/1, 1/2, 1/3, 1/4, 1/5 и т.н. виждаме, че всяко следващо отива към нулата, затова нулата им е граница. В случая, ако ги разпишем на числовата ос, те доближават нулата отдясно. Но идеята за граница е по-обща от това, тоест няма значение от коя страна я доближават (може да се редуват отляво и отдясно), важното е от даден момент нататък да отиват все по-към нея със всеки следващ номер.
Този абзац можеш да го пропуснеш, ако искаш, в него ще разясня формалната дефиниция за граница на редица (или по-точно как си вадим от нея изводите в горния абзац). Дефиницията за граница на редица е следната. Казваме, че редицата an има граница числото А, ако за всяко число Е>0 съществува число m>0, за което при n>m е изпълнено |A-an|<E. Нека обаче разкрием модула, за да получим система от следните две неравенства: an>A+E и an<A-E. Та от тук си превеждаме на човешки език, че an се намира в интервала A+E, A-E. Казали сме, че това важи за всяко положително Е, тоест можем да си го изберем колкото малко си искаме. И сега, като прочетем отново дефиницията, означава, че дори и в най-малкия интервал около А (в най-малката околност) ще са побрани безброй много членове на редицата. А числото m го ползваме, за да кажем, че може да не са всички членове от първия, но от даден момент нататък (тези с по-голям номер от някакво число m) ще са всичките в интервалчето. От модула получаваме, че могат да се намират и отдясно, и отляво на числото А, стига да са в интервала. Всичко това го казвам, в случай че искат да знаеш дефинициите. Когато знаеш идеята се помни лесно.
Сега ще ти дам дефиницията за функция на разбираем език, която е адски проста. Ако имаме две множества от числа Х и У, функцията е "правилото", по което на всяко число от Х съпоставяме число от У. Ако имахме множествата "Женски полови органи" и "Мъжки полови органи", функцията щеше да казва - на вагина съпоставяме пенис. И това нещо го записваме с: f(вагина) = пенис.
Отиваме и до последното понятие, граница на функции. Разчитам на това, че си разбрал вече какво представляват границите на редиците. Казваме, че границата на f(x) e А, при х клонящо към В, ако при редицата от х-ове с граница В, редицата от f(x)-овете (тоест у-те) се получава А. Това е. Наблягам на това, че границата В за х-овете тука не я изчисляваме, а е дадена. Обяснението, което всъщност не ти е особено нужно, е че множеството Х представлява някакъв интервал (тва е най-простия случай, но е достатъчно описателен). От този интервал можем да си изберем едно число В и да номерираме х-овете от "по-далечните от В" към "по-близките до В".
Е, това което пропуснах да кажа е за редиците клонящи към безкрайностите. Просто щото е много интуитивно, но ако редицата нараства (намалява) без ограничение със всеки следващ номер, то тя клони към +безкрайност (-безкрайност). Това се пренася и за функции.
Проблемът е, че от теорията не можеш да схванеш как се решават задачите. Има и малко свойства към теорията, но и те не са особено полезни (обикновено хората се научават да ги прилагат без да знаят). Може и да не изчерпам типовете задачи, но ето какво най-често дават и как се решава.
Граница на функция при х->число:
Задача 1: lim х->5 (x²+3x+5)
Решаваме като заместим х със с.
lim x->5 (x²+3x+5) = 5²+3.5+5 = 25+15+5=45
Задача 2: lim x->3 ( (x²-9)/(x-3) )
Чрез заместване не става, защото знаменателят е равен на 0, затова ще разложим горе по формулата за съкратено умножение и ще съкратим знаменателя.
lim x->3 ( (x+3)(x-3)/(x-3) ) = lim x->3 (x+3) = 3+3 = 6.
Запомни винаги да пишеш знака lim докато не заместиш, че взимат точки за това.
Задача 3:
lim x->5 ( 2 / (√(x+3) - √(2x-2) )
Знаменателят отново е равен на нула, пък и формули за съкратени умножения не помагат. Тук методът е рационализиране. Умножаваме числителят и знаменателят с (√(x+3) + √(2x-2)) за да се освободим от корените долу.
lim x->5 ( 2.(√(x+3) + √(2x-2)) / (x+3-2x-2) ) = lim x->5 ( 2.(√(x+3) + √(2x-2)) / (1-x)) = 2.(√8+√8 ) / (1-5) = (4√8 )/-4 = -√8
За други от този тип не се сещам.
Граница на функция при х->±безкрайност:
Задача 1:
lim x->±безкр( (3x²-4x+1)/(4x²+2) )
Този тип задачи се решават, като в числителят и знаменателят извадим най-големите степени пред скоби. Вътре се получават едни чисълца, делени на безкрайност, а число делено на безкрайност дава 0, както Jollie обясни. Отпред пък изнесените степени на х ги съкращаваме.
lim x->±безкр( x²(3-4/x+1/x²) / x²(4+2/x²) ) = lim x->±безкр( (3-4/х+1/х²) / (4+2/x²) ) = (3-0+0) / (4+0) = 3/4
Задача 2
lim x->±безкр( (3х²+4x-1) / (6x+1) )
Тази е от същият тип, с тази разлика, че този път горе степента е по-голяма от долу.
lim x->±безкр( x²(3+4/x-1/x²) / x(6+1/x) ) = lim x->±безкр( х(3+4/х-1/х²) / (6+1/x) ) = ±безкр(3+0-0) / (6+0) = ±безкр.(3/6) = ±безкрайност.
(Тъй като безкрайност.число = безкрайност)
Задача 3 няма да я пиша, че ме домързя. Тя е случаят, когато отдолу имаш по-висока степен. Тогава накрая в отговора безкрайността е в знаменателя и число/безкрайност = 0 (пак от обясненото от Jollie).
Има и задачи, в които участват тригонометрични функции, логаритми, но не се сещам конкретен тип от тях. Трябва да си знаеш тригонометричните и логаритмичните свойства и прилагайки някое от тях ще решиш задачата. Тея свойства са в друга тема, която също е обширна и няма да я засягам тук.
Ако си в Университета, ще ти трябва поне и Лопитал да знаеш, за да можеш да смяташ някои по-сложни граници. Тук не съм ти говорил за неопределености, можеш да си ги видиш в учебника. Но неопределеностите се решават с правилото на Лопитал.
Две последни неща, които пък са дори за след Лопитал и са доста по-сложнички, и които на тоя етап ще са ти много далечни. Но за всеки случай в бъдеще ако ти притрябва, можеш пак да погледнеш тука и случайно да си намериш отговора.
Има задачи, подобни на тези последните с безкрайностите, в които обаче имаш нещо от сорта на 3^х (3 на степен х). Тези неща се изнасят заедно с най-големите степени на х пред скобите. Ако в цялата дроб има само едно такова число (било то в числителя или знаменателя), като го изнесеш пред скоби с обичайните х-ове, прилагаш Лопитал n-на брой пъти, докато не остане само това число. За тази цел ще ти трябва да знаеш дори и логаритмичното диференциране, което е метод за намиране на производни.
Има и задачи, в които толкова много блокираш, че се чудиш тва нещо може ли с някой съществуващ метод въобще да се реши. В такива задачи функцията се развива в ред на Тейлор и тогава се намира границата.
Ако има нещо неясно, питай!
Последно редактирано от Chacho : 11-18-2012 на 15:12
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
My name is Melissa
And I am sixteen
I like to touch your body ,
I like to lick your skin
Don't worry if I am
Just a little girl
Everything you want
I can do more and more
На 8-ми аз съм на Банско. А сега да питам..Някой, който може да ми помогне за един критичен анализ по политическа статия? Никога не съм писала и не ми пречи да си скалъпя нещо, ама ако не го одобри, няма да ме допусне до контролно, съответно губя възможност за освобождаване. Затова някой, който е по-навътре ако ми помогне, ще съм много благодарна.
![]()
На 8-ми аз съм във Велинград
Има 3 седмици до края на семестъра , ужас ужас...
има ли някой с Политология или Психология, че се интересувам много от двете и се чудя дали да запиша едната
интересува ме какво точно се учи, особено по Политология ;д
където и да е, просто ми е интересно какво се учи
Аз пък си помислих, че Goddess е Политология към СУ и се зачудих, че не съм я засичал ...
Btw, и аз съм на Банско ...
Е никога досега не бях виждала,че има и студентска тема
Че даже и колежки от унсс,и аз съм първа година,и ние ще сме в Банско...
Икономика и бизнес![]()
Четох много от мненията назад и само да отбележа, че в УНСС специалност по прием МИО няма. Това може да го изучаваш след втори курс, АКО ти стигне бала... но за да стигнеш до тамм трябва да те приемат Икономика с английски или Политически науки.. като за 2рото не съм мн сиг.
Аз лично съм ФСК първа година в УНСС и определено ми допада, като се има предвид, че исках съъъвсем друго :д
dgdg
Никой не пише в тази студентска темааа!
Кажете нещо,разкажете как изкарахте 8ми?![]()