- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Вярвате ли в Библията,Бог и въобще в религиите ?
не ми звучи добре, ако искаш си уредим среща, може в мола.
ми добре кажи къде, ако искаш на лични
сигурно ше ми подариш търлъци от баба ти
Прилича малко на npp.
I said: I long to learn the things that are, and comprehend their nature, and know God.
Последно редактирано от defender : 03-18-2015 на 21:11
Погледни първоначалното натрупване на капитала - то е ставало чрез ограбване на селяните, спекула със земя, пиратство, контрабанда, държавни дългове, както и жестока експлоатация на населението. Това е било необходимо, за да се формират свободните капитали. Сам виждаш, че не става въпрос за най-кадърен, най-конкурентно способен или пък най-умен.
да бе, всички знаем и ти как компенсираш вътрешното си разтройство, за да не се разпаднеш, демек бягство в някакъв небитиен свят и постоянно повтаряне на клишето "не ми пука" за всичко, като някаква автохипноза.
Ама поне при твоя случай не страдат хора, за сега..
Последно редактирано от defender : 03-19-2015 на 10:31
Компенсаторния механизъм е присъщ на човешката същност в мащаб, който не можеш дори да си представиш, защото не знаеш какво дори представлява, пък за произхода, развитието и проявленията му, да не говорим. Просто използваш някакви думички който си чул от мен, без да влагаш особен смисъл в тях, освен този който ти е удобен. Което от една страна е добре, радвам се че съм ти повлиял по някакъв начин. Това е защото дълбоко в себе си знаеш че говоря истината, или поне говоря с такова намерение, но от другата страна стоят предишните ти убеждения, към който толкова здраво си се вкопчил, и противоречието между двете създава когнитивен дисонанс. В опит да се намали притиворечието, умът ти приема едни идеи, други изкривява в съответствие с предишните, а към останалите е чисто и просто отрицание. Резултатът е една некохерентна мешаница от глупости и полу-истини.
Колкото до компенсаторния механизъм, проявленията му са толкова масови, че да се нарече продукт на вътрешно разстройство е все едно да кажеш че всички хора имат вътрешно разстройство. Което всъщност не е далеч от истината, но самия смисъл на което и да е психично разстройство е именно патологичния елемент. За патологично ( демек болестно) психично състояние се приема това което нарушава жизнената и социална функция на индивида. А при едно по-пълно изследване на социалната динамика, става ясно че тъкмо този механизъм е двигателят на повечето индивидуални подбуди и действия, а оттам и на социалните такива. Та на какво се крепи днешното консуматорското общество, ако не на консуматорите, и по-точно на тяхната нужда от вечно придобиване на материални и духовни блага? А тази нужда не е нищо повече от израз на една дълбока неудовлетвореност, породена от матричното социално обособяване на всеки човек, в което обособяване човек е принуден да се подчини на общото изискване за това, което "трябва да бъде", и то без да има никакъв избор, защото индоктринацията започва още от най-ранна възраст, под натиска на вече индоктринирани родители, по-късно от приятели, колеги, и т.н. и най-вече от масовото съзнание. Не разбираш ли? Ние сме родени да бъдем богове, имаме волята да вършим каквото пожелаем, а това ни е отнето още преди да сме се осъзнали, и е сложено в рамките на моралните императиви. И това всъщност създава компенсаторния механизъм. Човекът се чувства разделен от своята истинска същност, тази същност вече е разделена на желана и нежелана, като желаната се стреми към изява, а нежеланата остава скрита, но не изчезва, а намира отдушник(т.е. компенсира) в други желания и стремежи - и така винаги крайната удовлетвореност чака зад ъгъла, едни смятат че ще се почувстват вътрешно удовлетворени като имат повече пари, други като имат деца и семейство, трети като достигнат някакъв измислен Рай и т.н. и т.н. Но ето че удовлетвореност никога не идва, и света е пълен с търсещи хора.... И всеки оправдава търсенето си с това което търси. Ти оправдаваш търсенето си с бог, бедния оправдава търсенето си с пари, нещастния оправдава търсенето си с щастието, лишения от внимание - с любов и т.н. и т.н. Ти мислиш ли че ако достигнеш нормитеи предписанията на своята религия това ще те направи по-удовлетворен, по-пълен и цялостен?
Та всичко това не е нищо повече от една лоша шега на несъзнателната ни природа, всичко за което се борим и издигаме в култ, всичките обещания за бляскавост, щастие и блаженство. Всичко е един жалък атавизъм... един отчаян стремеж да си върнем онова, което си е изначално наше и никога не е било никъде другаде, освен вътре в нас.
Последно редактирано от DoctorSatan666 : 03-19-2015 на 11:48
Това е то, за доктора в света съществуват само той, прескочилия бариерата ДокторСатан (демек чувство за вид избраност и превъзходство) и източник на истината и просветлението, той е идващ от някакъв небитиен свят (демек от друг свят, като някакъв избраник и източник на универсална космическа мъдрост) и от другата страна е необразованото стадо плазмодии около него дето само му копирали думичките.
Държиш се по-нагло и от богоизбран пророк в "мала азия" или "небесен езичник-свидетел на словото" в тиинфорум, всъщност на същия принцип си.
Последно редактирано от defender : 03-19-2015 на 12:19
само тебе копираме, да знаеш, сигурно не си чул за първородния грях в човека и от там другото е компесаторното му проявление - едни го запълват с прескачане на бариери, други с болестен неограничен стремеж към пари, до степен причиняващ страдание на други хора (естествено ако си невярващ), и това, което казвам по-горе сигурно не е същото,а, какво значение има какви думи съм използвал.
говори ми
Последно редактирано от defender : 03-19-2015 на 12:48
добре, какъв бог си роден да бъдеш, изпитваш ли страх, изпитваш ли телесни нужди и от там търсене на храна и от там зависимост. Какъв бог си тогава сам по себе си бе, а.
Какво зависи от тебе в тоя свят, можеш ли да промисляш за него и контролираш, ми не, значи сам по себе си, си роб на света, какъв бог си.
човек е роден да бъде Бог, но тук има само една функция, воля да се самоопредели и да избере дали го иска и като умре ще стане бог, но по благодат от Бога.
ти хем казваш, че човека е роден да е бог хем в същото време не вярваш в Бог, от Който всъщност произхожда тая божественост, а ние сме Негов образ. затова ти имаш в себе си заложбата, но сам по себе си нямаш възможностите, тук идва източника на божественост Бог, приеми, че това е бариерата.
Последно редактирано от defender : 03-19-2015 на 13:16
И кога ти си говорил за компенсаторен механизъм, или за останалите философски и психологически понятия, преди аз да се появя в този форум? Не че е нещо кой знае какво, не го изтъквам като нещо което да ме прави повече от теб. Просто го отбелязвам, защото разбирането ни за смисъла на определени понятия е различно, и аз се опитвам да ти предам моята интерпретация, за да ме разбереш правилно. Ето както грешно си разбрал смисъла на Бог, така както аз се опитах да ти го представя.
Не не изпитвам страх, впрочем отдавна това което изпитвам не определя действията и мислите ми. С телесните нужди нещата не стоят точно така, но същия принцип се запазва. Още повече, често телесните нужди не играят съществена роля, при формирането на мислите(и оттам действията), който уж се стремят да ги задоволят. Това което имам предвид е, че примерно спокойно можеш да изкараш няколко дни без храна. Гладът е колкото физично, толкова и психично явление. Въпросът не е в това да имаш контрол над физичните потребности, а над техния психичен еквивалент - често двете се бъркат за едно и също нещо.
Бъркаш моето понятие за бог с твоето, наречи го както искаш, само не му прилепвай етикетите на твоето божество. Това което аз имам предвид под бого-уподобяване, е чистото съзнание, пълната ментална свобода. Тя естесвено е недостижима, за физичната пълна свобода да не говорим. Но пътят към нея е истински, и само на този път човек действително расте в себе си, защото нивото на само-съзнателност се увеличава. А не мисълта ти да преминава през филтърната система на твоето Аз, което е продукт на сблъсъка между личната ти воля и хилядолетните социални договорки, както и съпътстващите ги заблуди, табута, фетиши и идоли, присъщи на културата в/с която си израснал, и ти да си мислиш че правиш някакъв съзнателен избор в цялата тая работа. Ето за освобождаване от тия неща говоря. Но тъй като те са изключително уникални за всеки човек, то пътят към осъзнаването им е изцяло индивидуален и в това отношение не мога да предам нищо, само показвам пътя.
Дали съм достатъчно скромен за да се впиша в идеалните ти представи, съвсем не ме интересува. Не издигам скромноста в култ, нито вярвам че е критерий за каквото и да е . Затова не ме съди в този аспект.
ПП: В тоя свят никога нищо не се е определяло от мен, защото светът не съществува - съществува единствено неговото проявление в мен. А там, в това проявление, вече зависят много неща от мен, всъщност всичко - без значение дали ги осъзнавам и имам способноста да им влияя. Сега разбираш ли моя смисъл на бог?
Последно редактирано от DoctorSatan666 : 03-19-2015 на 15:37
да, защото ти имаш повърхностен поглед върху Словото и Бог, затова така ти изглежда, но между храстите е скрито нещо съвсем друго, свобода.
не на всеки е дадено да види истината, пише си го и в библията
"с очи ще гледат и няма да видят" или нещо такова беше, не го знам наизуст
Библията не е книга за първична консумация. .
Последно редактирано от defender : 03-19-2015 на 15:05