- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Може би Бог съществува?
Това се опитвам да обясня. Всеки човек вярва в нещо, дали в наука, религия или нещо друго, няма значение. Но науката и религията не са врагове. Например ходенето на Исус по водата в религията е факт, който няма нужда от доказателство за вярващият човек. Науката го обяснява с четвъртото измерение (или петото ако отчитаме и времето), но религията не го отхвърля. Има неща от религията, които науката все още не може да обясни, но не означава, че те не са верни защото след време може да получат научно обяснение.
Може всеки човек да вярва в нещо, но никой не трябва да вярва в недоказани неща. Аз приемам тази идея защото нямам по-добра, но ако ти ми кажеш че не работи заради това и това, аз нямам проблем да я забравя. Вярата трябва да я има колкото като основа да не мислиш повече по въпроса, но винаги да можеш бързо да я промениш.
Вярата не трябва да се променя.
Ако Галилей след като бил анатемосан се беше отрекъл от теорията си за въртенето на Земята и кълбовидната и форма днес науката може би нямаше да е толкова напреднала. Има и други примери, Нютон, Айнщайн, Хокинг сигурно има още много, за които в момента не се сещам, а ти давам само примери от физиката.
Но има една подробност. Аз не го намирам за важно. Няма да почвам ново учение дори не се занимавас с хорските заблуди(освен тук....веднъж на 2 години....някак си е забавно в началото, после осъзнаваш че са безследно изгубени в собствената си дупка. Може би бляскава и красива, но пак дупка). Не смятам че Галилео би вярвал във въртенето на земята ако нямаше преки доказателства за това. Това неговото не е било вяра. Трябва да се прави разлика между двете. За вярата нямаш нужда от външен нейн източник, и затова съм против нея. Разбирането на нещата изисква външен източник и вътрешно осмисляне. Учените не откриват нови неща поради вяра, а поради разбирането на околния свят по друг начин.
Имал е доказателства, но доказателствата може да са относителни. Ако психично болен види Господ/Бог това означава ли, че и други хора трябва да вярват в Бог? А доказателствата на Галилей са били косвени, никой не е могъл да излезе в Космоса и да се убеди, че Земята е кръгла и се върти, въпреки това много хора са вярвали в теорията му.
Ехо, аз не бих повярвал на човек който ми каже че е видял бог, смятам че всеки трябва да прави така.
Още преди галилео гърците са доказали кръгостта на земята(доста точно, между другото). Ако бях в онзи период от времето, не бих повярвал в теорията му поради:
1. Не е имал доказателства както и ти каза.
2. Едва ли би ми звучала логично за тогавашното време.
3. Едва ли ми е пукало дали земята е кръгла, кубовидна или поничкообразна.
Прав си, но вярата само в очевидното не води до прогрес, защото щом нещо е очевидно то е открито, ако всички разсъждаваха като теб щяхме още да живеем в пещери.
Между другото почти никой не вярвал в струнната теория при откриването и, въпреки че днес виждаме, че тя обяснява много неща.
1. Нямаше да живеем в пещери. Просто нямаше да имаме богове.
2. Аз все още не мисля че тя е вярна, звучи като тази за големия взрив: изсмукана между пръстите от някой, който просто е решил че трябва да спрем да мислим за глупости и да се замислим за по-практически проблеми.
Не е можел да види пропадащи една в друга неутронни звезди. Може би щеше да е по-добре да бях казал: "Не е можел да види това, което е трябвало да види". Нютоновата идея за гравитация не включва скорост на гравитацията, и не търпи точки с безкрайна гравитация(черна дупка).
В рамките на класическата физика има много почти вярни неща, работещи почти винаги. (пример: https://en.wikipedia.org/wiki/Ideal_gas_law)
Какво мислите за това?
Всички искаме и желаем да е добре на всички, но повече ако може за нас самите?