- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Православие
Последно редактирано от defender : 07-06-2016 на 16:21
Живота, съзнанието, колективното съзнание. Като че ли създаването на едното е автоматично предпоставка за появата на следващото. В този смисъл, логично е създаването на вселената да е предпоставило появата на живота, а живота - на съзнанието и съзнанието - на колективното съзнание. По тая трактовка, и вселената, и живота, и съзнанието са все проявления на едно и също нещо, каквото и да е. Наречи го Господ ако искаш.
Дали има такива закономерности или всичко е продукт на случайност, не мога да твърдя. Но това са изключително редки "събития", следователно не мога да се дам примери. Все пак не съм на 24 млрд. години.
Примерът е само един - когато се е зародил живота. Оттам насетне е станал нещо отделно от неживата материя и е започнало да се усложнява, развива и приспособява по всевъзможни пътища, макар все пак да запазва своята уникалност, а именно че е живо - има вътрешна регулация, генетична програма и т.н. Едно от злощастните отклонения на тоя живот сме ние. Да ти дам пример за това е все едно да ти дам пример как се е създала вселената от нищо (или каквото там има отвъд вселената). Веднъж се е създала и толкоз, след това само се променя, докато един прекрасен ден от нейните елементи не се появи нещо съвсем отделно и различно. То на свой ред също създава нещо отделно и различно и така до безкрай . Вселени не се създават всеки ден, нито нов живот или ново съзнание се появява на всеки час.
Последно редактирано от HetzersGonnaHetz : 07-06-2016 на 16:58
Не е спряла изведнъж, а с течение на 2-3 милиарда години. Условията, при които е възникнал живота отдавна ги няма. Ама ти от какво си мислиш, че е съставен живота, божествен материал ли? Белтъци, сланини и смрад, нищо повече.
- Аминокиселини, органични и неорганични съединения, които изграждат белтъците и които е доказано, че могат да се синтезират при определени условия и в присъствието на определени вещества и съединения. Вещества и съединения, които в сегашно веднага се усвояват от всевъзможни други микроскопични твари. Тоест живот сега е много по-трудно да възникне, защото навсякъде има живот.
- Фосфолипиди, органични съединения, които е доказано че могат да образуват спонтанно двойни липидни слоеве, нужни за клетъчната мембрана
- Нуклеотиди, органични молекули, които в следствие на полимеризация започват да се свързват случайно и образуват РНК вериги. Тъй като е имало безкрайно различни вариации на тези полимери, то са възникнали и такива РНК-и, които могат да катализират сами собственото си възпроизвеждане, след което започват да се "размножават" химически и да преобладават над случайно генерираните РНК-и. И в този момент вече започва дарвиновата еволюция, което явно е тласнало РНК-ите към кооперация и заедно с фосфолипидите за мембрани се появяват първите пра-клетки. Впоследствие РНК-ите са започнали катализирането на полимеризация на аминокиселини до белтъци, наречени рибозими, които са с много по-добри качества и изместват РНК веригите. Така се появява и ДНК.
Последно редактирано от HetzersGonnaHetz : 07-06-2016 на 23:57
Аха, значи сега има условия живота да съществува, но няма условия той да се зароди, аха.
Просто вземам гранатомета и го насочвам към кенефа от който чатиш.
да бе, дето ми искаше снимка на очите, за да се запознаеш с цялата ми душевност, братче.
Последно редактирано от defender : 07-07-2016 на 12:42
Ама ти наистина очакваше да ме забиеш с тоя аргумент за неживата материя, която изведнъж спряла да създава живот, нали?. Сори, но всичко това има съвсем разумно обяснение. Ако беше внимавал малко в часовете по химия и биология, може би щеше да ти стане ясно колко точно е тънка границата между просто обикновенни химични реакции и началото на живота. То впрочем затова вирусите се считат за такива полуживи организми, понеже имат наследствена информация, но нямат собствен апарат за самовъзпроизвеждане(което си е по дефиниция необходимо за да се нарече нещо "живо")
Естествено че няма условия да се зароди. Такива органични съединения сега мигновенно се усвояват от всякакви микроорганизми. Пък и дори и да има условия за да се появява нов живот, то едва ли някой може да докаже че е нов, предвид че вече съществува огромно разнообразие от видове, доста от които все още не са открити, и доста от които постоянно мутират.
И естествено остават възможностите живота да е пренесен от друга планета или дори да е изкуствено създаден от извънземни, което не ми се вярва особено, но все пак е милиони пъти по вероятно от това, което пише в Библията.
Най-вероятно съм те тролел, за да ми дадеш снимка и след това да ти се подигравам какъв нещастник си. Дори по едно време щях да ти трампя снимка на Скарлет за твоя снимка, ама ти се отказа понеже си знаеш, че аутизма ти личи дори и на снимка![]()
Последно редактирано от HetzersGonnaHetz : 07-07-2016 на 13:27