Първоначално написано от
DoctorSatan1488
Отново глупости. Не е вярно че ги приемам като аргументи, само заради някакви си мои убеждения, най-малкото защото не съм убеден че няма Бог . Не подхождам с никакво убеждение в случая. А и по принцип метода ми е да се опирам максимално на логика и да минимализирам използваните факти само до очевидности и факти, които не са обект на нечии идеологически, психологически и др. интерес. Ако пък ще си говорим за интереси, убеждения, мотиви, психологически особеностти и духовното, там има още 10 пъти повече аргументи срещу хипотезата за християнския Бог, понеже видиш ли делюзиите на един шизофреник не са случайни, също както делюзиите за християнския бог не са случайни - те имат специфична психологическа роля, която може да се проследи до подсъзнанието на вярващия в конкретна делюзия. Точно затова Иисус е толкова популярна делюзия - той е просто толкова все обхватен, така че има за всекиго по нещо. Той е учител, ментор, баща, хем обичащ, хем справедлив.... и прощава всичко, стига да повярваш. Ръцете му са винаги отворени, той винаги слуша, вижда всичко, поглъща всеки екзистенциален ужас със своя утвръждаващ наратив. Всеки с малко психологическо мислене ще установи че общо взето всички тия неща са израз на основните нужди на хората в техния емоционален и социален живот. Но както каза, това е от света на духовното, а аз там нищо не засегнах, досега.
Така че, не, в грешка си, не смесвам двата свята. Просто материалния свят с нищо не подсказва че християнския бог е реалност, а духовния свят още повече. Виж вече ако вземеш староеврейските учения, мистицизъм, гностицизъм, кабала и други езотерични течения, от които християнството е откраднато и хвърлено сред овцете, там вече може и да намериш някакво правдоподобно вмъкване на Бог в целия филм.