- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Математика
irrationalDecision, леле, благодаря, благодаря, много ми помогна :X Бях зациклила яко.
Нещо в същия ред на мисли, ако има желаещи:
Катетите на правоъгълен триъгълник са 6см и 8см.
В триъгълника е отбелязана точка M, която е на 2см от всеки катет.
Намерете разстоянието от тази точка до хипотенузата.
On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux.
MP_|_ AC, MN_|_BC
MNCP- квадрат
MN=NC=PC=PM=2 cm =>AP=6-2=4cm, BN=8-2=6cm
Питагорова теорема за ABC
AB^2=4^2+8^2
AB=10 cm
Спускаме перпендикуляр МH към АВ - той е търсеното разстояние.
МH=h
AH=x, BH=10-x
Питагорова за APM => AM^2=20
Питагорова за BNM => BМ^2=40
Питагорова за AHM => x^2+h^2=20
Питагорова за BHM => (10-x)^2 +h^2=40
Решаваме системата;
|x^2+h^2=20
|(10-x)^2 +h^2=40
(10-x)^2-x^2=20
100-20x+x^2-x^2=20
-20x=-80
x=4 cm
x^2+h^2=20
16+h^2=20
h^2=4
h=2 cm
Не се пита, но за протокола - точка M се пада пресечната точка на трите ъглополовящи или иначе казано , център на вписаната в АВС окръжност.
И отново едно голямо благодаря за отделеното време, никога нямаше да ми хрумне, че се получава квадрат. ;D : )
On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux.
Здравейте, утре имаме класна по математика и много ще се радвам, ако има човек, който може да ми реши и обясни следните задачи.
ЗАД.1. Единия ъгъл на ромб е 42(градуса). Ъглите, които диагоналите образуват със страните на ромба са:
А) 42 и 48 градуса. ; Б) 42 и 138 градуса ; В) 21 и 159 градуса ; Г) 21 и 69 градуса.
ЗАД.2. Ъглите, които една от страните на ромб образува с диагоналите му, се отнасят както 4 : 5. Острият ъгъл на ромба е:
А)40 градуса ; Б)80 градуса ; В) 42 градуса ; Г) 84 градуса.
ЗАД.3. В успоредника ABCD AL е ъглополовяща на ъгъл BAD. Ако DL = 7sm. и CL = 6sm намерете периметъра на ABCD (в sm)
ЗАД.4. Успоредникът ABCD има страни AB = 20sm. и AD = 12sm. Лицето на успоредника е 120 кв.см. Острият ъгъл на успоредника е:
А) 20 градуса. ; Б)30 градуса. ; В) 45 градуса. ; Г)60 градуса.
Има още доста задачи, обаче малко се съмнявам някой да се занимава с мен толкова време, така че поне тези ако може да ми обясните.. ;х
Хора моля ви,ако някой успее да я реши ще съм му мноого благодарна)) В триъгълник АВС е вписан ромб AKLM (К,L и M лежат съответно на АВ,ВС и АС). Ако АВ=15см, ВС=8см и АС=10см търсим периметъра на четириъгълника AKLM.
Because I'm not human... and I miss it. I miss it more than anything in the world.That's my secret. But there's only so much hurt a man can take...
АK=KL=LM=AM=x=> KB=15-x, CM=10-x
ABC подобен на MLC
ML/AB=MC/AC <=> x/15=(10-x)/10
10x=150-15x
25x=150
x=6 cm е страната на ромба
P= 4.6=24 cm
Но имам съмнение дали не е сгрешена буква в означенията на четириъгълника, чийто периметър се търси.Ако е ромбът, то страната ВС=8 см е ненужно дадена по условие и не се ползва. Вероятно се търси обиколката на ABLM или на AKLC.
Благодаря ти за решението) Аз получавам същото от снощи,а отговора в учебника ми е 36см и затова си мислех,че някъде греша, но явно са объркали в учебника.
Because I'm not human... and I miss it. I miss it more than anything in the world.That's my secret. But there's only so much hurt a man can take...
Help me.
Задачата е ;
В равнобедрен трапец с голяма основа 12 см и бедро 7 см е вписана окръжност. Намерете радусите на вписаната и отписаната окръжности, т.е ha и hc или поне така си мисля ..
Стигнах до тук :
От условието за писана окръжност => AB+DC=AD+BC = 12+DC=2.7 => DC=2
И сега нямам ни най-малка представа как да продължа ..
And I will never hurt you or desert you,
love you from the very day your mama birth you
тоест AH2 + DH2 =AD2 ?
Не мога да я разбера тая теорема ..
Днес правих изходно, та имам един въпрос. Задачата ми представляваше нещо подобно:
Беше даден правоъгълен триъгълник, който се върти около права b, минаваща през точка B II на AC. При завъртане се получава някаква там фигура, която допълваме до цилиндър и после от цилиндъра изваждаме конуса, за да и' намерим S,V и тн ...
Та, въпросът ми е на тази задача има ли нещо да и' се описва ? Някаква теория, теорема и тн ?!
Здравейте!
Утре ще правим класно и госпожата ни каза какво ще включи на теста, та имам няколко въпроса за задачите, ако може някой по-напреднал да ми помогне, че яката съм я закъсал с тази математикаКласното ще включва 2 задачи от Цели Изрази, 1 от пропорции, 1 от цилиндър. Това което никога не съм разбирал при геометричните фигури е, как да намеря h или някоя друга страна, като имам даден обема или лицето? Ето една примерна задача:
1. Дадено: цилиндър
r = 5 cm
S1 = 160п cm на квадрат
2. Търси се: h=?
Пропорциите горе-долу ги разбирам, ама целите изрази... без коментар :Д
Примерна задача: Ако а е параметър, а х е променлива, многочленът, равен на израза (ах - 3) (х[2pa cтепен] + 2x - 1), има коефициент на члена от втора степен 1 при а равно на?
Или пък, Ако u= -15x(6ta stepen)y(3ta stepen) z(2ra stepen) i v= 3x(2ra stepen)y(3ta stepen)z izrazut u:v = ?
Много, много ще съм ви благодарен, ако някой ми помогне!
показателни уравнения... 3,5 на степен 2х-1 - 2,5 на степен х-1 = 0,2
Имам нужда от helpНещо не ги разбирам тея окръжности и не мога да ги решавам, а тая задача ми е за утре и ми е важно.
Ако някой ми помогне МНОГО ще съм му благодарна.
Хордите AB и CD в окръжност k, които не са диаметри се пресичат под прав ъгъл в точка P. Докажете, че дъга AD+дъга
BC= дъга AC+дъга DB.
Упътване. Използвайте, че ъгъл APD=90° e външен за триъг. APC
Задачата с цилиндъра:
S1=2Пr(r+h)
160П=2Пr(r+h)
80П=Пr(r+h)
80П=5П(5+h) /замествам r с 5 по условие/
80П:5П=5+h
16=5+h
h=11sm
Първата задача с цели изрази
Разкриваме скобите:
ax^3 + 2ax^2 - ax - 3x^2 - 6x + 3 =
= ax^3 + (2a-3)x^2 - (6+a)x + 3
искаме коефициентът пред x^2 да е 1:
2a-3=1
2a=4
a=2
За втората с цели изрази не ми е ясно кое точно е повдигнато на степен и ако ми го напишеш по този начин 3^3, x^8 и т.н ще се радвам да помогна
Последно редактирано от zlatko98 : 05-10-2012 на 14:41
4estno kazano, az mrazq matematikata!sku4no e, gadno e i u4itelkata po mat. i fizika e 4ist ujas