.
Резултати от 1 до 25 от общо 642

Threaded View

Banned Повече от фен
    Цитирай Първоначално написано от ScarlettS Виж мнението
    Интересувала съм се от комплекса на Електра, но не виждам отношението му към темата. Ако приемем, че историята на Джоли е типичен пример за "чувство на малоценност и конфликт в детството" (което е много различно от влечението към родител, за което става въпрос при Електра и Едип) и го съчетаем с идеята, че връзките баща-дъщеря и майка-син имат някакво по-особено значение, това би значело, че ще наблюдаваме някаква значителна промяна в поведението на бащата, ако имаше син. На базата на нейната тема смятам, че полът на детето едва ли е изиграл някаква роля и причините се крият в съвсем други фактори . Съответно ако майка и притежаваше характеристиките на бащата, едва ли отношението и към нея щеше да е особено различно. След като вече приехме, че този сценарий е по-разпространеният вариант, то можем да заключим, че гореспоменатите връзки са по-скоро псевдопсихологически мит.

Ако трябва да говорим за конфликти в детството и статистика, свъзана с пола, то вероятно по-често ще откриваме примери баща-дете и пасивна майка и то главно в по-консервативните патриархално устроени общества. Специално в този и в мнозинството случаи връзката е по-удачно да бъде родител-дете без да отдаваме значение на пола.
    Да, аз комбинирах двете предположения в едно ... първо в изживяването като незначителна(за което тя самата каза), което е прераснало в комплекс и след това в компенсация - образ който да компенсира малоценността. Второто ми предположение беше насочено малко по-навътре, и обвързано директно с бащата. Връзката между родител и дете е едно, но връзката между баща и дъщеря е съвсем друго. И докато родителите наистина насаждат определени стандарти, които не могат да се покрият от детето и то се чувства незначително, то във връзката баща-дъщеря стои съвсем друг проблем. Както и естествено във връзката майка-син. В случая аз видях, че въпросната госпожица има проблеми с баща си, и от там(по комплекса на Електра) предположих, че се е развил този стремеж към ОБРАЗуването на определени сексуални характеристики, а не само личностни и социални такива. Стремежът към развиване и отъждествяване с някакви черти, с които да се постигне нещо в социалния живот , няма нищо общо с развиването на такива черти в сексуален характер. Затова в случая предложих този комплекс, защото не си говорим само за компенсиране на някаква социална недостатъчност, но и за компенсиране на сексуална такава. А това предполага именно този комплекс. Естествено има я и другата страна - на обикновеното чувство за малоценност, което се насажда от родителите и обществото.
    Последно редактирано от Doom_Stalker : 01-10-2013 на 22:34

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си