- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Зодиите-опишете се:)
Добре де, дори да приемем, че комплексът на Електра е валиден при всички (което не знам как си го заключил, но все тая - ако искаш дай някакви източници), то текущото му количествено проявление е абсолютно незабележимо и е ненужно да бъде назоваван. Между другото дефиницията, която използвам съвпада с това: child’s psychosexual competition with his/her mother for possession of his/her father. Може би трябва да си изясняваме определенията преди да обсъждаме каквото и да било.![]()
За Фройд... не знам защо тръгна да ми обясняваш същността на теориите като цяло и то до последното изречение. Сериозно ли смяташе, че има нужда да ми разясняваш тези неща?Иначе аз лично не съм му особено голям привърженик и затова ми направи впечатление.
Комплекса на Едип или Електра е валиден защото децата имат сексуалност, въпреки догмите по тази тема. А родителите са първите идолни образи на едно дете. Така както децата приемат родителите си с определени черти които те не притежават и се комплексират от това, така и родителите са също първите сексуални образи за децата. И понеже повечето хора са хетеросексуални, то е нормално детето да има привличане към родителя от противополжния пол. Следователно детето отделя повече от вниманието и стремежите си за да се докаже на този родител. Оттам когато родителя не обръща внимание на детето, детето развива комплекс и компенсация - да спечели вниманието и одобрението на този родител. Прочети тази тема и ще разбереш в каква връзка съм го вметнал това.
http://www.teenproblem.net/forum/sho...BD%D0%B0%D1%80
Играта на обвиняване и преструване на сърдита с цел печелене на внимание я знаем всички. И всички сме я играли като деца. Точно това се наблюдава и тук. Само че запълнено с псевдо-аргументи.
Обясних ти за да разбереш защо тези теории не ме изразяват и не се възприемам като техен говорител и вярващ в тях. И всъщност отговора ми не беше само отговор, но и общовалидно изяснение отнасящо се до всичко написано дотук.
Последно редактирано от Doom_Stalker : 01-11-2013 на 15:33