.
Затворена тема
Страница 94 от 132 ПървиПърви ... 4484909192939495969798104 ... ПоследнаПърви
Резултати от 2 326 до 2 350 от общо 3280
    Мега фен
    2 от страните на триъгълник са 0,8 и 1,9 . Третата страна с цяло число = ?

Супер фен Аватара на mlakniwe
    Намерете лицето на фигурата, заградена от кривите линии, със зададените уравнения:
    1. y=x^2,x=y^2;
    2. y=x^3,y=8,x=0;
    3. y=9x^2,y=3x;
    4. y=x^2, y=2-x^2;
    5. y=x^2,x+y-2=0;
    6. y^2=2x, x=2;

Мега фен Аватара на Chacho
    Цитирай Първоначално написано от mlakniwe Виж мнението
    Намерете лицето на фигурата, заградена от кривите линии, със зададените уравнения:
    1. y=x^2,x=y^2;
    2. y=x^3,y=8,x=0;
    3. y=9x^2,y=3x;
    4. y=x^2, y=2-x^2;
    5. y=x^2,x+y-2=0;
    6. y^2=2x, x=2;
    Тва не мога да го реша. Доста интегрално ще изглежда обаче цялата работа, много криви...
    Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.

Мега фен Аватара на OoVasKoO
    Цитирай Първоначално написано от mlakniwe Виж мнението
    1. y=x^2,x=y^2;
    2. y=x^3,y=8,x=0;
    3. y=9x^2,y=3x;
    4. y=x^2, y=2-x^2;
    5. y=x^2,x+y-2=0;
    6. y^2=2x, x=2;
    Като искаш да ти решават такива задачи, ходи в math10.com/bg Там най-вероятно ще ти я решат.

Цитирай Първоначално написано от OoVasKoO Виж мнението
    Като искаш да ти решават такива задачи, ходи в math10.com/bg Там най-вероятно ще ти я решат.
    Тая си е за math10. Тука има 3-4 души, които евентуааално може и да ти я решат.

Math10 обаче е позапустял, а и там не обичат много да ти дават директни решения, ако сам не си стигнал почти до края.
    Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.

Защо тряя да ни мъчат с тая ВМ, че и 3 части имам-УЖАС! 1 част е лесна, но 2-ра и 3-та са шит

Престанете да ги разделяте на части, защото математиката е едно цяло. Престанете да я наричате "висша математика" и да се плашите до смърт. По-добре си сядайте на задниците и решавайте! Математиката никого не е убила за сега.
    My name is Melissa
    And I am sixteen
    I like to touch your body ,
    I like to lick your skin
    Don't worry if I am
    Just a little girl
    Everything you want
    I can do more and more

Всичко е сложно преди да го научиш. Виж как се намира ориентирано лице на функция, предполагам, че ако ги интегрираш и намериш сечението на лицата, ще получиш отговора. Може би ще трябва да затвориш интегралите в някви интервали, които да дойдат от уравненията на кривите. Спестих си ги тия неща през сесията, та затва не съм толко запознат.

...но никъде няя да ми тряя, къде ще ми тряят редовете или ДУ или неопределени интеграли например и такива глупости? Аз уча за компютри, компа работи с 0 и 1, не с висша математика, единствено мисля, че са ни я сложили за да си развием логическото мислене инъче няя да ни потрябва никъде

Че и аз уча компютри и при мен се налага да се ползва.

Матрици на трансформация, смени на координатни системи, смени на вида на координатите, намиране на лица, пресечни точки, ориентации, всякакви щуротии в графиката.
    Графи, обходи, сортировки, оптимизация, изкуствен интелект.
    Физични симулации.

И на теста ми за компютърна професия имаше 50% висша математика.

Здравейте, тази година влязох със специалност "Компютърни Науки" във ВТУ. Не съм учил Математика сериозно, понеже съм завършил Езикова Гимназия и имам огромни пропуски. Ще ми бъде от помощ, ако можете да ми пратите сканирани учебници, или линкове към сайтове с такива. Всичко друго ще си го купувам.

В math10 има материали на секциите Алгебра и Геометрия: http://www.math10.com/bg/

Колкото до висшата математика, eто от тук можеш да си дръпнеш нашите лекции:
    http://fmi.students.bg/modules.php?name=lekcii
    http://www.fmi.uni-sofia.bg/econtent

Сигурно се препокриват повечето.

Все пак можеш да си купиш сборника на Коста Коларов и някой справочник, да си имаш под ръка.

Благодаря за отговора, ще ги разгледам.

Супер фен Аватара на Jaune
    Така. Питането ми е за тригонометрия, 11. клас
    Задачите са следните:
    1) Изчислете cos120.cos80.cos40 - както и да го въртя, все не мога да ги изразя правилно...
    2)Намерете най-голямата стойност на у=5-2sin(2x) - тази пък въобще не знам как се решава..
    Мерси :Д

Здравейте
    Има ли някой, който може да ми помогне с малко информация за тригонометрична субституция (формули, теория, решени чрез нея задачи), защото гугъл се оказа доста скромен този път

За училищни тригонометрични задачи ли говорим (универсална субституция се разглежда там, всичко в тангенси) или говорим за субституции на изрази с тригонометрични функции (за интеграли, например)?

Цитирай Първоначално написано от Chacho Виж мнението
    За училищни тригонометрични задачи ли говорим (универсална субституция се разглежда там, всичко в тангенси) или говорим за субституции на изрази с тригонометрични функции (за интеграли, например)?
    Свързано е с интеграли.

Мисля, че имам разни задачки и теория в учебника. Ако ми е на София, ще ти пусна възможно най-скоро.

Супер фен Аватара на Jaune
    Цитирай Първоначално написано от Chacho Виж мнението
    Училищни)

Цитирай Първоначално написано от Jaune Виж мнението
    Така. Питането ми е за тригонометрия, 11. клас
    Задачите са следните:
    1) Изчислете cos120.cos80.cos40 - както и да го въртя, все не мога да ги изразя правилно...
    2)Намерете най-голямата стойност на у=5-2sin(2x) - тази пък въобще не знам как се решава..
    Мерси :Д
    Сори, че късно се включвам, ама се надявах да измисля първа задача. Нещо ми се опира, ето докъде съм на нея, нещо подхождам грешно:

sin40.cos40.cos80.cos120/sin40 = sin80.cos80.cos120/2.sin40 = sin160.cos120/4.sin40 = sin(120+40).cos120/4.sin40 = cos120(sin120cos40+sin40cos120)/sin40 = 1/4(cos120.sin120.cos40/sin40 + sin40.cos120.cos120/sin40) = -1/4(tg40.√3/4 - 1/4)

2 задача:

5-2sin(2x). Най-голямата стойност на функцията sin е 1 (изхожда от определението, но не е нужно да се доказва).
    5-2.1 = 3

Достига се за 2x=п/2 + 2кп
    Съответно: х = п/4 + кп

Супер фен Аватара на IWannaBeSedated
    http://i36.tinypic.com/2yx4pkm.jpg
    http://i.imgur.com/1pNHZ1K.jpg
    2 и 3 задача от двете снимки
    благодаря предварително

When I let go by a day without talking to you, that day's just no good... (

Моля ви за помощ. От два дни се тормозя с една задача и не мога да открия решението й. Задачата е на първата картинка, долу в дясно (Задача 3). На другата картинка пише решението й. Не мога да разбера как обаче се вади тая система. Сигурно е някое елементарно преобразувание, но не мога да включа.

По-горе е изразен AS по два начина, чрез векторите u и v.

Коефициентите в тези два израза пред u са равни, същото се отнася и за коефициентите пред v. Приравняването на коефициентите пред u дава първото уравнение, коефициентите пред v дават второто уравнение.

Цялата работа идва от факта, че тия коефициенти са единствени. Това се доказва в теорията, но тъй като коефициентите представляват на практика координати, координатите в една коорд. система на дадена точка (или вектор) са единствени.

Цитирай Първоначално написано от IWannaBeSedated Виж мнението
    http://i36.tinypic.com/2yx4pkm.jpg
    http://i.imgur.com/1pNHZ1K.jpg
    2 и 3 задача от двете снимки
    благодаря предварително
    1 задача
    Спускаш перпендикуляри от М към АВ и CD. Нека ги означим с МН1 и МН2 (Н1 лежи на АВ, Н2 лежи на CD).

Първо доказваме, че Н1, М и Н2 лежат на една права. Тва се доказва много лесно. Тъй като АВ||CD, MH1_|_AB, MH2_|_CD, то Н1Н2 е права. Нещо повече, това е височината на успоредника.

Сега изразяваме лицата:
    Samb = AB.MH1 / 2
    Scmd = CD.MH2 / 2 = AB.MH2 / 2

Samb + Scmd = AB(MH1 + MH2) / 2 = AB.H1H2 / 2

Да, но лицето на успоредника е: Sabcd = AB.H1H2 => Samb+Scmd = Sabcd/2

2 задача

Пускаш двата диагонала и нека пресечната им точка е О. Пускаш и височината от върха СС1 към АВ.

<CAB=<DBA=60 градуса по условие. Разглеждаме триъгълник AOB. <AOB = 180-<CAB-<DBA = 180-60-60 = 60. Триъгълникът е равностранен. Аналогично за триъгълник DOC получаваме, че е равностранен.

От тук получаваме, че CD=CO и AB=AO. Тогава:
    CD+AB=CO+AO=AC=8

Тва ще го ползваме след минутка. Да се върнем на височината CC1. Триъгълник АС1С е правоъгълен. <ACC1 = 180-<CAC1-<CC1A = 180-60-90=30. Правоъгълен триъгълник с ъгъл 30 градуса значи само едно нещо. AC1 = AC/2 = 4

Сега питагорова в тоя триъгълник: CC1 = √(AC²+AC1²) = √64+16 = √80 = √4.4.5 = 4√5

Получихме височината, получихме и сбора на основите. Айде сега лицето:

Sabcd = (AB+CD).CC1 / 2 = 8.4√5 / 2 = 16√5

Това е.

Супер фен Аватара на IWannaBeSedated
    Мерси ^^

When I let go by a day without talking to you, that day's just no good... (

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си