- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Математика
Здрасти. Ей са правих контролно, реших една задача, ама не съм 100% сигурен:
f(x) = 3cotgx, x принадлежи в (-пи;0)
Да се намери множеството от стойности на функцията(от най-малката до най-голямата).
Последно редактирано от OoVasKoO : 05-10-2013 на 15:26
Проверих я. Вече няма смисъл. Отговорът е (-безкр;+безкр)
Малко е странно да ти дадат на контролно задача, на която да и е такъв отговорът. Провери пак.![]()
My name is Melissa
And I am sixteen
I like to touch your body ,
I like to lick your skin
Don't worry if I am
Just a little girl
Everything you want
I can do more and more
Не е странно, това на пръв поглед ми бие на математически анализ. Имаш котангенс, което е периодична функция. Нищо не й пречи да е безкрайна. Ако се гледат стойностите отгоре на абсцисата, не е проблем, говоря без да съм сметнал задачата, но не е невъзможен отговор.
"И гълъбът, сбрал топлина от кръвта,
под пазвата трепна полека,
удари с криле и натам полетя,
където не стигна човека."
Бяха дадени 5 отговора.Това е най-логичният, защото cotgx е неограничена функция при "пи" и 0. 3-ката не влияе на множеството от стойности. Бтв tgx e неограничена също, но при пи/2 и 3пи/2.
Просто cotgx = cosx/sinx.
sin(0)=0
sin(180)=0
Така че lim sin(x) за x->0 и x->-180 e ±безкрайност. Тъй като е непрекъсната и намалява в единия интервал (увеличава се в другия) и стига от безкрайност (-безкрайност) до нула, значи покрива всички стойности на множеството на реалните числа.
Това трябва да е. Общо взето си е по дефиниция такова, в смисъл пише го в тригонометричната таблица.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Тука няма нужда от lim, тия неща за тангенс и котарангенс се знаят от 9-10 класПросто исках да съм убеден, че съм я решил правилно. Мерси за отговорите
![]()
А някой може ли да даде добре написана теория за теория на графите, защото намирам разни работи, никой материал не е обяснен като хората, да го прочетеш и да научиш.![]()
"И гълъбът, сбрал топлина от кръвта,
под пазвата трепна полека,
удари с криле и натам полетя,
където не стигна човека."
Здравейте, ще може ли да ми помогнете малко с тези две задачи. Не се сещам какво да използвам още в началото и не мога да ги започна дори
Благодаря предварително!
Май интегриране на ирационални функции
http://www.math10.com/bg/integrali/i...i-funkcii.html
В първата задача полагаш (x+5) = t²
х = t²-5
dx = 2t.dt
Интегралът става
I (t/(2t²-10+t)).2t.dt = I (2t² / (2t²-10+t)).dt
Което е интеграл от рационална функция.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Мхм. Обръщай си корените на степени и работи с полагане. За да положиш, винаги трябва да замениш и в диференциала променливата. Смяната на диференциала става по формулата:
dx = u(x)'.du(x)
Което обяснява нуждата да изразяваме х чрез u (или както по-горе, чрез t, но символът е без значение)
Понякога ще трябва да извършваш малко опростявания, за да ти се получат по-лесни (или въобще възможни) сметки.
Ако някой ми ги беше обяснил така в самото начало, нямаше въобще да им се чудя, но както и да е, разбрах ги точно навреме. Благодаря!
Добър вечер! От домашната ни дадоха около 10 задачи, но 4 от тях много ме затрудняват. Ако някой може да помогне тази вечер много ще съм му благодарен!
Ъглите на триъгълник ABC са: ъгъл А = 36 градуса, ъгъл B = 44 градуса. Къде лежи централната на центърът на описаната окръжност спрямо страните на триъгълник ABC
a) в триъгълник ABC
б) извън триъгълник ABC
в) среда на страната АВ
г) лежи на страната ВС
д) не може да се определи
Даден е триъгълник АBC със страна AB = 15cm и ъгъл ACB = 30 градуса. Диаметърът на описаната около триъгълник ABC окръжност е равен на:
а) 15 cm
б) 10 cm
в) 20 cm
г) 30 cm
д) не може да се определи
Равнобедрен триъгълник ABC е вписан в окръжност. Основата AB отсиа от кръжност дъга с мярка 120 градуса. Видът на триъгълник ABC Е:
а) правоъгълен
б) тъпоъгълен
в) павностранен
Даден е равнобедрен триъгълник ABC (AC=BC), около който е описана окръжност с радиус R = 10cm. Ъглополовящата на ъгъл А пресича окръжността в точка L така ,че AL е най-голямата хорда в окръжността. Дължината на отсечката CL е равна на:
а) 5 cm
б) 10 cm
в) 20 cm
г) не може да се определни
д) 10/3 cm.
1 зад. Тъпоъгълен=>извън него.
2 зад. От синусова теорема получаваме 30см
3 зад. Дъгата АВ е 120, това е дъгата на вписаният ъгъл <ACB, който по дефиниция е (дължината на дъгата му)/2, което значи 120/2=60 градуса. Равнобедрен триъгълник с ъгъл 60 градуса е равностранен.
4. Не може да се определи. Дължината на СL зависи от ъгъл А, който не е определен в условието.
Nqkoi shte moje li da mi pomogne da mi kaje koi sa prosto formulite koito mi trqbvat za tezi zadachi :
http://postimg.org/image/q55uekgcn/ :/
Po vuzmojnost ako e dobra dusha na dve na tri da mi razqsni malko kak da gi reshavam i taka
Sujalqvam za latinicata, shte go promenq po kusno, a kirilizatora e mnogo kofti.
[Някои ще мойе ли да ми помогне да ми кайе кои са просто формулите които ми трябват за тези задачи :
хттп://постимг.орг/имаге/я55уекгцн/ :/
По вузмойност ако е добра душа на две на три да ми разясни малко как да ги решавам и така :Д
Суйалявам за латиницата, ще го променя по кусно, а кирилизатора е много кофти.]]
Ето ги всички формули:
http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&...46471029,d.Yms
На първо гледане (разбирай, че може и да те подведа):
За първата задача ти трябват формулите за половинка и цял ъгъл.
На втора ти трябва първата таблица и формулите за sin(ъгъл1+ъгъл2) и cos(ъгъл1+ъгъл2)
Същото общо взето, плюс дефинициите за tg и cotg
Гледай да ги докарваш до еднакви ъгли чрез разни формули. Поприложи няколко и виж докъде стигаш. След известен брой опити трябва да забележиш какво е нужно.
После ще огледам всичките, но:
1. Вкарваш 1/х в диференциала като lnx
2. х в диференциала, после интегриране по части и вадиш arctg от диференциала
3. разкриваш скобите и би трябвало отново с интегриране по части или по лесно да станат и трите интеграла.
4. Може би трябва да разделиш дробта на две дроби (x²/знаменател + 3/знаменател)
5. Полагане
6. Предполагам, че x³ отива в диференциала и интегриране по части.
Здравейте, утре имам класна по математика и току що намерих една задача, дадена ни от госпожата,която ме затруднява доста. Надявам се много, някой да може да ми помогне:
Триъгълник има лице 36. Със страни,равни на медианите на първия 3-к е построен втори триъгълник, намерете лицето му. Понеже е задача от тест имам и верния отговор,който се пада 27.
Някой може ли да ми каже какъв е принципът за решаване на следните две задачи и да ми ги обясни?
1. През точка M, външна за окръжността k(O, r=1 cm), е построена допирателна към окръжността MT, като ∠OMT=60°. Намерете дължината на допирателната MT и разстоянието от точка M до центъра на окръжността.Предстои ми важна контролна върху геометрия и има вероятност да ми се падне някоя задача с окръжност, подобна на тези по-горе, а задачите с окръжности почти винаги ги бъркам. Бих искал в бъдеще да не е така и ще се постарая за това.2. В окръжност с радиус 3 cm е дадена хорда AB. Намерете дължината на хордата, ако тя отсича от окръжността дъга с мярка 120°.
1. Получава се правоъгълен триъгълник с ъгли 30, 60, 90. Директно тригонометрия ИЛИ свойството за ъгъл30 градуса в правоъг. триъгълник + питагорова теорема.
2.Докажи, че триъгълник ОАВ е равностранен (ъгли по 60 градуса)
Научи си теорията за окръжностите, няма обща рецепта за задачите.