- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Дванадесетокласници 2013/2014
Виж, Шейди, диплома би ти потрябвала единствено, ако кандидатстваш за работа в държавна агенция за програмист. Това обаче е просто нелепо и абсолютно тъпо/ненужно, тъй като там ще ти плащат от 600 лв до максимум 1000 лв.
//познавам момче, което направи това и малко след това, напусна.
Що трябва да ти се показва точно в университета? Защо трябва да ти се показва от понеделник до петък в точно определени часове? Защо трябва да ти се показва на черна дъска с тебишир? Защо трябва да ти се показва заедно със 100 души в залата? Т.н.
Просто е трудно, когато завършваш училище и 12 години са ти преподавали, да осъзнаеш, че учителите днешно време са станали доняяякъде ненужни или по-точно, че училищният метод в момента не е най-добрият.
Ето ти лекциите на ФМИ: http://fmi.students.bg/modules.php?name=lekcii
В университета просто ще гледаш тия неща на дъската. Никой няма да върви с твоето темпо. Нито пък ще преподава специално за твоите нужди, щото, висша алгебра, по дяволите. Само я погледни и ми кажи какво общо има с уеб дизайна например. В университета можеш да питаш. Ми можеш да питаш и тук, нищо не пречи. Има хиляди форуми в нета. Един ден, ако станеш програмистка, ще висиш в тях по цял ден и ще разпитваш хора, ще обменяте опит. Каква е разликата, дали някой ще ти каже нещо или ще го прочетеш? Дали ще ти покаже нещо пред теб, или ще ти го даде на видео клип?
Единствената пречка е в начало - не знаеш накъде да се насочиш. И за това можем да ти помогнем тук. А когато стигнеш до първият си готов, по-сериозен проект, сама ще знаеш какво ти остава. Тогава ще ти трябва само да се самоизучиш. И ще се чудиш, как би могло да стане, при условие, че те чака толкова много четене, а трябва и с университет да се занимаваш.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Чачо, ти да не съжаляваш, че си бил(си?) във ФМИ. Ясно, че университетът ти дават основни знания и всичко зависи от теб, но какво пречи и да си учиш там, и да се занимаваш отделно?
Иначе от днес съм шофьорче.
За всеки работещ в сферата на ИТ казал, че университетът е загуба на време, може да се намерят по 2ма, които ще твърдят, че е обратно.
Всички, с които съм говорил, занимавали се със сериозна математика, независимо дали в ИТ бранша, казват, че супер много развива мисленето.
Не съжалявам за университета, щото в даскало нищо не учех. Научих доста математика в университета, видях по-сериозното темпо и така. Но докато бях във ФМИ страдах от същото, от което си мислех, че се лекувам - бях се заробил в студентстването, спазвайки крачката на унито, която ми беше трудно да догонвам, щото университета ми беше таван и не си поставях летвата по-високо.
Тоест, ако си мислите, че ви отказвам от университета, заради това, което се преподава там - не е така. Ако искаш да си програмист, който ще е готов за всички видове професии в ИТ индустрията, ще ти трябват знанията от университета. Ако не се занимаваш много сериозно с математика, просто ограничаваш спектъра си от професии, а и от умения, многократно.
Това, което казвам, е че не е нужно да го учите в университета. Това, че колегите ми си работят без дипломи, не означава, че не могат да решават математически задачи. Всички имат понятие от диференциални уравнения, прости групи, пръстен на полиноми, китайска теорема за остатъците, xyuvw теорема и т.н. Напротив, повечето пишат много тежки математически/физични симулации, правят бързи, сложни математически оценки наум. Но подготовката им е била вкъщи.
Аз докато бях във ФМИ учех само в нас, на лекции и упражнения не ходех. Много хора са като мен. Реално няма разлика между хората като мен и редовните. Едно и също знаем. Всичко опира до това колко си чел, колко си се упражнявал.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
дам, направо ме боли сърцето като я гледам как ни реве по скайпа съобщавайки как са я отрязали от поредната позиция.. а американците с това са най-долни, винаги се усмихват и да да, викат ти че си страхотен и накрая си правят квото им е изгодно явно.
засега нямам силни развити желание към определена специалност, отворена съм към всичко общо взето ;д
слънцето наистина ще свикна, ама и като начин на живот си е скъпичко там :д
това за висшето, което каза Чачо - така е. майка ми 10год е учила за педагог, има 25г учителски стаж и за кво? да получава по 600лв заплата и от сутрин до вечер да я тормозят някви уродчета/или техните родители по телефона и тн пфф. баща ми няма висше, и макар да работи на по-ниска позиция (общо взето момче за всичко в една фирма, която изнася продукти в цял свят) получава 1200лв, за кво говорим..
BumpyRide,аз също ще бъда 12 клас наесен и се подготвям за кандидатстване точно във Варна и София.![]()
На моменти хем ми се иска да започва годината,че да свърши и да дойде следващият важен етап от живота,хем ще ми липсват тези тийнейджърски години и приятелите,ако бъда приета в университет.
А по темата, аз още не съм хвърлила поглед на матуритетните произведения за догодина,но като гледам повечето как сте преполовили списъка,май ще почна и аз.Към момента наблягам повече на подготовката по биология и химия и чета една книга извън списъка.Лятото не се учи никак лесно,но когато човек си има цели,трябва да ги следва.През последните месеци,когато бях затрупана с уроци и домашни, си припомнях думите на Габриел Солис от "Отчаяни съпруги": "Ще ти кажа нещо за живота - всичко,което си струва е трудно!"
Дааа, и все пак - тя работа в друг щат/град не може ли да си намери? Или пък стаж там не е ли карала? Нз, много е гадно така :/
Еми, като начин на живот - да. Пък и Швеция не препоръчвам, като цяло. Аз не съм останала с хубави впечатления, ама хора - различни. Ще видя в Шотландия как ще се оправя, защото пък имам брат близнак, т.е. завършваме по едно и също време и аз заминавам за Шотландия, той остава в Швеция и всичкото е пари ииии :Д гадно. Ще го уредим, де. Ще пиша поезия и ще продавам стихотворения
едит: купих си рокля за бала :Д макар той да е юни месец 2014, защото после няма да си идвам в България, а баловете в Швеция са много обикновени - къси чисто бели рокли и това е. Нямаше да мога да си намеря нещо свестно, различно и евтино там и затова. Страшно влюбена съм в рокличката, семпла е, като сложа аксесоари ще е топ! Пък и беше 100 лв (40лв спечелих от националната лотария)
та един проблем по- малко за догодина. остават само университета и изпитите :Д
Последно редактирано от DisappointedDreamer : 07-19-2013 на 15:56
Sweet_bunny, какво включва подготовката ти по биология и химия през лятото? Аз също ще почвам биологията за 8 клас, защото нея поне трябва да я мина до края на август. А на кое място държиш повече да те приемат? П.С: Радвам се, че намерих някой с интереси като моите.
Ако си решил да караш, прави го разумно ВИНАГИ! Оценявай своя и чуждите животи!
"Животът е твоята тетрадка...В нея ти имаш свободата да пишеш глупости, лъжи или...просто да скъсаш страницата." - Ричард Бах : ))
Ами аз започнах по-късно с подготовката по биология и химия,защото през декември държах CAE и през лятото ми се налага повече да наваксвам.Засега по биология съм преполовила темите за 9 клас,но по химия съм по-напред.Там скоро приключвам с органичната и ще остане неорганичната(темите +задачите).Та през ваканцията си уча темите по биология и ще гледам лятото да приключа с учебника за 9 клас.По химия решавам задачи и карам напред с материала.Не съм решила окончателно дали ще бъде медицина или дентална медицина и също за университета не съм сигурна.По-скоро клоня към София.А, иначе преди имах и идеята да кандидатствам в Пловдид,но ще стане прекалено сложно.
О, щом има кандидатсващи медицина, да ви питам - ходите ли на частни уроци/курсове? Откога се подготвяте? :Д
Разкажете повече как протича един урок, ако ходите.
Аз ще кандидатсвам дентална медицина в София през 2015, ама е време да започвам с подготовката. :Д
Аз лично ходя на частни уроци и по биология,и по химия,макар че съм съгласна,че човек може и сам да се справи с биология,като просто подхване учебника и се постарае първо да разбере всяко едно изречениеи след това го заучи.Е,има някои теми,които са малко сглобени от два урока да кажем,но не е такъв проблем.По химия също си има учебници,сборници със задачи за София и за Варна,но е добре и някои да ти ги обясни,да ти дава контролни и да проверява задачите,разбира се.
Аз започнах подготовка по химия през декември,а по биология през април,като и по двете учих и през ваканциите,за да наваксам.Счита се,че идеалното време за подготовка е 2 години,макар че има и приети,които са се справили по-бързо.То си е до човека и неговите индивидуални умения и познания.Хубавото,когато започнеш по-рано е,че можеш да минаваш материала по-спокойно и внимателно и имаш повече време за преговор.Примерно ако бях почнала през септември/октомври на 11 клас,щях сега да преговарям взетите теми от 8 и 9 клас.
Бих те посъветвала,ако досега не си се старал/ла много по биология и химия,то сега вече да гледаш да нямаш никакви неясноти по материала още от училище,защото ако примерно си усвоил/ла 9 клас идеално още от часовете,после ще ти е много по-лесно.При мен не е точно така,а и съм от езикова гимназия.
На уроците по химия започнах първо с органичната химия и процедираме по следния начин: вземане на материала/темата,разглеждане на съответните задачи от сборника/връщане на домашното,което съм имала и преглед на грешките.
На уроците по биология първо разказвам темата,която сме взели последно,след това я давам на г-жата,защото вече съм я разписала за домашно вкъщи и вземаме следващата тема.Всичкото това разказване и писане на теми става,разбира се ,след като темата е усвоена и без да се гледа от учебниците.
Sweet_bunny, от кой град си,ако не е тайна? Аз също сякаш държа повече на София, но съм много разколебана... като гледам резултатите от тази година, в София приемат повече хора, повече са бройките и с по-нисък бал се влиза.
"Животът е твоята тетрадка...В нея ти имаш свободата да пишеш глупости, лъжи или...просто да скъсаш страницата." - Ричард Бах : ))
Според мен това категорично не е вярно, за по-ниския бал. Тази година във Варна максималният на първо класиране за медицина - жени е 35.84, а минималният е 31.16, а в София максималният е 35.80, а минималният 32,70, за дентална медицина в София балът пак е по-висок. Но според мен балът от предни години може да е доста подвеждащ, защото всичко, все пак, зависи от това как са се представили студентите на изпитите съответната година, така че си учете и се старайте да изкарате максимално високи оценки, за да ви е спокойно. :Д
Иначе sweet_bunny, мерси много за информацията. Аз също съм съгласна, че по биология човек може да се справи и сам, НО на мен лично това, че съм се подготвяла с учител и че някой е проверявал знанията ми, би ме направило по-уверена, което е важно за един изпит, а и уча по-лесно като ми се задават въпроси. :Д По химия вече ще е филм, тя ми е трудна, но поне е интересна. :Д
Грешката е моя. Съгласа съм за бала, но пък виж бройките. И за медицина, и за дентална медицина са повече в София.
Е, да, местата са повече, но има доста хора, които са приети и във Варна, и в София - много от тях избират София и на второ класиране се освобождават места във Варна, което си е голям шанс. :Д
До колко ще падне балът наистина зависи много от кандидатстващите през съответната година.Ето сега доколкото виждам и четох по мнения на кандидат-студенти,тази година оценките във Варна са по-ниски.Оценките над 5,50 и при момчета,и момичета бяха 30-тина,ако не греша.Но това,което имам предвид е,че ако оценките са доста ниски като цяло в съответния университет,човек с отличаваща се по-висока оценка над 5,00 има по-голям шанс да бъде приет,отколкото да кажем със същия успех в друг университет,където има много с оценки над и около 5,50.Аз поне така го разбирам.
Аз по-скоро клоня към дентална медицина и съответно,ако бъда приета това и в София,и във Варна,ще предпочета София.
И аз се присъединявам към темата на "мъчениците".Притеснявам се още от сега.Смятам втората ми матура да е по английски език...ии ще кандидатствам в Натфиз или СУ с английски език.
JUDGE ME
& i'll prove you wrong.
Какво в НАТФИЗ и какво в СУ?
maDamn
Ооо п@тки майни и тема ли сте направили, дееба и на мен ми е последна година, мисля втората матура да ми е по английски, но все още не съм сигурен, брат ми вика да уча запиша нещо свързано с компютри и ми вика да си купя учебник по програмиране и C++, но на мен нещо не ми се занимава да го уча.