I said: I long to learn the things that are, and comprehend their nature, and know God.
Успокой се де. Неведнъж съм казвал, че всеки е свободен да вярва в каквото поиска. Вие ме въвличате в спорове, които няма как да спечелите.
Облогът на Паскал не доказва съществуването на Бог, а спекулира с ползата от вярата в него. Ползата, представяш ли си, все едно сме на пазара.
Това е доста малоумно. Съвсем не е по-разумно да си променяш съзнанието, а и голяма част от това което правиш в реалност, за която знаеш че съществува, само заради евентуално по-добро съществуване в реалност, за която няма как да си сигурен че съществува. По-същата логика по-разумно е да почитам бога на извънземното крилато гей магаре, само защото в следващия си живот ако не съм следвал предписанията на всемогъщото магаре, ще се окажа в кофти ситуация. Мислещия човек със сигурност не прави тотални промени в живота си и отношението си към света и другите, само на базата на безпочвени предположения .
Забележете че основния аргумент в Облога на Паскал, има еднаква псевдо-доказателствена стойност по отношение на всеки бог, или поне всеки такъв, които "заплашва" своите вярващи с нещо. В случая най-"плашещи" са аврамическите религии, защото там залогът не е примерно да ти падне гръмотевица на главата, или градушка да унищожи реколтата. Тук страха не е само за този живот, а и за следващия, където те чака вечен ад, вечен затвор и изтезание за душата. Та може би и затова аврамическите религии са толкова разпространени, или казано иначе само те са оцелели. Защото такъв тип мислене е характерен за древността, но пък идеята за един бог, които създава всичко, придава допълнителна харизма на този аргумент. Имам предвид, няма как да те е страх от Посейдон в следващия ти живот. Какво ще направи, ще се давиш в морето цяла вечност? Това е глупаво. Дори и за религиозен човек. Просто не изглежда правдободобно. Но ако "вселенския администратор" (npp reference intended) те заплаши че ще гориш в ада, би се замислил по-сериозно, при положение че няма как да знаеш дали съществува. Всъщност е същото, просто гърците не са знаели какво има отвъд морето, затова са приписвали морските явления на Посейдон. Сега след като знаем малко повече за морските явления, да вярваш в Посейдон е смешно. Но, след като все още не знаем как е създадена вселената, примитивно мислещите хора винаги им е по-лесно да го припишат на някаква си свръхестествена сила. И това е горе долу всичко върху което се крепи този аргумент - страх от нещо което може да е там, без да знаеш дали е там. Другия аспект е същото само че с обърнат знак т.е. обещанието за рай - т.е. желание за нещо да е там, без да знаеш дали е там. И в двата аспекта Облогът на Паскал е пълна простотия.
Последно редактирано от DoctorSatan666 : 07-02-2015 на 23:41