.
Отговор в тема
Страница 392 от 436 ПървиПърви ... 292342382388389390391392393394395396402 ... ПоследнаПърви
Резултати от 9 776 до 9 800 от общо 10898
    Супер фен Аватара на Vanchhh
    @draid, да, между другото, прав си, това го бях пропуснал. Бях на Бузлуджа преди месец и хората там се поздравявахме. Беше много хубав момент, в който за пръв път ми стана яко в буквалния смисъл на думата. Докато не се върнах в малкия и завистлив град.

@PinkPan7her
    Добре, браво, успех в следването и завършването тогава.

В момента не мога да те разбера нещо. Точно манталитетът е определящ. Както ти казваш, че има разлика германец с испанец и т.н.
    Не можете ли да приемете, че българите сме се озлобили и че по-вероятно е да ти теглят една майна и да ти кажат "оправяй се", отколко да ти помогнат. Не казвам, че няма такива хора, които искат да ти помогнат и не мислят нищо лошо зад гърба ти. Просто са на изчезване. Защо тогава хората, колкото и да не им се иска, "бягат" от тази малка държавица, оставяйки семействата си и приятелите си? Щото сме задружни много или щото се отнасяме с респект, уважение и т.н. към отсрещния човек. Хайде стига, на 18г. го виждам, а вие на по 19-20+ не можете. Или просто не искате да го повярвате?

А това с тези проучвания ми е толкова фалшиво.. Все едно да чета вестници и да вярвам на всичко написано в тях.
    Последно редактирано от Vanchhh : 07-26-2015 на 16:31

Супер фен Аватара на Deadlock
    ванч, проучването заслужава внимание, защото не е рандом, а ключово в изследването на културите и междукултурното общуване

anonymous708973
    Guest
    Цитирай Първоначално написано от Vanchhh Виж мнението
    @draid, да, между другото, прав си, това го бях пропуснал. Бях на Бузлуджа преди месец и хората там се поздравявахме. Беше много хубав момент, в който за пръв път ми стана яко в буквалния смисъл на думата. Докато не се върнах в малкия и завистлив град.

@PinkPan7her
    Добре, браво, успех в следването и завършването тогава.

В момента не мога да те разбера нещо. Точно манталитетът е определящ. Както ти казваш, че има разлика германец с испанец и т.н.
    Не можете ли да приемете, че българите сме се озлобили и че по-вероятно е да ти теглят една майна и да ти кажат "оправяй се", отколко да ти помогнат. Не казвам, че няма такива хора, които искат да ти помогнат и не мислят нищо лошо зад гърба ти. Просто са на изчезване. Защо тогава хората, колкото и да не им се иска, "бягат" от тази малка държавица, оставяйки семействата си и приятелите си? Щото сме задружни много или щото се отнасяме с респект, уважение и т.н. към отсрещния човек. Хайде стига, на 18г. го виждам, а вие на по 19-20+ не можете. Или просто не искате да го повярвате?

А това с тези проучвания ми е толкова фалшиво.. Все едно да чета вестници и да вярвам на всичко написано в тях.
    Специално това проучване е било разисквано в три от предметите, които съм учила; по английски единия семестър тематиката беше междукултурно общуване - изследването наистина е ключово. И малко по-достоверно от опит, базиран на 9 смешни месеца.

А в момента с този си коментар ти прояви български манталитет, бтв, в стил "не ми ги говори тия на мене, аз знам" - казано на 3 ракии на маса, базирано на широките впечатления от каране на тир през Европа.
    Губи ми се точният цитат от Бай Ганьо, ама беше нещо от сорта на "Не ги говори ти тия на бай ти Ганя..."

Питах те къде си бил, защото ми говориш за "на запад". Какво значи на запад? На запад има много различни манталитети - германци, италианци, шведи, питам те ти кой си видял.
    Последно редактирано от PinkPan7her : 07-26-2015 на 16:49

Мега фен Аватара на Rakshy
    Кой запад? Дивия, baby

О, не, не, отказвам се, просто няма смисъл.
    Само ще кажа. Това е мое мнение, не го налагам на никого, споделям какво е моето виждане, мислене и т.н.

Мега фен Аватара на Ewok
    Град
    The Moon of Endor
    На "Запад" пък точно цари такова едно лицемерие, че направо ми се повръща. Ок, всеки ще ти помогне, ще те поздрави на улицата, ще ти се усмихне... обаче е лицемерно и се усеща, не можеш да стигнеш до човека, не можеш да почувстваш какво мисли този човек за теб. Ако не друго, то поне българите сме открити с хората и, ако някой ти се мръщи насреща, знаеш, че е истинско.

Колкото до "българския манталитет", това една фраза, от която също ми се повръща, обикновено се употребява от хора, които знаят само да плюят и да не виждат по-далеч от носа си, както и да не използват мозъка си много много. Свикнала съм по-възрастни да обясняват такива глупотевини, по простата причина, че са израснали с новините и години наред телевизията им е насаждала едно такова чувство. Но ми става много тъпо, когато млади хора с достъп до интернет и алтернативни източници се влияят по същия начин.

Може по-късно да се включа още, в момента не съм с оформена мисъл, просто имам наблюдения над тези неща, защото в класа ми беше пълно с такива.

Мега фен Аватара на galaxy29
    аз тея дни, докато бях навън си открих липсваща запетайка на един разпечатан документ, който се канех да оставя на едно място и не ми се ходеше пак да го вадя, ами реших с черна химикалка да я добавя деликатно и отидох в една книжарница, питах ги, дали може да ми услужат за една запетайка, защото не ми бяха останали пари и се засмяха и жената вика 'е щом за една запетайка и без това ги пробваме, дали пишат', пък мъжът каза 'позволи и и цяла буква да си добави' :д оф, тъпо го разказах, ама беше забавно, аз пък наско казах 'здрасти' на една непозната баба, която си чистеше пред дома и ми изглеждаше самотна, исках да я зарадвам и това са единични примери, имам още много, но не ми се разказва, но го има поздравяването и помощта ей така, без това да е някой крипар и не знам каква съм и що съм, но ще ти кажа, че както аз, така и другите хора тук си помагат и на добре изглеждащи и на такива с клошарски вид, не всички са повърхностни и навсякъде има и добри и гадни хора, но не трябва да очакваме приятно държание, когато нашето не е такова
    Последно редактирано от galaxy29 : 07-26-2015 на 17:02

дори в самия форум е пълно с помагащи хорица

anonymous708973
    Guest
    Цитирай Първоначално написано от Vanchhh Виж мнението
    О, не, не, отказвам се, просто няма смисъл.
    Само ще кажа. Това е мое мнение, не го налагам на никого, споделям какво е моето виждане, мислене и т.н.
    Няма смисъл, да. В случай че някога се интересуваш от по-задълбочена дискусия от тази с ракиен характер, заповядай, мен темата наистина ме влече. За момента обаче твърде много омесваш нещата и на теб не ти е много ясно каква теза имаш, камо ли да я защитиш. Няма лошо, опит нямаш, дано да имаш възможността да придобиеш.

Ewok,
    фразата е кофти, да, но със същата сила може да се употребява и "италиански/френски манталитет", просто защото в действителност си имаме общи черти. На един семинар разисквахме българския, корейския, китайския, немския, американския (при тях малко трудно според мен, ама айде) и този на Латинска Америка, адски интересно беше

Мега фен Аватара на dreamwalker
    Град
    Dreamland
    Цитирай Първоначално написано от Ewok Виж мнението
    На "Запад" пък точно цари такова едно лицемерие, че направо ми се повръща. Ок, всеки ще ти помогне, ще те поздрави на улицата, ще ти се усмихне... обаче е лицемерно и се усеща, не можеш да стигнеш до човека, не можеш да почувстваш какво мисли този човек за теб. Ако не друго, то поне българите сме открити с хората и, ако някой ти се мръщи насреща, знаеш, че е истинско.
    Не е вярно, норвежците са много дружелюбни, сърдечни и мили хора.
    I said: I long to learn the things that are, and comprehend their nature, and know God.

Мега фен Аватара на Ewok
    Град
    The Moon of Endor
    Цитирай Първоначално написано от PinkPan7her Виж мнението

Ewok,
    фразата е кофти, да, но със същата сила може да се употребява и "италиански/френски манталитет", просто защото в действителност си имаме общи черти.
    Проблемът е, че тази фраза е станала евфемизъм за всичко лошо. Почти не съм чувала да се употребява за добри черти. И това е лошото, че като се насажда и поколенията израстват с това "манталитетско" мислене и в крайна сметка няма как да има промяна.

Мега фен Аватара на Ewok
    Град
    The Moon of Endor
    Цитирай Първоначално написано от dreamwalker Виж мнението
    Не е вярно, норвежците са много дружелюбни, сърдечни и мили хора.
    Да, извинявам се, не се дефинирах, защото наистина има и запад, и запад. Визирах повече Германия, Австрия, Великобритания, ако щеш. Мечтата на средностатистическия българин, перфектните уредени държавици. Има и изключения, разбира се, така е навсякъде, но това е техният "манталитет",

anonymous708973
    Guest
    Цитирай Първоначално написано от Ewok Виж мнението
    Проблемът е, че тази фраза е станала евфемизъм за всичко лошо. Почти не съм чувала да се употребява за добри черти. И това е лошото, че като се насажда и поколенията израстват с това "манталитетско" мислене и в крайна сметка няма как да има промяна.
    Така е, също като с думата "феминизъм". Съгласна съм напълно.

Мега фен Аватара на Ewok
    Град
    The Moon of Endor
    Изкуствено създадени употреби

и аз :д

Мега фен Аватара на draid
    Цитирай Първоначално написано от Rakshy Виж мнението
    Кой запад? Дивия, baby

Това страшно ми напомни една много стара игра WestBank

Така е, също като с думата "феминизъм". Съгласна съм напълно.
    Според мен изобщо не трябва да съществува такава дума.
    Последно редактирано от draid : 07-26-2015 на 17:24

Мега фен Аватара на draid
    Двоен.

https://www.facebook.com/TopVinesPag...type=2&theater

така галакси медитира :/

Момичета препоръчайте ми нещо за неподатлива коса... моята е гъста с дебел косъм и е някакъв ад като реша да я къдря... изправянето не е проблем, но къдренето е непосилна задача- докато накъдря цялата коса и всичко се е развалило става по права отколкото след баня ....

Мега фен Аватара на Dagichka

Няма смисъл, да. В случай че някога се интересуваш от по-задълбочена дискусия от тази с ракиен характер, заповядай, мен темата наистина ме влече. За момента обаче твърде много омесваш нещата и на теб не ти е много ясно каква теза имаш, камо ли да я защитиш. Няма лошо, опит нямаш, дано да имаш възможността да придобиеш.
    Хаххахахахаххааа. Не си знам тезата? Добре бе, що не почна да учиш в България, ами отиде в Германия?
    Кое омесвам? За какъв опит, к'ви тези. Аз ти приказвам супер просто. Колко хора в България ще ти помогнат истински, без да искат да им връщаш услугата? И не, не говорим за приятели. Говорим за познати/непознати/за пръв път, които виждаш. К'во ми говориш глупости за манталитети на другите? Аз ти приказвам за българския манталитет. Стана ли ти лошо вече? Давам пример. Влизаш в магазин в БГ - колко % от служителите в него ще ти кажат "Добър ден"? Едно 90% гледат да си пробутат стоката, да ти върнат рестото и да си заминеш възможно най-бързо. Я кажи сега, като живееш там, като влезеш как те посрещат? Намусени ли са както тук или са с усмивка на лице? К'ви глупости ми говорите, все едно не съм го виждал. Ама нали, женската солидарност, от него по-силно няма. М*йка му стара, за какво говорите глупости, като дори не живеете тук....

anonymous708973
    Guest
    Омесваш нещата. Какво казваш в момента? Че българите сме намусени ли? Че не помагаме? Какво последно?

Не съм отишла в Германия, щото в България хората са намусени, ти добре ли си?

Понеже заговори за обслужване:
    В Германия винаги казват Добър ден, от учтивост, защото искат да са ефективни, да си вършат работата възможно най-бързо.
    В Италия се спукват да ти угаждат, всяка втора дума им е Prego (дано го изписвам правилно), което означава моля, минават по 10 пъти покрай масата, дори ти се покланят леко.
    В България съм срещала всякакви случаи. Управителят на единия клон/филиал на любимия ми ресторант винаги минава персонално да попита всеки гост дали му харесва; случвало се е да попадна и на намусена продавачка. Разнообразие.
    В Латвия е п-о-к-ъ-р-т-и-т-е-л-н-о. Нямаше място, на което да ме обслужиха като хората. Невероятно намусени са, не само не казват "добър ден", но не те гледат в очите дори, не ти взимат парите от ръката, трябва да ги оставиш в тая съдинка там. Освен това са аааааадски бавни. Все им е тая, все едно те ти оказват благоволението да ти позволят да пазаруваш в супермаркета им.

Пробвай да отидеш на почивка на запад, такова угаждане и ухажване каквото има по нашите хотели няма да видиш.
    "Кви глупости ми говорите" - ето ти я ракиената дискусия.

Това ти казвам - виж си тона, ти не си способен на дискусия. Нямаш аргументите... "Нали го виждам" не се брои. 10 пъти те попитах къде си бил на запад, можеше да поразкажеш така впечатления. Ти предпочете само да плюеш българското. Eто ти бг манталитет - да се съсредоточиш върху негативното. Познай - мен това не ме вълнува, аз съм живяла в България повече от теб, до навършени 19 - това щото по-нагоре ми спомена как на 18 си го виждал. Българското всички си го знаем. Мен ме вълнуваше какво си видял "на запад" и къде е този твой запад, защото исках да науча нещо ново и да се съсредоточа върху позитивното.
    Последно редактирано от PinkPan7her : 07-26-2015 на 19:14

Усмивка пари не изкарва... Пробвай да си усмихнат и добронамерен като по цял ден срещу теб има малоумни/намусени хора... Ни стаа чуек

А и кво общо има това дали помагаш с държание. Като подавам ръка на някой, ако не се усмихна половин помощ ли е?

Супер фен Аватара на Corb1225
    Българите помагат, особено за сериозни неща. И за малки неща дори помагат. Е, понякога може да се понамръщят или да поцъкат с език, ама помагат, повечето. Но пък аз не съм съгласен да се помага за щяло и нещяло, и всякакви дреболии. Най-малкото не е възпитателно.

Искаш ли да знаеш къде е моя запад? И от къде са ми наблюденията?
    Преди това. Съвсем спокойно ти говоря, това, че си мислиш, че ти говоря с повишен тон.. ми не си мисли просто.
    По същество. Така. Живял съм в САЩ точно 9 месеца(общо). И за тези общо 9 месеца знаеш ли какво научих? Научих, че хората могат да бъдат всякакви. Едни добронамерени, други не, хора, които ти се усмихват, а после като теб те няма те плюят, ама яко те плюят. Въпросът е. За тази усмивка, която толкова пренебрегвате. Въобще отношението. Едно е да ти се усмихнат, въпреки че човекът може да има хиляди проблеми, но аз мога ли да разбера, че човекът, че има проблеми?? Не, защото не го показват. E това се дразня на българите. Вечно намусени, вечно гледащи си в своята хралупа, ежедневието толкова вече ги натоварва, че нямат сили за една усмивка.
    Разминавам се със една моя съученичка от 5-ти клас по улицата. И знаеш ли какво стана? Видя ме, направи се, че все едно никога не сме се виждали, срещали, чували и т.н. и продължи по пътя си. И какво повече да говоря? Аз ли трябва да я поздравя? Като отдалеч ме видя и започва вече да изпада в паника " оле боже, как ще се разминем с'я с тоя". Е тва ме дразни, къде ще стане т'ва другаде? Кажи ми?
    Това с "нали го виждам", ми при мен си важи, щото АЗ се сблъсквам с него всеки ден. А ти? Ти сблъскваш ли се с него? Щото аз не мисля, въпреки че не съм бил в Германия, съм сигурен, че не е както тук.
    Така. 2-ри пример. Миналата година в Италия. Бях за 3 седмици там. Ми пак ми беше хубаво, не се чувствах потиснат от хората там. Е т'ва го няма в България. И който и да ми говори, че и тук го има, да, има го. Но повечето такива хора са вече зад граница. Не са тук в България, защото вече не виждат надежда и перспектива. А тези, които са тук... ами те просто все още си мислят, че може да се оправят нещата тук. Рано или късно ще видят, че засега поне няма това да стане скоро. Сега имам ли аргументи? А искаш ли и заключение? Заключението е, че аз, колкото и да не искам заради семейството и приятелите ми, ще емигрирам от тук. Не мисля, в държава, в която няма закони, ред и т.н. да живея. Но тук вече се отплесвам от темата. Сега стана ли ти по-ясно кой е МОЯТ запад?

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си