Йешуа бен Йосиф е Иисус.
Да, по същия начин.
Има много начини за молене. Този, който споделих е най-разпространен. Виж и това: https://www.youtube.com/watch?v=jNxLF0ILFgw
Виж и предишния ми пост с извадките от Библията ако не си го видял.
1. Стоиш прав, при мъжете ръцете се поставят върху или по-надолу от пъпа, а при жените върху гърдите (някои мъже - араби си ги поставят върху гърдите )(по това време четеш определени молитви)
2. Накланяш се и поставяш ръцете си върху колената.
3.След изричане на някои думички пак се изправяш и пак трябва да се каже нещо.
4.Падаш на колене, след това поставяш ръцете си на земята и след това поставаяш и главата си, така, че и носът да допира земята. Изричаш няколко думички (няма смисъл да обяснявам какви).
5. Вдигаш главата си, по това време поставяш ръцете си върху колената и след секунда, пак я поставяш на земята и изричаш някои думички.
Ето така се ''прави'' един рекят.
А накрая на молитвата, като вдигнеш главата си за последно и като попрочетеш някои молитви седнал, обръщаш се първо на дясно и поздравяваш ангела, който записва добрините ти, а след това се обръщаш на ляво и поздравяваш ангела, който записва греховете ти.
После има една процедура с броеницата...и готово.
А ако сбъркаш нещо в стойката?
Или пък направиш цялата процедура по-бавно или по-бързо, или не в точния час?
ПП: Аз имам чувството, че като ходиш да се молиш в джамия все едно отиваш на санаториум за мускулни разтягания и нагревки.
или все едно ката от карате
Последно редактирано от defender : 08-02-2015 на 16:40
В стойката ? Аллах е милостив.
Бързината няма значение, ако прочетеното е правилно. Грях е, ако не се изпълни в точния час.
П.П. Нали затова викам ''с един куршум - два заека''...защото и изпълняваш задълженията си като вярващ, и няма да те боли гърба после.
(само може да има проблем с краката, защото сядането си има особености)
Карате ? Ахахаха![]()
Последно редактирано от Meth : 08-02-2015 на 16:52
И освен гореказаното за санаториума, като включиш и миенето на краката, и бъбренето в двора на джамията, става едно мазало.
Влизаш, миеш си краката, сваляш си обувките, търсиш място къде да ги денеш тия обувки, мамка му, защо са заели всички места, ох, най-накрая, тук ще ги сложа, после надяваш пантофите (ако има изобщо), влизаш вътре в джамията изпълняваш процедурата със стойката, излизаш и отиваш да си бъбриш в двора.
Наистина ми се струва, че страна нагласа трябва да има човек на път за джамията.
Последно редактирано от defender : 08-02-2015 на 16:54
това за "лицето" до "земята" са специфични библейски изрази, които посочват самото смирение на поклонниците, а не че е трябвало задължително да се кланяли с физическите си тела на колене или по корем до земята, понеже важна е вътрешната нагласа, докато физическото ритуално само по себе си е нищо, но ако вярващият наистина обича човеците и иска от все сърце всички те да имат изобилен живот, който трае до края на вечността, тогава би търсил, призовавал и вярвал само (в) Онзи, Който наистина е истинският Господ Бог(защото само Той би могъл да осъществи това), и би бил готов да направи всичко не за своето собствено, но за тяхното спасение/осигуряване в Него, именно за такова смирение се говори в библейските писания там където се казва, че един или друг се (е) поклонил на истинския Бог с "лицето" си до "земята" и т.н., ето защо Исая и Исус говорят за безсмислието на физическото ритуално поклонение и изтъкват нуждата от праведно отношение във вярата, чрез което се допринася ефективно за истинското спасение:
"Такъв ли е постът, който Аз съм избрал, - Ден, в който трябваше човек да смирява душата си? Значи ли да навежда човек главата си като тръстика, И да си постила вретище и пепел? Това ли ще наречеш пост и ден угоден на Господа? Не това ли е постът, който Аз съм избрал, - Да развързваш несправедливите окови, Да разслабваш връзките на ярема, Да пускаш на свобода угнетените, И да счупваш всеки хомот? Не е ли да разделяш хляба си с гладния, И да възвеждаш в дома си сиромаси без покрив? Когато видиш голия да го обличаш, И да се не криеш от своите еднокръвни?" Исая 58: 5-7,
"Исус почна да казва на народа за Иоана: Какво излязохте да видите в пустинята? тръстика ли от вятър разлюлявана? Но какво излязохте да видите? човек в меки дрехи ли облечен? Ето, тия, които носят меки дрехи, са в царски дворци. Но защо излязохте? пророк ли да видите? Да, казвам ви, и повече от пророк. Това е онзи, за когото е писано: - "Ето, Аз изпращам вестителя Си пред Твоето лице, Който ще устрои пътя Ти пред Тебе". Истина ви казвам: Между родените от жени, не се е въздигнал по-голям от Иоана Кръстителя; обаче, най-малкият в небесното царство, е по-голям от него. А от дните на Иоана Кръстителя до сега небесното царство на сила се взема, и които се насилят го грабват. Защото всичките пророци и законът пророкуваха до Иоана; и, ако искате да го приемете, тоя е Илия, който имаше да дойде. Който има уши да слуша, нека слуша." Матей 11: 7-15,
"иде час, и сега е, когато истинските поклонници ще се покланят на Отца с дух и истина; защото такива иска Отец да бъдат поклонниците Му. Бог е дух; и ония, които Му се покланят, с дух и истина трябва да се покланят." Йоан 4: 23-24
Последно редактирано от npp : 08-02-2015 на 18:20
не си истински мюсюлманин след като не споменаваш нищо за това как стъпалата на ислямския поклонник винаги трябва да опират в земята поне с пръстите по време на поклонението, в което има вложен много специален смисъл, а именно че това изразява пълната готовност на мюсюлманина по всяко време да послужи на Бог като върши/прави добрини за/на нуждаещите се...
Има още мнооооооооогоооооо важни неща, за които не съм споменал, просто, защото той няма да прочете всичко, а и не го интересува чак толкова.
При жените не е така. Само при мъжете пръстите на десния крак трябва да са извити към ''Къблето'' а левият е извит на дясно и върху него се сяда.
не увъртай отново, виж как стъпалата на тези поклонници винаги опират в земята(ако не винаги целите поне на пръсти) когато се молят/кланят:
https://www.youtube.com/watch?v=vIEZ7pCtPBc
https://www.youtube.com/watch?v=lilAvv_78gQ
а след като трябва, защо трябва?!, нима ислямските отци са въвели тази практика напразно?!, но ето как съвременните религии са сведени до неефективни ритуали, а не се усъвършенствуват във вършенето на правда/правенето на добро...
Аз паля когато поискам.