.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 25 от общо 5085

Тема: Ислям

Hybrid View

Супер фен Аватара на Meth
    Цитирай Първоначално написано от npp Виж мнението
    пич, първо, не разбираш много неща от написаните в Библията, например, ритуалното обрязване на краекожието, което се е правило най-вече на мъжките юдейски бебета в осмия ден след раждането (от страна на последователи/духовни служители на юдейската религия), ще станеш ли по-добър ако си изрежеш ноктите на ръцете, или, казано с други думи, изрязването на ноктите на ръцете прави ли те по-добър човек?!, разбира се, че не, защото и до ден днешен много хора са си изрязвали ноктите и на ръцете и на краката, но това не им е придало повече доброта, така е и с религиозните ритуали, които са само "образ" и "сянка" на същинските "небесни" неща, дори и да си подстрижеш косата напълно, и да се скопиш напълно, и да изтръгнеш ноктите си ако щеш, това пак няма да те направи съвършено добър, защото само по себе си е премахване на някакви периферни телесни части, затова и е написано:

"Ние имаме такъв първосвещеник, Който седна отдясно на престола на Величието в небесата, служител на светилището и на истинската скиния, която Господ е поставил, а не човек. Защото всеки първосвещеник се поставя да принася и дарове и жертви; затова, нужно е и Тоя първосвещеник да има нещо да принася. А ако беше на земята, Той не щеше нито да бъде свещеник, защото има такива, които принасят даровете според закона; (които служат на онова, което е само образ и сянка на небесните неща, както бе заповядано на Моисея, когато щеше да направи скинията; защото: "Внимавай", му каза Бог, "да направиш всичко по образеца, който ти бе показан на планината"), но на дело Христос е получил служение толкоз по-превъзходно, колкото и завета, на който Той е ходатай, е по-превъзходен, като узаконен върху по-превъзходни обещания. Защото, ако оня първи завет е бил без недостатък, Бог не би търсил място за втори. А напротив, когато порицава израилтяните, казва: "Ето, идат дни, казва Господ, Когато ще сключа с Израилевия дом и с Юдовия дом нов завет; Не такъв завет, какъвто направих с бащите им В деня, когато ги хванах за ръка, за да ги изведа из Египетската земя; Защото те не устояха в завета Ми, И Аз ги оставих, казва Господ. Защото, ето заветът, който ще направя с Израилевия дом След ония дни, казва Господ: Ще положа законите Си в ума им И ще ги напиша в сърцата им; Аз ще бъда техен Бог, И те ще бъдат мои люде; И няма вече да учат всеки съгражданина си И всеки брата си, като му казват: Познай Господа; Защото всички ще Ме познават, От малък до голям между тях. Защото ще покажа милост към неправдите им И греховете им (и беззаконията им) няма да помня вече". А като каза "нов завет", Той обявява първия за остарял. А онова, което овехтява и остарява, е близо до изчезване." Евреи 8: 1-13,

"А даже при първия завет имаше постановления за богослужение, имаше и земно светилище. Защото беше приготвена скиния, в първата част на която бяха светилникът, трапезата и присътствените хлябове; която част се казва светото място; а зад втората завеса беше оная част от скинията, която се казваше пресветото място, гдето бяха златната кадилница и ковчегът на завета, отвсякъде обкован със злато, в който бяха златната стомна, съдържаща манната, Аароновият жезъл, който процъфтя, и плочите на завета; и над него бяха херувимите на Божията слава, които осеняваха умилостивилището; за които не е сега време да говорим подробно. И когато тия неща бяха така приготвени, в първата част на скинията свещениците влизаха постоянно да извършват богослужението; а във втората веднъж в годината влизаше само първосвещеникът, и то не без кръв, която принасяше за себе си и за греховете на людете, сторени от незнание. С това Светият Дух показваше, че пътят за в светилището не е бил открит, докато е стояла още първата част на скинията, която е образ на сегашното време, съгласно с което се принасят дарове и жертви, които не могат да направят поклонника, колкото за съвестта му, съвършено чист, понеже се състоят само в ядене, пиене и разни умивания, - плътски постановления, наложени до едно време на преобразувание. А понеже Христос дойде като първосвещеник на бъдещите добрини, Той влезе през по-голямата и по-съвършена скиния, не с ръка направена, сиреч, не от настоящето творение, веднъж за винаги в светилището, и то не с кръв от козли и от телци, но със Собствената Си кръв, и придоби за нас вечно изкупление. Защото, ако кръвта от козли и от юнци и пепелта от юница, с които се поръсваха осквернените, освещава за очистването на тялото, то колко повече кръвта на Христа, Който чрез вечния Дух принесе Себе Си без недостатък на Бога, ще очисти съвестта ви от мъртвите дела, за да служите на живия Бог! Той е посредник на нов завет по тая причина, щото призваните да получават обещаното вечно наследство чрез смъртта, станала за изкупване престъпленията, извършени при първия завет. Защото гдето има завещание, трябва, за изпълнението му, да се докаже и смъртта на завещателя. Защото завещанието влиза в сила, само гдето се е случила смърт, понеже никога няма сила, докле е жив завещателят. Затова нито първият завет бе утвърден без кръв. Защото, след като Моисей изговори всяка заповед от закона пред всичките люде, взе кръвта на телците и на козлите, с вода и червена вълна и исоп, та поръси и самата книга и всичките люде, и казваше: "Това е кръвта, проляна при завета, който Бог е заръчал спрямо вас". При това, той по същия начин поръси с кръвта и скинията и всичките служебни съдове. И почти мога да кажа, че по закона всичко с кръв се очистя; и без проливането на кръв няма прощение. И тъй, необходимо беше образите на небесните неща да се очистват с тия жертви, а самите небесни - с жертви по-добри от тях. Защото Христос влезе не в ръкотворено светилище, образ на истинското, но в самите небеса, да се яви вече пред Божието лице за нас; и не за да принася Себе Си много пъти, както първосвещеникът влиза в светилището всяка година с чужда кръв, (иначе Той трябва да е страдал много пъти от създанието на света); а на дело в края на вековете се яви веднъж да отмахне греха, като принесе Себе Си в жертва. И тъй като е определено на човеците веднъж да умрат, а след това настава съд, така и Христос, като биде принесен веднъж, за да понесе греховете на мнозина, ще се яви втори път, без да има работа с грях, за спасението на ония, които Го очакват." Евреи 9: 1-28

същото може да се каже и относно яденето на свинско и др. меса, които по време на стария завет бяха считани за нечисти, самото въздържание от яденето на месо не прави човека по-добър, защото много пъти е имало вегетарианци и вегани, които също са вършили неправда, даже е имало случаи когато винопийци, намиращи се под упойващото действие на алкохола, са били по-кротки от много трезвеници, което, що се отнася до алкохола, можем да прибавим към казаното до тук за тези неща, ето защо е било казано и написано:

"Това, което влиза в устата, не осквернява човека; но това, което излиза от устата, то осквернява човека. Тогава се приближиха учениците и Му рекоха: Знаеш ли, че фарисеите се съблазниха като чуха тая дума? А Той в отговор рече: Всяко растение, което Моят небесен Отец не е насадил, ще се изкорени. Оставете ги; те са слепи водачи; а слепец слепеца ако води, и двамата ще паднат в ямата. Петър в отговор Му рече: Обясни ни тая притча. А Той каза: И вие ли сте още без разумение. Не разбирате ли, че всичко що влиза в устата, минава в корема, и се изхвърля в захода? А онова, което излиза из устата, произхожда от сърцето, и то осквернява човека. Защото от сърцето произхождат зли помисли, убийства, прелюбодейства, блудства, кражби, лъжесвидетелства, хули. Тия са нещата, които оскверняват човека; а да яде с немити ръце, това не го осквернява." Матей 15: 11-20,
    |
    |
    v
    Защо не разбереш, че ти не си в състояние да оспорваш Божиите закони...стиховете ти са от ясни по-ясни...нали Бог е този който ни мисли доброто и този който знае всичко ?

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от Meth Виж мнението
    Аха...ти сам си го каза...
    не свидетелствувам от себе си за да е частно на мен

Защо не разбереш, че ти не си в състояние да оспорваш Божиите закони...стиховете ти са от ясни по-ясни...нали Бог е този който ни мисли доброто и този който знае всичко ?
    а човекът, който упражнява вярата систематично и задълбочено за какво е, той не трябва ли да промисля за онова, което е добро за всички и не е лошо за нито един, примерно като ходатайства пред истинския Бог за спасение на нуждаещите се отправяйки добри/праведни молитви, или като говори Божията истина такава каквато тя наистина е?!
    Последно редактирано от npp : 08-09-2015 на 10:44

не свидетелствувам от себе си за да е частно на мен
    Добре тогава...поздравявам джина, който ти го е казал.

Мега фен

ПП: Като Аладин и джинът от вълшебната лампа, дето му изпълняваше желания.
    Последно редактирано от defender : 08-09-2015 на 15:57

Мега фен
    това да не ти е шехерезада, аладин и вълшебната лампа

а човекът, който упражнява вярата систематично и задълбочено за какво е, той не трябва ли да промисля за онова, което е добро за всички и не е лошо за нито един, примерно като ходатайства пред истинския Бог за спасение на нуждаещите се отправяйки добри/праведни молитви, или като говори Божията истина такава каквато тя наистина е?!
    Да трябва...но ако и мюсюлманите мислеха така, никой нямаше да изпълнява намаз. Така че, щом Бог е отредил нещо, ти трябва да го правиш, защото (пак повтарям) Той не иска нашето зло и само Той знае какво е най-добре за нас.

Мега фен
    Да трябва...но ако и мюсюлманите мислеха така, никой нямаше да изпълнява намаз. Така че, щом Бог е отредил нещо, ти трябва да го правиш, защото (пак повтарям) Той не иска нашето зло и само Той знае какво е най-добре за нас.
    това "намаз" звучи като да си намажеш ръчичките и личицето с кремче и после да си легнеш да дремнеш, а после като станеш да си смажеш коремчето с някакво лакомство, и после пак да отидеш до онова място където ще клечиш, и т.н. всеки ден - ден за ден, а в същото време много гладуващи дечица по света простират измършавелите си ръчички към хората, които ги подминават, в очакване да получат поне малко храна, какво да ти кажа, не напразно вече неведнъж казахме, че за съжаление съвременните религии се заключават в една такава суетна традиция, и не само лекарите и хирурзите, но дори и продавачите в магазините за плодове, зеленчуци, хляб, и пр. изпреварват такива вярващи в Божието царство, и то просто като практикуват своите професии, защото се явяват по-полезни на света от тях, а ти пак продължаваш да се хвалиш с една такава суетна религиозна традиция, все едно е най-доброто в Божиите очи, което човек би могъл да направи

това "намаз" звучи като да си намажеш ръчичките и личицето с кремче и после да си легнеш да дремнеш, а после като станеш да си смажеш коремчето с някакво лакомство, и после пак да отидеш до онова място където ще клечиш, и т.н. всеки ден - ден за ден, а в същото време много гладуващи дечица по света простират измършавелите си ръчички към хората, които ги подминават, в очакване да получат поне малко храна, какво да ти кажа, не напразно вече неведнъж казахме, че за съжаление съвременните религии се заключават в една такава суетна традиция, и не само лекарите и хирурзите, но дори и продавачите в магазините за плодове, зеленчуци, хляб, и пр. изпреварват такива вярващи в Божието царство, и то просто като практикуват своите професии, защото се явяват по-полезни на света от тях, а ти пак продължаваш да се хвалиш с една такава суетна религиозна традиция, все едно е най-доброто в Божиите очи, което човек би могъл да направи
    Това ''намаз'' е благодарност към този който те е създал. Той ти е дал 24 часа на ден...какво ще ти коства да му върнеш 1 час ?

Мега фен
    Това ''намаз'' е благодарност към този който те е създал. Той ти е дал 24 часа на ден...какво ще ти коства да му върнеш 1 час ?
    за какво му е на истинския Бог да Му клечиш?!, каква полза би имало това за Него?!

"Извикай силно, не се щади; Издигни гласа си като тръба Та изяви на людете Ми беззаконието им, И на Якововия дом греховете им. При все това те Ме търсят всеки ден И желаят да учат пътищата Ми; Като народ, който е извършил правда; И не е оставил постановлението на своя Бог, Те искат от Мене праведни постановления, И желаят да се приближат при Бога. Защо постихме, казват, а Ти не виждаш? Защо смирихме душата си, а Ти не внимаваш? Ето, в деня на постите си вие се предавате на своите си удоволствия, И изисквате да ви се вършат всичките ви работи. Ето, вие постите за да се препирате и карате, И за да биете нечестиво с пестници; Днес не постите така Щото да се чуе горе гласът ви. Такъв ли е постът, който Аз съм избрал, - Ден, в който трябваше човек да смирява душата си? Значи ли да навежда човек главата си като тръстика, И да си постила вретище и пепел? Това ли ще наречеш пост и ден угоден на Господа? Не това ли е постът, който Аз съм избрал, - Да развързваш несправедливите окови, Да разслабваш връзките на ярема, Да пускаш на свобода угнетените, И да счупваш всеки хомот? Не е ли да разделяш хляба си с гладния, И да възвеждаш в дома си сиромаси без покрив? Когато видиш голия да го обличаш, И да се не криеш от своите еднокръвни? Тогава твоята светлина ще изгрее като зората, И здравето ти скоро ще процъфне; Правдата ти ще върви пред тебе, И славата Господна ще ти бъде задна стража. Тогава ще зовеш, и Господ ще отговаря! Ще извикаш, и Той ще рече: Ето Ме! Ако махнеш насред себе си хомота. Соченето с пръст и нечестивите думи, Ако даруваш на гладния желаното от душата ти, И насищаш наскърбената душа, Тогава светлината ти ще изгрява в тъмнината, И мракът ти ще бъде като пладне; Господ ще те води всякога, Ще насища душата ти в бездъждие, И ще дава сила на костите ти; И ти ще бъдеш като напоявана градина, И като воден извор, чиито води не пресъхват. И родените от тебе ще съградят отдавна запустелите места; Ще възстановиш основите на много поколения; И ще те нарекат Поправител на развалините, Възобновител на места за население. Ако отдръпнеш ногата си в събота, За да не вършиш своята воля в светия Ми ден, И наречеш събота наслада, света на Господа, почитаема, И Го почиташ като не следваш в нея своите си пътища, И не търсиш своето си удоволствие, и не говориш своите си думи, Тогава ще се наслаждаваш в Господа; И Аз ще те направя да яздиш по високите места на земята, И ще те храня в наследството на баща ти Якова; Защото устата Господни изговориха това." Исая 58: 1-14

за какво му е на истинския Бог да Му клечиш?!, каква полза би имало това за Него?!

"Извикай силно, не се щади; Издигни гласа си като тръба Та изяви на людете Ми беззаконието им, И на Якововия дом греховете им. При все това те Ме търсят всеки ден И желаят да учат пътищата Ми; Като народ, който е извършил правда; И не е оставил постановлението на своя Бог, Те искат от Мене праведни постановления, И желаят да се приближат при Бога. Защо постихме, казват, а Ти не виждаш? Защо смирихме душата си, а Ти не внимаваш? Ето, в деня на постите си вие се предавате на своите си удоволствия, И изисквате да ви се вършат всичките ви работи. Ето, вие постите за да се препирате и карате, И за да биете нечестиво с пестници; Днес не постите така Щото да се чуе горе гласът ви. Такъв ли е постът, който Аз съм избрал, - Ден, в който трябваше човек да смирява душата си? Значи ли да навежда човек главата си като тръстика, И да си постила вретище и пепел? Това ли ще наречеш пост и ден угоден на Господа? Не това ли е постът, който Аз съм избрал, - Да развързваш несправедливите окови, Да разслабваш връзките на ярема, Да пускаш на свобода угнетените, И да счупваш всеки хомот? Не е ли да разделяш хляба си с гладния, И да възвеждаш в дома си сиромаси без покрив? Когато видиш голия да го обличаш, И да се не криеш от своите еднокръвни? Тогава твоята светлина ще изгрее като зората, И здравето ти скоро ще процъфне; Правдата ти ще върви пред тебе, И славата Господна ще ти бъде задна стража. Тогава ще зовеш, и Господ ще отговаря! Ще извикаш, и Той ще рече: Ето Ме! Ако махнеш насред себе си хомота. Соченето с пръст и нечестивите думи, Ако даруваш на гладния желаното от душата ти, И насищаш наскърбената душа, Тогава светлината ти ще изгрява в тъмнината, И мракът ти ще бъде като пладне; Господ ще те води всякога, Ще насища душата ти в бездъждие, И ще дава сила на костите ти; И ти ще бъдеш като напоявана градина, И като воден извор, чиито води не пресъхват. И родените от тебе ще съградят отдавна запустелите места; Ще възстановиш основите на много поколения; И ще те нарекат Поправител на развалините, Възобновител на места за население. Ако отдръпнеш ногата си в събота, За да не вършиш своята воля в светия Ми ден, И наречеш събота наслада, света на Господа, почитаема, И Го почиташ като не следваш в нея своите си пътища, И не търсиш своето си удоволствие, и не говориш своите си думи, Тогава ще се наслаждаваш в Господа; И Аз ще те направя да яздиш по високите места на земята, И ще те храня в наследството на баща ти Якова; Защото устата Господни изговориха това." Исая 58: 1-14
    Чрез намаза се свързваш с него... подасяш благодарности и искаш...молиш се.

На Байряма е задължително да дадеш една част от това което имаш на бедните.
    А ако не искаш да постиш, трябва да нахраниш определен брой хора опредеено време.
    ''Не, напротив, не давате дори и на бедните! И не подканвате други да дават...и много обичате материалното (принадлежностите си)'' Сура Феджр

Ислямът е уникална религия за взаимопомощ и състрадание.
    А това ''намаз'' никога няма да го разбереш.
    ''И слагайки пред и зад тях огради ги затулихме, и вече не виждат.''
    ''И е все едно дали ги предупреждаваш или не. Вече те няма да са вярващи.'' Сура ЙаСин
    Последно редактирано от Meth : 08-09-2015 на 17:36

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си