- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- 12-ти клас (абитуриенти) -2015/2016
Предупреждавам, че твърдението ми няма покритие, няма да си защитя убедително тезата, но и не искам, просто си изказвам мнението. :д Може би най-трагичната част от характера ми е, че имам предразсъдъци. Не ми допада факта, че там само който не е кандидатствал не е влязъл и всичко става с пари. Добре де, това последното навсякъде го има. Просто ми прави впечатление на селски университет и не мисля, че някой ден бих се гордяла да кажа, че имам диплома от УНСС.
Чакай, че забравих и добрата дума. :д Отново повтарям, че това са си мои виждания и може там да има супер добри преподаватели и високо ниво на обучение, нямам информация от учащи там, за да съм запозната с условията. Просто на мен не ми допада.![]()
Аз не бих се гордял с хартия, независимо от кой университет. Без значение колко трудно или с колко мъки е изкарана. Нито пък е от важност това дали ми е послужила за някаква професия, или добро впечатление.
Когато записваш висше, трябва да си с ясна представа, че отиваш да учиш за себе си. Предполагам ти е ясно.
Да усвоиш колкото може повче, за да можеш поне една малка част от знанието да го приложеш в развитието си от една страна, а от друга.. за обща култура.
Второ ''правило''. Не учи само материала, който изискват от теб. Не зубри, за добра оценка, така да се каже.
Трето. Ще прозвочи отново малко като конспирация (вече ме научихте ясно) , но в дузина специалности, където и да е по-света, изискват от теб неща, които системата е наложила.. В тази връзка трябва да подлагаш под съмнения много материал и по-точно чрез допълнитела инфорация, допълнителни теории и зададени въпроси, сама да проумееш връзките.
Четвърто. Не се доверявай на всички преподавателски приказки. Голяма част от преподавателите, да си кажем честно, са теоретици. Титли не правят качеството, колкото и хубаво да звучат. Разбира се това не изключва и съществуването на наистина умни доценти, хора на науката и с достатъчно опит.
Като цяло обаче, в който и да български университет да попаднеш, голяма част от преподавателите наистина не покриват високи норми. Да, интелигентни са, няма начин, особено в сравнение със студентите, които са от тънка на глог.
Преподавателите във всички случаи заслужават уважение и са източник на достатъчно ценна информация.
Как се става преподавател?
Учиш 4 години - бакалавър.
1,5 - 2 години - магистър.
Ставаш млад асистент... (въпроси към асистентни - по възможност по-органичени)
Главен асистент. Защитена докторантура. През това време работата ти почти изцяло е съсредоточена в университетски среди и разбитите у нас научни институти (които изостават с 20-30 години от Западните, поради тотална липса на финансиране, както всичко останало и си живеем в 20-ти век, с всички остарели технологии и практики)
След години защитава още тук там дисертации, пишеш няколко научни трудове (ново създадено нещо) и при достатъчно упоритост ставаш доцент. От там до ''професор'' според мен има тънка връзка. Има професори и професори.
Казано по-просто. Не се води напълно от учебния материал, той не гарантира реализация, дори в пълна усвоямост.. Прави повторения. Търси точната сфера, в която искаш да се занимаваш и наблягай там.
Бакалавър може да се интерпретатира и по-друг начин. - усовяне на основите на всички видове професии, тоест всяка една дисциплина е основа за развитие в дадена работа.
В крайна сметка важното е да не зубириш, а да мислиш.
Успех.
Последно редактирано от golemiq_korab_minava : 04-03-2016 на 17:51
И какво ще стане като кажеш по-славното?!
СУ? Ивааа учи в СУ, питай я, да ти обясни за славата на СУ и колко по-добър е. Лелее, имам приятели завършили тази су с отличие. Имам приятели, които са го завършили и преди 30 години, когато трудността е била завишена в пъти.
На 800но място от класация на световните университети.. Слава. Ти диплома и от Кембридж може да си купиш.
Корабче, стига си се хвалил. Вече всички знаем, че учиш в чужбина.
Защо трябва да става нещо като кажа това или онова име? Аз просто искам да си знам за себе си, че съм учила в университет, който намирам за приличен за стандартите на страната ни. Не знам защо изобщо намесваш Кеймбридж, никой не ти говори за световни класации.
Просто умирам да уча икономика в УНСС, ама само щото е УНСС няма да го направя, а ще ида в СУ да уча някоя скапана филология, понеже унито е по-престижно нали... Би било смешно логиката ми да е такава. Не съм казала, че искам да завърша унито заради името, казвам, че ако примерно ме приемат Журналистика и в СУ, и в УНСС, ще запиша в СУ. Съжалявам, ако си ме разбрал погрешно, естествено, че подбирам по специалност, не по името на заведението. Просто момичето ме помоли да обоснова отношението си към УНСС и аз казах, че не ме радва, а докъде стигна дискусията...![]()
Малеееее, напускам ТУ и отивам да уча новата спец "Ядрена сигурност" в unesese. Нямам търпение : )))))
Стига, we. Няма значение държавата или дори унито за това колко престижно ще е нещото, което учиш. Индивидуално е за всяка специалност. Право в унсс и су не е едно и също както и счетоводство в унсс и свищов, примерно.
Абе, квото и да си говорим, предпочитам да уча за МС или лекар във Плевен, а не в РУ, Ива. Някак по-добре ми се струва, че ще ме научат, отколкото в Долно нанагорнище. Пък и има места, чиито дипломи тежат, кажи-речи, само за отделния град, щото в близост няма кой знае колко места, където се учи точно тая специалност и липсват кадри от по-елитни унита. По-друго е окото някак, ако си завършил с отлична диплома медицински Плевен, отколкото русенски или софийски със жалките си опити за факултети по ОЗиЗГ.
Не знам за какво говориш с тези съкращения хд. Искам да кажа само, че унсс е реномираното място в бг за тези, които са се насочили към икономиката. Донякъде и иу варна. За мен са смешни тези факултети на пу и су, академията в свищов и нз си кви още имаше. Факт е за съжаление, че повечето отишли там са, защото трябва да са студенти. Лични примери познавам доста. Така западна и запада нивото. Щото унсс, а и не само буквално канят всеки. Достатъчно ти е диплома, за да влезеш в университет. И все пак, субективно е. Всичко зависи от конкретната специалност.
То и в ТУ е така, бая хора са тук, само за да са студенти.
Е не се влиза само с диплома, но е достатъчен фактът, че приемат с матура по БЕЛ.
Обществено здраве и здравни грижи. Много е дълго, не ми се пишеше цялото наименование.
Имах предвид за ТУ, намесих се малко във вашия унсс спор. Че в такъв университет се влиза с матура по БЕЛ, пък и дори коефициентът за матура е почти изравнен с този от изпит. 3,0 за изпит и 2,9 за матура. Ко да играя.![]()
Един въпрос към момичетата имам - часът за прическа или за грим ви е първи и мислите, ли че има значение последователността?
А с дипломата на ПУ ли би се гордяла? Като изключим правото в СУ, КСИ и медицината евентуално (защото всички знаем как стават нещата дори и там), не знам за каква гордост би могло да става въпрос в който и да било университет в България. Кажи ми къде няма корупция и приема е труден - почти никъде.
За СУ, донякъде добре. Но икономика в СУ?!? Като право в УНСС.
Ето за това говорим. Избираш си специалност и отиваш в университета, който е тясно специализиран. Напълно съм съгласна за журналистиката - СУ е къде къде пред УНСС. Но за икономиката не мисля, че има по-добър избор в България.
Подкрепям. Като ще правим нещо, нека да е като хората.
Първо прическата - самата фризьорка ме посъветва така, за да не се развали гримът от стилизантите.
Добре си се насочил. В компютърните специалности ли искаш?
Малко инфо за тези, които искат да кандидатстват КСИ/ИТИ в ТУ-София. Тази година ще има нова специалност - "Софтуерни технологии" за 100 човека, чух преди месец още, но вече почва по-масово да се пише и коментира по темата. Започнали са дискусии с държавата и бизнеса по учебния и план. Ще бъде с по-малко общообразоветелни предмети, заместени с повече практически софтуерни дисциплини. Като разбера вътрешно инфо или изкопам учебния план, който уж ми обещаха, ще пиша отново за нея.![]()