- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Любов
- ДНЕВНИК: Как се чувствате? vol. 28
Добре де, за Номката ясно, ама за какво ти е торент тракер в банка?
голяма загуба на време беше това упражнение. иначе ми е доволно, ако ми се получи идеята, ще е още по-доволно.
гладна съм до смърт, което е добре, че иначе не се сещам да ям. мога ли да си докарам някой гастрит за резила? :д
Обратно в реалността
Монте Карло, ще се върна, обещавам!
Номи, като бъдещ мениджър (:Д) да ти кажа, че възпрепятстваш образуването на cross-functional teams и co-operation, следователно постигането на organizational goals
(да, пуши ми главата от тия щуротии :д)
Elon Musk, founder of Tesla, SpaceX, Solar City, and PayPal, who said, "As much as possible, avoid hiring M.B.A.'s. M.B.A. programs don't teach people how to create companies ... our position is that we hire someone in spite of an M.B.A., not because of one."![]()
// човъркам си
Евче, кажи ми дали някога ще си погледнеш личните, да знам дали да пиша ;д
оооооох, болка.
писна ми вече.
Както и предполагах, това интервю ще ми ебе майката.
Welcome to the Jungle...
Master in business administration (Management).
Management includes planning, organizing, staffing, leading or directing, and controlling an organization to accomplish the goal.
Няма creating, и нормално.
Леко крайна мисъл, от една страна има резон, от друга - не.
Ама е хубава де![]()
просто те чешкам, мани го Мъск -- човека строи коли и ракети - чудно защо ли не му трябва административен персонал ;д
Сега чак видях, че пантерката е обяснила, ама и аз въпреки това ще сипя, каквото бях написала :Д
@Бении, ей сега добре, че каза, и разтърсих и видях, просто не съм видяла/разбрала :Д
@Аuriss, "M.B.A. programs don't teach people how to create companies"
Представете си едно малко детенце, момченце, генийче, и една майка, която докато е малко, му бърше задника, после в пубертета му оправя бакиите, стаята, готви му, чисти му .. Имам предвид, детето ходи по състезания, прави изобретения, създава компания, ако щете... ама има някой, дето стои там и му връзва гащите.
Тези хора, дето ти връзват гащите, са хората с MBA и не само, ами и хора с познания, които се изучават там, да речем хората на процеса и нормалното функциониране на компанията.
Мога да разтегля, ама само ще питам дали компания с над 350к служители тип HP или IBM би могла да работи без тези процеси. Да, идеята на хората с такива познания и квалификация, че дори и уменията, може да не са за взимаме на някакви оригинални и нови решения, ама без хората на процеса, нещата не вървят.
И ти не можеш да имаш компания, ако имаш невероятни идеи и създаваш, ли създаваш, нови service- и, но да нямаш процес за оценка на customer satisfaction, и с времето да нямаш анализ и идеи за improvement на този процес/услуга - туй ти го правят хората с познания по BA ( не казвам, че трябва да имаш тапията ). В големите компании, на организация/отдел, се разпределя бюджет. Кой преценява колко бюджет е необходим и как да се утилизира ? Не са финансовите аналисти и лица, защото те си нямат и понятие коя организация точно какви разходи ЩЕ се наложи да има ( може би имат идея какви е имала предходната година ).
Имам предвид, бизнес процесите, оценката, управлението на ресурси - хора, бюджети, проекти, , които са пряко свързани към изучаването на бизнес администрацията, за скелета на една компания, и без скелет, нищо няма да работи.
Та, ако става дума единствено за създаване на бизнес - ок, трябва ти само един човек с подобни умения на високо ниво, и той вече да си има под себе си други звена, които да следват същите процеси, повече не ти трябват.
Ама така лаконично с един цитат да сипеш на всичките хора MBA, недей.
В IT компаниите има специфични процеси, по които се работи ( тип ITIL, ITSM, six sigma, PMP ( макар, че е също за всяка сфера ), тези процеси осигуряват винаги да е ясно кой носи отговорността, каква е следващата стъпка, какви са сроковете, как се поставя оценка, как се процедира, абе като блок схема - ако е това, правиш това, ако е онова - правиш онова, и всичко това съобразено с критичността на ситуацията за компанията. Тези процеси не ми се вярва да са създадени от founder-и с нови готини идеи, защото стереотипа за тях е такъв, че биха избегнали тромавината на процеса във всеки случай, дори с малко повече риск. Тези процеси ще да са от MBA-тип хора, и пак казвам, много хора се подиграват и негодуват по отношение на процесите, но това е положението.
Единствено споделям от персонален опит, нямам образование или квалификация по въпроса, но ми се е налагало да се занимавам, но по ITIL/ITSM ( IT management ) процеси, които е интересно дали ги споменават в университета, би трябвало .
Ох, много сипах, ама .. не винаги това, което пише в интернет, и което някой предприемач или велик философ е казал, е обективно, изчерпателно, ако щете и вярно.
Девет кули дзидини,
девет враке железни.
Никой немой да отоври
да прерила, ей ей...
Зад високи дзидини
девет темни одаи
едно сърце те люби
заплетено, ей, ей...
още си играем на мълчанка явно, ми хуу.
малко започвам да се притеснявам за психиката си, тия среднощни ревове не ми се бяха случвали преди :д
трябва да си правя упражненията, а не винаги да ги оставям за последния момент, че ми идва нанагорно..
те са упражнения по почвознание/база данни и графични системи/геодезия, а не физически такива :д
макар че сега се сетих, добре ще ми се отрази пак да си почна йогата, чувствам се хипи докато я правя ;3
Що бе, ако не й пречи на съня, няма лошоАз цял семестър спортувах най-рано от 20 и си спинках като бебе после.
Така, така :* (Тъкмо вчера учих за процесите като необходимост и за случая, в който R&D eкипът всъщност няма пряка информация за customer satisfaction и затова се образува cross-functional team със sales representatives, които пък нямат technical expertise да създадат нов продукт. Хехе, млад меринджей :д) На Мъск му трябва администрация, и още как, иначе успех му пожелавам с намирането на финансиране, с воденето на отчет, със самото производство или лансиране.
Интелигентно човече си ти. Както си тръгнала да пътуваш редовно, да се отклониш леко към Германия...?
Ама спокойно, Аурисът не се заяжда, аз затова му отговорих с два реда, знам, че ще ме разбере.
Ох, съжалявам, не исках да звучи като хейт и знам, че Ауриса също знае :д
Иначе, това което написа за cross-functional team-овете, някъде споменават ли се pre-sales engineer-ите и technical консултантите? любопитна съм :д защото това, което съм срещала е, при самото предлагане на изготвяне на решение или самото решение/услуга, техникъл консултанта или pre-sales ( технически човек- sales ), които събират от клиента какво-що техническо желае и какво може да се предложи - и го предават на sales хората, и те изготвят оферта и движат сделката.
И вече, като услугата е създадена/продадена, за satisfaction-a се грижи нещо като account delivery manager/executive/lead , или само account manager, което пак си е като някакъв сейлс, ама дето отговаря за акунта на клиента и добавянето на нови услуги?
Всъщност, точно, че май sales-овете по някаква схема се делят на hunter-и - такива, които ловят клиенти, и такива, които се грижат за клиентите ( и просто им продават нови услуги ) ?
Ще ми е много интересно, ако нещо по темата си учила/чела, пък това което учиш ( бизнес администрация ) е много готино и интересно, и също ще ми е интересно да кажеш за разликите между българските методи и програми в подобни специалности.
Ако ти се занимава де :д
Пък, ако кажеш до кое летище си близо и ако имам полети от там към югозапад - бих наминала, била съм само в берлин за 2 дни.
Девет кули дзидини,
девет враке железни.
Никой немой да отоври
да прерила, ей ей...
Зад високи дзидини
девет темни одаи
едно сърце те люби
заплетено, ей, ей...
Когато най-добрата ти приятелка и гаджето ти (непознати до момента, но слушали много един за друг) се засекат ненадейно във влака. И когато аверката е предложила да отидеш с нея на тва пътуване. И когато ти си отказала, щото „с тая София и тая Варна много ми става!“... Да си пикая на късмета, братче! Искам си при него пък! Деееейба. И също така когато точно най-добрата аверка те събуди по телефона, изваждайки те от ужасен сън, за да ти каже, че гаджето ти е покрай нея. :дддд
Хем ми е смях на макс, хем ми е такове едно... ядно! Доядя ме, наистина. Деня ми става все по-откачен, а до довечера има тоооолкова време...
ехаа.
прибирам се, почти съм стигнала до нас, получавам поредният смс, който не разбирам, но ме кара да се хиля като идиот.
прекрасен е. пак тръгнах по утъпканите пътечки, но пък те са най-...сигурни.
(((( :
взет изпит, намерена карта за метрото и вкусна вечер + филм, какво да искам повече от живота. между другото ще ми предложите ли някакво приятно и нетежко филмче
You are everything baby ! ol baby !
ahahehha ;*
тори, голямо каръче си :*
валиии, обичам дъждовното време,създава ми едно особено приятно настроение, изпадам в любимите си дълбоки размисли и страсти... той почива днес, говорихме си много, довечера пак, дано само не се сдърпаме за супер голяма глупост ;д
cuz I swear, I don't care ... ;]]
ВНИМАНИЕ: Много дълъг пост, насочен към Номи, не четете, ако не ви се занимава :д
Тцъ, нищо по темата не звучи познато, но предполагам, че не сме го учили, защото е по-частен случай. Вероятно се учи, когато правиш обучение. (нямам предвид обучение при постъпване във фирма. Ausbildung e алтернатива на университета, 2 години те подготвят за специалист, но дефактно нямаш диплома от ВУЗ)
Адекватно сравнение не мога да направя, не съм учила същото в Бг :д Мога да отворя програмата и да видя за какво горе-долу става въпрос. Можеш да питаш therichbitch, тя определено ще ги сравни по-добре от мен. По това, което знам от нея, Стопанско управление в СУ доста се доближава до нашето - даже и някои от учебниците са им на немски. В общи линии, май това е единственото, което си заслужава. За Академията в Свищов съм чувала хубави неща, а имам една позната, когато кара магистратура по иновации и финанси нейде из София, нещо са затрудняваше с финансите, трябва да я питам как са и да сравня. Примерно, ако си запозната с плана на 9Academy, тя от там се запали за тази магистратура - замисълът е прекрасен, идеята е супериновативна за България и смятам, че дава много добро ниво на обща култура, но просто в сравнение с програмата ми в уни е... късче оттук, късче оттам. Все едно да си купиш книга на добър предриемач - не е учебник, не е адекватно научно четиво. Но пак казвам - за някой, чиято централна сфера е близка до бизнеса (примерно, Web design) и иска да придобие по-широк поглед върху търсене/предлагане, рекламиране на продукт и т.н. е направо супер!
Интересното тук - моята специалност бакалавър е смърт, ужасно е трудно, страшно ни тормозят, правят стабилна цедка; докато при магистратурата най-трудното е приемът, то и затова в магистърските курсове почти няма завършили бакалавър в нашия университет, а дошли от другаде, където по-лесно се изкара необходимия успех. Приятелят ми е математик с *мисли думата 5 минути* нещо като втора специалност бизнес администрация и като съм му гледала слайдовете - едно към едно това, което ние учим, сииииииилно опростено и тук-таме нещо новичко.
Като си търсех уни за Еразъм, бая изчетох - излиза, че само при нас е така. По време на семестъра никой нищо не те кара да правиш (друг е въпросът, че ако не отделяш всеки ден време за учене и наистина имам предвид всеки ден, дори взимането на изпити е под въпрос) и накрая ти струпват 5 изпита в рамките на седмица и половина, максимум две, и то, ако си късметлийка. В останалите държави, които четох - разбирай Шотландия, Русия, Сингапур, Англия, Чехия - все имат някакви есета, case study, презентации, мини изпитченца, които формират част от оценката. Това сякаш ми се струва по-добре, ама нали знаеш... тревата от другата страна на оградата винаги е по-зелена.
Имахме някакво малоумно IT втори семестър, покъртително скучно беше. Някакви наченки на програмиране - като Паскала в училище, ама не съвсем, плюс едно кило теория. Една колежка сега прави избирателен модул E-commerce и й е много интересно, но каза, че по-скоро наподобява Operations Management.
Летищата - наблизо са Frankfurt International и Frankfurt Hahn, като от второто тр да пътуваш с автобус 120+ километра, пък те са 3 пъти на ден :д
Последно редактирано от PinkPan7her : 03-19-2015 на 14:46
http://www.lentata.com/page_5608.html
Интересно ми е другите какво мислят за статията.
I said: I long to learn the things that are, and comprehend their nature, and know God.
Простотия. Или аз съм расла в саксия, ама категорично не смятам, че има достатъчно такива индивиди, за да се направи обобщение.
Проверих й набързо другите статии на тая Адриана Аврамова - всичките са в този стил. Болднато, тук-таме големи букви, смели обобщения, вменяване на вина ("аз обаче упорито ще продължа да ви разказвам какво правят децата ВИ") и изживяване като някакъв морален съдник, за когото обаче светът не е достатъчно скандален, та си го напасва, че да има какво да оплюва.
Мухла някаква.
Последно редактирано от PinkPan7her : 03-19-2015 на 14:57
хахахахахахаа, тъй като се чувствах като труп след днешния ден и реших да полегна, и току-що се събудих, влизам в лицекнигата, и виждам, че ми е писал: "да не си ми загубила номера случайно...?" как ме е намерил...само аз мога така да правя...аф ;д
хааххахахахах, ама много е самоуверен, бе.
Последно редактирано от pandabear : 03-19-2015 на 15:33