- Форум
- По малко от всичко
- За България и тези, които я напуснаха
- Защо "напуснахте" България
alchy, всъщност с тази измислена история исках да покажа, че емиграцията извън държавата не е единствения проблем на България. Масово хората се изнасят от селата/малките градове, за да имат по-добър живот/реализация. Странното е че никой като гледам не мисли какво става с тези населени места. Ето както ти казваш, че има повече развлечения/работа в Бургас, аз така ти казвам, че в чужбина има повече работа/развлечения от България. Та въпроса ми е защо трябва да стоя на място, което не ми харесва по ред причини? Ти си си се изнесъл от селото в което си живял, а в същото време търсиш сметка на хората, които са се изнесли от бг... Всеки трябва да прави това, което смята, че за него е добре.
Иначе съм съгласна с теб. И на мен не ми се връща в България. Веднъж като свикнеш на хубаво после много трудно се връщаш към по-лошото. Иначе като цяло е истина, че когато едно място не е хубаво за живеене просто хората търсят нещо по-добро. Същото става и с България.
Последно редактирано от windowlicker : 05-25-2012 на 16:25
Ако човек е решил да емигрира някъде, това значи, че вече е приел, че ще бъде "асимилиран", така че не виждам защо трябва да учи децата си на български. И това го казвам точно защото донякъде съм и националист. Ако ми се домъкнат тук някакви чужденци с идеята да се пренесат да живеят в България за постоянно, да им се родят деца тук и да ги отглеждат тук, ще очаквам да приемат нашия български език за свой език, децата им да го говорят като майчин и няма да ми е много кеф да парадират с културата и обичаите си. Иначе какво правят тук? Значи може да ходиш да се възползваш от чуждите условия и стандарти, признавайки, че твоята страна не може да ти ги осигури, при това с твърдото убеждение, че повече няма да се прибереш в страната си, но иначе ще си учиш децата на твоя език и култура - еми аз лично не съм съгласен. Ако дойдеш да живееш за постоянно в България, ще раждаш българчета. Ако отидеш да живееш за постоянно в Англия, ще раждаш англичанчета. Така ги виждам нещата, обикновено съм краен, може би и в тоя случай е така...
П.П. Историята е показала, че етническите различия ескалират до сериозни конфликти в случаите когато различни малцинства са се нанесли трайно в някаква чужда територия, но не желят да си променят културата, езика и обичаите.
Това е много относително нещо за парите от емигрантите и чуждите инвестиции. Това, че България се издържа от парите на емигрантите е уникална глупост. 120 милиона лева за 2 месеца са да го кажем милиард лева на година. БВП на България е 82 милиарда лева на година. А сега е криза. Я виж нещо
България привлякла 37 млрд. евро чужди инвестиции през 2001–2011 г.
ако ги разделим на 10 години ще получим по 7,4 милиарда на година. Къде са 7,4милиарда инвестиции и 82 милиарда БВП и къде са някакви пикливи 1 милиард лева?
Хора, научете се да мислите и да търсите
http://novinite.bg/articles/3377/Bal...ez-2001-2011-g
Всъщност България въобще не е толкова бедна държава и слаба икономика. Имаме повече БВП на човек от всичките ни съседи (с изключение на Гърция). Друг е въпроса, че няма как да се сравняваме с богатите държави, но по индекс на човешко развитие и покупателна способност сме в първата една трета от света.
==========
Тема: Защо "напуснахте" България - единственото нещо, което може да ме накара да напусна са ниските доходи спрямо ЕС. Тук трябва да работя на 700 лева. Съвсем друго нещо си е да съм електротехник (или сроден) в Англия да речем.
Последно редактирано от babati : 06-05-2012 на 09:57
Ако трябва да съм честна мислех точно като теб.. Реших, че нямам какво да губя и просто тръгнах за Италия. И един месец ми беше много готино.. Когато минаваш по улицата хората не те гледат с тази омраза, с която те гледат в България. Вървиш и не чуваш хапливи коментари по твой адрес или пък тези, с които си се разминала да си изшушукат нещо по твой адрес.. Обаче после някак си не е същото. Нямаш хората, които са били до теб цял живот и са те подкрепяли във всичко, нямаш града си, нямаш нищо... Започва да ти липсва всеки един детайл.. Дори това, че няма с кого да обелиш една дума на Български. Иска ти се да видиш позната лелка в кварталния магазин, която помниш от трети клас.. Иска ти се да чуеш един човек типично по български да те огледа от главата до петите и да ти кажа, че си "мноо яко парче"... Както ти казваш, дори и простотията ти липсва..![]()
Много силен коментар, особено финалът. И все пак ако имаш желание да успееш можеш да го направиш и в България. Ако си имал акъла да изкараш добро образование ще разбереш кое е това, от което се нуждае града, в който живееш. Нещо, което трябва на хората или пък изцяло нова идея... Можеш да си осигуриш животът, стига да заложиш на печеливши проекти. А така или иначе сам не можеш да оправиш България, по-добре не се ядосвай...
Ми да. Аз съм на мнение, че глупави хора няма смисъл да заминават за чужбина. След като си платят квартирата и теглят чертата (като добавим и факта, че там е малко по-скъпо откъм храна, дрехи и бензин, а за услуги и ресторанти не ми се говори, въобще безбожно скъпо е, едно изчукване на леко ударена кола в Брюксел ти е 1600 евро) ще се окаже, че работят за 1000 лева чиста пари равностойност в България и са в Германия да речем. Но да си с приложимо висше образование като инженерно такова и да стоиш в България =Затова ако сте решили да се изнасяте, учете. На никой не му трябват разносвачи на пица в развитите държави (няма търсене на кадри без квалификация). Тези браншове са заети от турци и араби и няма да се доредите, защото има достатъчно кандидати. Мога да ви кажа само, че са 3,5 месеца като електротехник там изкарах достатъчно пари за да си клатя краката цяла година тук.
Последно редактирано от babati : 06-08-2012 на 16:03
Между другото казвам, че няма смисъл да се махате, ако не сте кой знае колко образован и си намерите работа за 700 плюс лева да речем. Обаче ако ви се налага да работите за 450 левави съветвам да проверите дали случайно не търсят носачи на пица.
До xveniit0x и всички на които им е интересно!
в крайна сметка още ли живееш в Италия?
По думите ти разбирам колко ти липсва България. Което ме навежда на това, че хората не се делят на "умни" и "глупави", а на такива които могат да преодолеят тази "самота"/"носталгия"!
Много мога да поспоря и на темата до колко човек може да просперира в България! Може да си осигури нормален живот /2000 лв месечен доход/ и нищо повече! Намериш ли революционна идея ще се намерят едни чичковци които да те попитат "кво прайм?!"!
Всичко останало е адаптация! Познавам хора с 400 лв. заплата и хора с 1400 лв. заплата - едните и другите преживяват, и едните и другите се нуждаят от още пари!
Последно редактирано от DS : 06-09-2012 на 00:48
Абе не е баш така. Можеш да се реализираш и тук добре (не по-зле от на запад ако започнеш твой бизнес и успееш), но в средния случай ще останеш прецакан и с малка заплата (поне засега туко виж някой ден се променили нещата, но не съм голям оптимист).
Човече с 1400 лева заплата можеш да живееш така, че да не ти трябва да напускаш. И жена ти ако взима 700 и ако имаш жилище... Извинявай, но да ми кажеш, че 1400 лева на месец не е доволно не знам. Явно нямаш много идея от пари или си прекалено богат.
Иначе ако става въпрос за преживяване навсякъде наемните работници преживяват и не живеят. Някои по-успешно, а други по-неуспешно. И египтянина преживява със средна заплата от 170 лева на месец. Та дори и Германеца е крайно недоволен от държавата си и доходите си и се чувства беден. Общо взето човешкото око е ненаситно и винаги ще му се струва малко. Друг е въпроса, че в България се получават наистина подигравателни доходи с оглед, че сме Европейци и стара нация и се води, че сме със силните, а не сме излезнали да викаме смърт за америка и запада и да живее талибана.
Последно редактирано от babati : 06-09-2012 на 01:02
При 1000 евро средна заплата в България нямам никакво намерение да напускам... Викаш нормален живот и нищо повече. А ти какво чакаш? Да станеш свръх богат или си убеден в това? Мога да ти кажа, че сигурно 9 от 10 човека са убедени, че ще успеят наистина в живота и ще станат богати. Ама са сигурни в това. Не само в БГ, а в света. Само 1 от тези 10 успява и 1 живее добре... другите 8 са средна класа и надолу. Така че се радвай ако имаш късмета да имаш нормален живот. Няма да ти казвам онова за летенето и яденето, но си го обмисли.
Последно редактирано от babati : 06-09-2012 на 01:08
Общо взето управляващите да си поправят шибаната фирма, която наричат държава или да обявяват фалит или да я закриват. Хората заслужават да са щастливи. Стига лъжи и обещания. Аз разбирам да е паднала комета например и затова да ни е скапана държавата и да я теглиме, а то Българи от алчност я разсипват. В за какво да стоя? Да им робувам ли? Тези пък дъртите са ебаси олигофрените в тази страна. На протести полицаи бият 14 годишни с палки, а онея мишки ги мързи да излезнат...
Това казах и аз с тия примерни 400/1400 лв.
Това какво искам аз: просто един нормален живот "средна класа", не роптая да стана 2ри Бил Гейтс![]()
Израснах с идеята, че няма да живея в България и след 1ви неуспешен опит, 2я за момента върви по план. Живея на хубаво и чисто място, хората тук не са станали вълци, имам стабилен и добър доход. В България се прибирам за по седмица на година да се видя с роднини, приятели и да видя че дупките по пътищата са същите и мазните мутри по телевизията...
Пожелавам успех на всеки решил да емигрира!
Европейците не са по-добри от Българите като хора, нито са по-умни (добре де от половината Българи другата половина просто са си негодни не мога да си кривя душата). Без значение какво се говори 50% от хората тук са си много качествени. Другото е принципа западното лайно е вкусно, защото е западно. (говоря за "прекрасните", "красиви" и "добри" европейци и Американци, особено англичаните, които се женят и омъжват за братовчедите си все още)
Иначе за дупките и мазните мутри по телевизията съм съгласен. И на мен са ми крайно антипатични.
Последно редактирано от babati : 06-09-2012 на 01:49
Не знаех, че само в България имало дупки...
Българските заплати и пътища са най-зле в Европа! Слънцето изгрява от изток! Водата е мокра!![]()
DS е на линия Пътувал съм доста и България не е мястото с най-лоши пътища в Европа. Европа и Европейски съюз са две различни неща. В Европейския съюз сме с най-лоши (естествено си делим "престижното" място с Румъния). Около нас Сърбия и Румъния са в подобно на нашето състояние, а Македония и Албания са най-ужасните и бавни места на този свят. Ако звучи отешително там мизерията и пътищата са доста по-сериозни. Съвсем в реда на нещата е хората да напускат. За щастие основно турци засега (били са 1 и половина милиона преди прехода а на последното преброяване нямат и 600000), а сега следва голяма вълна и от българи. И циганите бягат (за щастие). Гърция и Италия са пълни с БГ цигани. Хората, които напускат са прави. Искад да живеят добре. Чужбина не гарантира добър живот, но дава възможност за такъв. И България дава подобни възможности, но са далеч по-малки.
Зачетох темата и ви казвам, че няма смисъл да общувате с michel1. Това е изключително глупав и заблуден човек. Идеята му, че на запад жените не са меркантилни и мъжете няма да го прецакат и една от многото комедии на мозъка му, който изобщо не е в час. Доживях да видя човек, който ще обвини България, че не може да си хване гаджеВсякакви има...
Аз ще пробвам да се реализирам тук след като завърша и ако не стане до да кажем 5 години след завършването ми ще погледна на запад. Тъкмо ще имам и някаква практика и опит с живота.
Последно редактирано от viktora : 06-09-2012 на 15:17
Говоря за държавите в ЕС, уж се имаме за голямата работа! Кво да им гледам на арменци, македонци, сърби и румънци и те берат душа кат нас!
Не съм фен на мамалигарите /Румънците/, но няма как да си изкривя душата да кажа, че пътищата им не струват! Миналата седмица пътувах Варна - Букурещ и смея да твърдя, че сме силно изостанали в нашата отсечка!
Не защото българите сме некадърни и идиоти, а защото нямаме държава, нямаме държавници които да мислят за страната, а не за собствения си джоб! За това вечно пътищата ще са в или за ремонт, за това ще се продават заводи за стотинки, за това ще има корупция, за това ще има болно здравеопазване!
Обичам родината, винаги ще я нося в сърцето си и моите деца ще бъдат възпитани на същото!
Мразя държавата заседнала в някъв измислен преход, където свободата е превърната в свободия, ценностите в ценизъм и политиката в нарцисизъм!
Дали съм прав или греша... не знам! Аз съм просто човек, който търси правилния път!
Респект!
Наистина е плачевно положението. Живея в Швеция, и миналото лято пътувах с кола от тук до България. Е, няма такава огромна разлика. Колкото повече слизахме на юг, толкова по-плачевно беше положението. Докато стигнахме Сърбия и направо ти се искаше да се хвърлиш от някой мост - хората просто облечени, начумерени, изморени, отчаяни, пътищата гола вода, цялата страна една сива, ужас с една дума. В България е същото положение, само дето там се мяркат скъпите коли и богатите къщички/апартаменти, а и да не забравяме - огромните наполовина празни молове, от които никой почти не пазарува, тъй като е ужасно скъпо, а за по-малко пари могат да намерят по-хубави дрешки.
^^ Какво по-точно имаш под предвид "просто облечени"? Не знаех, че има богати апартаменти в България, ама научавам нещо ново всеки ден...
Ето ви на вас нещо за размисъл. Защо подяволите в България е толкова важно да говориме английски? Защо подяволите Българите в България използват английски думи вместо Български и защо се опитват да говорят на английски в собствената си държава? Къде другаде по света това би било прието? А дали няма да те напсуват ако почнеш да говориш на друг език в Англия, Америка, Канада или Австралия?
Просто облечени - протрани дънки и изчистена, стара тениска. И да, има такива. Не си интересен![]()