Докторе, недей с лошо! Хасан не е ли хора!? Всички сме хора и всеки е бил глупак някога, дори и императора.
Динамиката е проста. defender не е глупав, той просто се бори да опази комфортната си зона и самоидентичността, която ти в продължение на 100 страници си му затвърждавал, подчертавайки пропастта между вас, с антагонизиране, съпоставяне и провокиране.
Човек става зависим от това. Когато се появи дори и бегла форма на повърхностен диалог, това оставя плашещо усещане за празнота и за нередност. Когато личната ценностна система не е изгадена на положителни и градивни позиции, а на отрицанието "аз не съм като тях", започваш да търсиш постоянните словесни нападки за потвърждаване на усещането ти за себе си.
Първото нещо, което човек прави като си ляга или като се събуди, е да се сети за себе си. (Сънят е "малката смърт".) Виж че го е писал в 5 сутринта, когато или си е лягал, или е ставал.
И какво е установил? Установил е, че заради диалога започва да мисли по различен начин. Не се чувства съвсем себе си (защото е в ход промяна в убежденията). И идва да промени това, за да възстанови комфорта.
И как го променя? Забележи колко необмислено го прави! Няма никаква солидна идея, няма нищо съществено, което да го смущава, просто изсмуква от пръстите първото хаотично заяждане, което му идва на прима-виста.
"Имам опасение ... че волята ви се корени в страха". Да ти прилича на аргумент? Не. Той казва, "[Ще ми се] волята ви да се корени в страха, [но не изглежда да е така]".
Но ти, вместо да се вглеждаш в defender и да го слушаш, както се вслушваш в уважаваните от теб хора, отказваш да слушаш и ответно го нападаш. Засрами се -.-
Или може би наистина искаш дефендъра да си опропасти живота в онова отамянчено място?
Иначе, бихме казали, че defender засяга един изключително важен и ключов, всъщност, въпрос. Въпросът за уязвимостта.
Аз лично се научих на правилно отношение от мита за Херкулес.
Митът гласи, че Херкулес не могъл да победи Хидра с отрязване на главите, защото винаги изниквали по две нови на мястото на всяка отрязана глава. Но Хидра живеела в тъмно и мъгливо блато, тя не можела да го напусне. Херкулес осъзнал този факт, и затова използвал силата си не за да се бори с главите на Хидра, а за да повдигне цялото й туловище и така да я издигне над блатните мъгли, за да я огрее слънцето.
Когато слънцето огряло Хидра, тя се превърнала в камък.
Хидра символизира най-големият, свещеният враг, вечният враг - Врагът отвътре. Свещената война е войната с вътрешния враг, който всеки отдаден на Бог човек поема. Това е истинският път към издигането, величието и достойнството на един човек - смелостта да поемеш Свещената война.
Както Юнг казва (за да се разграничи от надигащите се на Запад нови схващания, идващи от погрешното интерпретиране на Източното знание и които по-късно ще бъдат наречени Ню-ейдж):
"Характеристика на западната теософия е изпълването на съзнателния ум с идеални концепции, а не конфронтацията със сянката и света на тъмнината...
[Ню-ейдж, тоест]
...Човек не става просветлен като си представя фигури от светлина, а като прави мрака съзнателен."
Тоест... Херкулес повдига Хидра - своята уязвимост - към външния свят, така че да я освети и да стане видима.
Така той не я ПОГУБВА... Така той я НАДМОГВА. Уязвимостта не може да се погуби, тя е нашият заложен недостатък, Хидра се превръща във вечна скала.
Но тя се превръща в паметник - в пиадестал на отминало постижение.
Да направиш мрака си съзнателен, изисква огромна смелост. Онзи, който е поел делото на Свещената война - битката с Вътрешния враг - ДЕМОНСТРИРА своята уязвимост пред света.
Вместо да показва на останалите своята неуязвимост и силните си страни, той най-първо им показва своите уязвимости, а СКРИВА силните си страни.
И затова печели битките ; )
И ето! Аз споделих на това място много уязвимости (за който има очи да вижда), по които мога във всеки момент да бъда атакуван. Само че не е ясно какви точно са силните ми страни и доколко ги осъзнавам, за да ги използвам... поради което глупавите врагове ме нападат, при все, че знам от кои посоки ще бъда нападнат, а коварните врагове са предпазливи.
Така трябва да се действа.
Попитай се, Докторе - Наистина ли defender е коварен враг... или е просто в едно уязвимо състояние?