- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Православие
Да правя това, което е казал Христос да се прави в Църквата от свещениците. Казал го е в Библията, която ти не си чел. Но иначе с големи претенции към християнството. Ами, като си чел за Библията, Христос и за християнството от окултистки учения и книги, то какво друго да излезе.
След като изложих аргументация, показваща, че позицията ми е обоснована, а не безпочвено фантазиране, за да съм прав като своя самоцел... ти отново отказваш да отговаряш на въпроси.
Внасяш обаче неяснота. Това например не го разбрах:
Христос е казал да се слуша какво казват свещениците, такъв ли е смисъла?
Не разбирам как който и да е може да аргументира запалването на свещи и поставянето им в светилници като нещо друго, освен безсмислено култово ритуално поведение... което определено не е свързано с делото на Бог.
Ти отказваш да издадеш тайната ли, какво?
То целия живот на човека е едва ли не ритуално поведение, дори да напишеш букви в определен ред за да се получи дума, с което се надяваш, че точно при тази подредба на буквите предаваш правилната информация на някой друг, също е ритуал.
Ми не е никаква тайна, елементарно е да разбереш.
Просто натъртих, че това, което се прави в Църквата, също не е някаква своеволна измислица на свещениците, както евентуално, предполагам, че си мислиш
Последно редактирано от defender : 09-22-2019 на 21:37
Своеволна измислица? Съвсем не си мисля нищо такова : )
Това, което се прави в църквата, се прави в абсолютно всяка секта и всеки култ и е насочено единствено към сплотяване и поддържане на поклонниците. Това е практика по социално инженерство и поддържане на механизма на авторитета. С други думи - това са елементарни манипулации за поддържане на властта над поклонниците.
Ето ти нещо, за което да се хванеш. Опитай се да опровергаеш това, след като няма какво да отговориш.
И каква е тая власт над поклонниците - вземат ми парите ли, какво? Аз от Църквата не се чувствам по никакъв начин парично ограбен или ощетен. За разлика от цените на парното, тока, горивата, политическите партии и други. Но за тебе Църквата е големия проблем, защо ли?
Обясни по какъв начин ме манипулират свещениците? Защото аз от православието не се чувствам, че психически съм ощетен или потиснат, чувствам се щастлив и никой свещеник нищо не ме е накарал да направя против волята ми.
Както съм казвал, глупаци има навсякъде и те могат да бъдат манипулирани, но това не важи само за църквата, а във всяка сфера, дори и на пазара за домати глупака може да бъде излъгана.
Ами... нямах предвид САМО това... но хайде да си поговорим за пари, ОК.
Ако държавата е най-богатото нещо на света, то църквата е второто : ) Всички пари имат един единствен източник - трудът на хората. От къде според теб идват тези пари на църквата? Ами идват от хората. Все по някакъв начин би трябвало да идват.
Между другото восъчната мафия в Пловдив, където се правят всичките свещи, е котилото на едни от най-коравите бандити =p Всичко се държи от църквата (и да, говоря почти от първа ръка, защото мутрите, с които бях свързан в началото на пълнолетния си живот, бяха, всъщност, попове и трафиканти на оръжие).
Та, ако питаш КАК твоите пари се озовават в църквата... ами не е само като доброволни дарения.
Забележи, че начините, по които държавата те ограбва, са ти в сляпата зона (е, да, споменаваш партийните субсидии, но това не е основното). Споменаваш тока, парното, горивата и тн. Но това е ТЪРГОВИЯ и БИЗНЕС. Ти какво искаш, някой да хаби енергия, за да те топли и да ти свети, а ти да не плащаш ли?
Не... Държавата те ограбва чрез ДДС и ТАКСИ. Защото таксите са си чист грабеж, а не търговия. Просто ти взимат кинти насила, без да има никаква нужда от това. Единствената цел е, да храниш държавната администрация - тоест, тялото на държавата - за да съществува и в утрешния ден. А ДДС е просто грабеж на 20% от целия ти труд, без друга причина, освен тази, че държавата трябва да съществува и утре, за да ти вземе още 20% от труда.
Всичко това е подробно разгледано в книгите, които предложих на вниманието - Най-опасното суеверие и Краят на злото.
Та... след като изяснихме малко от малко този въпрос... ето от къде църквата си взима основните пари - законът в държавата е такъв, че всяка религия получава по 10лв на вярващ от бюджетните пари.
А бюджетните пари - това е онази купчина с пари, събрана след като всеки бъде насилствено ограбен с 20% от целия му труд.
Тоест държавата те изнудва, принуждава и краде... и после ДЕЛИ с църквата, която те успокоява и ти вдъхва надежди.
В смисъл... =p ... ами доста е тъпо, ако ме питаш =p
И понеже църквата няма какво да прави с толко много кинти, поповете си купуват луксозни коли и живеят в разкош. (Естествено, има си и дебили, които са попове и не живеят в разкош, понеже са утайка и аутсайдери сред своите).
Последно редактирано от hecu2 : 09-22-2019 на 22:33